Caroline Hedwall med kollegor på Ladies European Tour går mot ljusare tider. Foto: Tristan Jones / LET

Ekonomiskt stöd

R&A och ET engagerar sig i damgolfen

LPGA beslutade i höstas att de skulle ingå ett samarbete med Ladies European Tour. Nu kommer också R&A och herrarnas European Tour till undsättning.

Text: Jesper Johansson • 2020-01-08 Uppdaterad 2020-01-08

R&A och herrarnas European Tour ska hjälpa damgolfen i Europa och världen. Målsättningen är att de ska bidra med ekonomiska medel och TV-exponering i och med att Ladies European Tour gått samman med LPGA Tour.

Martin Slumbers är chef för R&A, som kommer få en plats i LPGA-LET-styrelsen – precis som European Tour-chefen Keith Pelley. Så här säger han gällande framtiden och arbetet R&A vill göra för damgolfen i Europa.
– Att bygga en stark och hållbar damtour i Europa är helt enligt den plan som finns hos ”R&A Women in Golf”-kommittén. Vi stödjer visionen LPGA och LET tagit fram för att skapa betydligt fler möjligheter för kvinnor och flickor att jaga sin golfdröm här i Europa och inspirera framtida generationer att börja spela golf. Vi ser fram emot att jobba med LPGA och LET som en del av deras styrelse, säger Slumbers i ett pressmeddelande.

Keith Pelley, chef för herrarnas golftour i Europa kommer alltså också vara delaktig i styelsearbetet.
Så här säger han om deras nya, betydligt större, engagemang i damgolfen.
– European Tour har redan haft möjligheten att vara värd för tävlingar tillsammans med Ladies European Tour och har därför sett deras talang och starka vilja på nära håll. När vi tittar på schemat för 2020 kan vi redan nu se att en ny spännande tävling tillsammans med LET skapats i Sverige och vi försöker skapa samma upplägg i flera marknader. De professionella damspelarna ger en annan dynamik och supporterskara till sporten som hjälper sporten och vi ser fram emot att hjälpa till att bygga upp damgolfen genom vårt nya samarbete.

LÄS MER: Klart: LET och LPGA inleder samarbete

Det var i höstas som LPGA valde att börja samarbeta med Ladies European Tour för att stärka touren. Mike Whan, som är chef för LPGA, meddelar dock att han aldrig trodde att de bara skulle vara de som var villiga att hjälpa till.
– Det är spännande att se så många organisationer inom sporten ge uppmärksamhet och stöd för att bygga upp en starkare damtour i Europa. Det här viktiga engagemanget från R&A och European Tour är en omedelbar och viktig förstärkning för visionen som finns inom partnerskapet LPGA-LET.

Den europeiska damtouren har under flera år haft stora problem att hitta en fungerande ekonomisk kalkyl vilket lett till färre tävlingar, sämre exponering och därmed en stor talangflykt till USA och de stora tourerna där.Text: Jesper Johansson • 2020-01-08
TournyttEuropean TourKeith PelleyLPGA TourPGA TourR&ATournytt
Rulla till toppen