Ricoh Women’s British Open – Day Three

Tournytt

”Jobbar extra för att ha råd med räkningarna”

Det är tufft på touren. Det är extremt tufft på den europeiska damtouren.

Text: Jesper Johansson • 2019-11-26

I veckan förväntas LPGA Tour och Ladies European Tour slås samman för att på så sätt skapa en starkare produkt och öka intresset för damgolfen i världen. Inte en dag försent, om man frågar Lydia Hall – som de senaste tolv åren spelat på den europeiska golftouren.

Engelskan säger till National Club Golfer att det i nuläget inte är möjligt att leva på sin golf på LET om man inte är absolut bäst av spelarna. På grund av det måste hon en dag i veckan arbeta som tränare och några gånger i veckan extraknäcker hon med att leverera bud för att få ekonomin att gå ihop.
– Många tjejer måste jobba extra för att ha råd att betala sina räkningar. Om man inte tävlar tjänar man inga pengar, så många arbetar på restauranger, är lärare eller gör något annat man kan jobba med på kvällar, säger Hall till National Club Golfer.

LPGA och LET slås samman?

LPGA Tour-chefen Mike Whan befinner sig i Marbella, Spanien, för att få till en deal med LET. Spelarna på de båda tourerna kommer i slutändan få rösta om sammanslagningen ska ske och vad en möjlig uppgörelse innebär är än så länge oklart. Vad som ryktas är att de bästa spelarna på Ladies European Tour kommer att få en plats i slutkvalet till LPGA Tour. Därifrån kommer spelarna antingen kunna ta sig hela vägen till den stora touren eller fortsätta sin karriär på Symetra Tour.

Oavsett hur det blir är Lydia Hall säker på vad som måste ske för att spelarna i Europa ska få det bättre ställt ekonomiskt.
– Publiken ser inte vilken nivå på spelet det är här ute. Touren måste börja sändas på TV, ingen kommer vilja spendera pengar på damtävlingar om det inte sänds på TV. Jag kan inte få sponsorer eftersom inget jag gör syns på TV.
– Det är inte bara antalet tävlingar som är ett problem. Enligt mig kommer inget förändras om vi inte kan attrahera sponsorer och större prissummor.

LET har inte haft en tävling sedan 6 oktober men 28 november till 1 december arrangeras Andalucia Costa del Sol Open de Espana.

Elva svenskor finns med: 

Lina Boqvist.
Lynn Carlsson.
Julia Engström.
Johanna Gustavsson.
Jessica Karlsson.
Camilla Lennarth.
Filippa Möörk.
Emma Nilsson.
Sarah Nilsson.
Cajsa Persson.
Linda Wessberg.Text: Jesper Johansson • 2019-11-26
TournyttLadies European TourLPGA TourLydia HallTournytt
Scroll to Top