75cc66ee-5defcd7e79d56

Tournytt

Sjöholm föll på målsnöret – tvåa i Sydafrika

Oj, vilken dramatisk säsongspremiär av European Tour. I en av huvudrollerna? En svensk som jagade sin första seger i golfens finrum.

Text: • 2019-12-01

Joel Sjöholm var på vippen att fixa fullvärdigt medlemskap på European Tour med sitt fina spel på Challenge Tour förra säsongen, men hamnade dessvärre strax utanför på 21:a plats på Order of Merit, där de 15 främsta säkrade kortet. Därför är det av yppersta vikt att 34-åringen gör det mesta av de Europatour-starter han får den här säsongen. Och det kan man sannerligen säga att han gjort under premiären på Leopard Creek i Sydafrika där Alfred Dunhill Championship avgjorts i tryckande värme.

”Skulle se konstigt ut med shorts på Augusta”

Pablo Larrazabal tycktes ha en trygg treslagsledning inför slutvarvet, men svårt plågad av blåsor på fötterna gick den rutinerade spanjoren inte att känna igen. Med sina sex slag över par första nio var toppen rejält packad med potentiella vinnare. 

– Det kändes inte som jag skulle kunna spela när ja gick upp imorse. Jag kunde inte ta på mig skorna och fick kämpa för att ens ta mig till övningsgreenen. På väg till tian sade jag till mig själv: “Du kan inte gå, du kan inte svinga, men du måste ändå försöka hitta ett sätt att vinna det här. Om Tiger kunde vinna US Open 2008 med ett brutet ben, vad är då ett par blåsor i jämförelse?” 


Och hade det inte varit för en glödhet putter de sista fyra hålen så hade Larrazabal inte kunnat bärga sin femte seger på Europatouren, den första sedan 2015. Då hade istället Joel Sjöholm tagit sin första seger i golfens finrum i sitt 122:a försök.

Sjöholm föll på målsnöret – tvåa i Sydafrika

Att 34-åringen har spelet i sig för att vinna på Europatouren råder det ingen tvekan om. Men där det tidigare kommit plumpar som grusat chanserna, höll han ihop spelet på ett imponerande sätt. Helgens 68-69 när allt skulle avgöras är starka papper.


Även om checken på 165 000 euro som andraplatsen inbringade är ett välkommet tillskott, kommer säkerligen de två dubblarna på 18:e hålet under veckan störa Sjöholm en smula. Par fem-hålet är av banarkitekten Gary Player ansett som ett av de två bästa golfhålen som han designat, men out of bounds med drivern både första och tredje varvet gjorde att “El Toro” spelade ut med järn under avslutningsvarvet. Ett klokt val och hade inte birdieputten stannat någon decimeter kort om hålet hade det inneburit ett nervkittlande särspel. Nu blev det dessvärre inte så, men ett fint ekonomiskt tillskott, välbehövliga rankingpoäng i bagaget samt möjlighet till fler Europatour-starter är säkerligen bra plåster på såren. 
Text: • 2019-12-01
TournyttEuropean TourJoel SjöholmPablo Larrazabal
Scroll to Top