Turkish Airlines Open – Day Four

Hatton vann efter historiskt särspel

Slog fem andra i strålkastarskenet i Turkiet

Text: Martin Strömberg • 2019-11-10 Uppdaterad 2019-12-12

Österrikaren Matthias Schwab ledde med tre slag inför avslutningsronden av Turkish Airlines Open.

Och 24-åringen från Schladming klamrade sig kvar i ledningen under stora delar av slutronden och hade en putt för seger från bakkanten av green på det 72:a hålet.

Den smet förbi och Schwab hamnade i ett getingbo till särspel bestående av fem andra spelare: Fransmännen Victor Perez och Benjamin Hebert, sydafrikanen Erik van Rooyen, amerikanen Kurt Kitayama och den engelske terriern Tyrrell Hatton.

Det är blott tredje gången i Europatourens historia som hela sex spelare hamnat på samma resultet efter 72 hål. Senast var vid Dunhill Championship 2003 med Mark Foster som segrare och innan dess var det 1990 vid Vinho Verde Atlantic Open då Stephen McAllister vann.

Fransmännen och van Rooyen försvann redan efter första extrahålet där Hatton i sin tur sänkte en chipp från 15 meter för att hålla sig kvar.

Kitayama hade sedan chansen att ta hem segern vid andra försöket men missade hårfint från drygt två meter.

Därefter blev det så mörkt att man var tvungna att sätta på strålkastarna runt Montgomerie Maxx Royal. Det är första gången en tävling på Europatouren avgörs med hjälp av strålkastare.

Kitayama misslyckades med att göra birdie på tredje särspelshålet och lämnade Schwab och Hatton i ett tvåmannasärspel.

Och när de ställde sig på 18:e hålets tee för femte gången på lördagen blev det den sista.

Trots att Matthias Schwab slog en perfekt drive lyckades han inte omsätta sitt övertag. Han slog andraslaget till höger och gav sig själv en stentuff chip som han dessutom slog alldeles för hårt. Han puttade in till en dryg meter för par.

Hatton hade samtidigt spelat upp sig fem meter till höger om hål på tre.

Engelsmannen slog en bra putt som vek vänster sista decimetern och stannade uppe. Han begravde huvudet i händerna och trodde att de skulle få åka tillbaks för ett femte extrahål.

Men i strålkastarskenet lyckades inte Schwab sätta sin parputt från en dryg meter och segern gick till Hatton, vars par var tillräckligt.

Marcus Kinhult blev bäste svensk på en delad 17:e plats, sex slag från särspel. Alex Norén slutade delad 28:a medan Sebastian Söderberg och Joakim Lagergren delade 53:a plats.

Hatton tog i och med segern sin fjärde ET-seger i karriären och sin andra seger i ett Rolex Series-event.

 


Text: Martin Strömberg • 2019-11-10
TournyttAlexander NorenBenjamin HebertErik van RooyenEuropean TourKurt KitayamaMarcus KinhultMatthias SchwabRolex-seriesTournyttTyrrell HattonVictor Perez
Rulla till toppen