DP World Tour Championship Dubai – Day Four

Tournytt

KRÖNIKA: Kinhults angenäma bekymmer

Trots fina säsongen – utvecklingspotentialen enorm över tid

Text: Martin Strömberg • 2019-11-24 Uppdaterad 2019-12-12

Det blev tyvärr ingen topplacering för Marcus Kinhult i DP World Tour Championship, säsongsavslutningen på Jumeirah Golf Estates i Dubai.

Ett vattenbesök på sjätte hålet satte broms på slutronden och till slut blev det 76 slag sista dagen, tillsammans med engelsmannen Jordan Smith sämst i hela fältet under söndagen.

Det är alltid surt att avsluta en tävling dåligt, särskilt om man har chans till en riktigt fin placering, men det förändrar naturligtvis inte det faktum att Marcus Kinhult tagit ett jättekliv den här säsongen.

• Han har tagit den så viktiga första segern vid British Masters i våras och därmed visat att högstanivån duger och att han har vad som krävs för att slå i en tremetersputt för seger 

• Han gjorde ett klart godkänt US Open på Pebble Beach (d32)

• Han har varit topp-20 vid hela tio tillfällen.

• Han slutar på 12:e plats på Race to Dubai.

Men när man kollar igenom statistiken för året så är det inte helt lätt att hitta Marcus Kinhult. Han är topp-30 i en enda kategori, puttar per greenträff, vilket i och för sig är en viktig kategori.

Han har också sänkt sin snittscore rejält, vilket man skulle kunna kalla den absolut viktigaste statistiken, men han är ännu en bra bit från toppskiktet.

Och i övrigt ligger han som mittfältare i de flesta jämförelser med sina konkurrenter.

Det skulle man ju kunna tolka som något tråkigt och negativt, men det är ju i själva verket tvärtom. Kinhult är relativt jämn överlag men har därför också massor kvar att utveckla och har rimligtvis många år på sig att göra just det.

Utvecklingspotentialen är fortfarande enorm.

Han saknar – och kommer förmodligen alltid att sakna – längden från tee, som spelare som Rory McIlroy, Jon Rahm och Brooks Koepka, med flera, ofta kan dra nytta av.

Han kommer säkert att kunna öka sin längd från tee kontinuerligt under några år, men han kommer aldrig att bli en bombare, det vore inte reallistiskt att tro.

Nej, bättre då att bli ännu starkare i de moment som redan känns som hans styrkor: Bli säkrare från tee, träffa ännu fler greener och gärna ännu närmare hål.

Chippa, pitcha och bli vassare och skaffa fler slag runt greenerna och med wedgarna.

Puttningen har han, finns ingen i mina ögon som har ett mer naturligt och skönt puttstroke än Kinhult.

I och med att hans greenträffstatistik är ganska lik fjolårets men snittscoren och puttstatistiken bättre så kan man ju dra slutsatsen att han antingen satt upp bollen närmare alternativt/och dessutom puttat bättre.

ET-statsen visar tyvärr inte hur nära spelarna sätter upp inspelen.

Det spel han har idag har räckt till att ta Marcus Kinhult till en 12:e plats i hela Europatouren och han har gett sig själv en bra start i racet för en Ryder Cup-plats nästa vända.

Han har varit bästa svensk på ET i år och kan vara stolt över sin säsong och det sköna är att jag är helt säker på att Marcus själv är långt ifrån helnöjd.

Jag är ganska säker på att han inte kommer att vara sämre om ett års tid.

 

 

KRÖNIKA: Kinhults angenäma bekymmer
KRÖNIKA: Kinhults angenäma bekymmer

Text: Martin Strömberg • 2019-11-24
TournyttMarcus KinhultMartin Strömberg
Scroll to Top