LPGA State Farm Classic – Round One

Tournytt

Majorspelarens tabbe resulterade i 58 (!) pliktslag

Helen Alfredsson hade det bästa resultatet i Senior LPGA Championship. Lee Ann Walker var sämst, 75 slag efter svenskan. Detta på grund av ett enormt regelfel.

Jesper Johansson • 2019-10-17

Det var 1 januari 2019 som golfreglerna ändrades rejält. Metoden för att droppa har ändrats från axelhöjd till knähöjd, man får numera putta med flaggan kvar i hål. Det här är två av många regler som ändrades. En annan var att caddies inte längre får stå bakom sin spelare vid uppställningen och “rikta” in dem. Det här fick Lee Ann Walker reda på under veckans Senior LPGA Championship. Tyvärr informerades hon försent, vilket skulle visa sig bli minst sagt kostsamt. 

Amerikanskan gick runt på 85 slag det första varvet och 74 det andra, totalt 159 slag. Sedan var hon tvungen att lägga in ett gäng pliktslag, 58 (!) stycken närmare bestämt.

Alfredsson vann majorn

Under det inledande varvet spelade hon tillsammans med Jackie Gallagher-Smith och Cathy Johnson-Forbes. Ingen av dem noterade att hon fick hjälp med siktet av sin caddie. Dagen därpå spelade Walker tillsammans med Laura Baugh och Laura Shanahan Rowe. De la märke till regelbrottet.
– De informerade mig om det här på hål 14 eller 15 och jag tillkallade då en domare. De sa åt mig att spela klart ronden och att vi skulle ha ett möte efteråt för att bestämma hur vi skulle ta det här vidare, säger Walker till Golf Channel. 

Efteråt blev det förstås pliktslag för regelbrotten. Amerikanskan mindes samtliga 21 gånger som hennes caddie stod bakom henne innan hon slog till bollen det första varvet och de åtta gångerna det hände varv två innan hon blev informerad om att det var ett regelbrott.

Totalt gjorde hon alltså fel 29 gånger på två varv. Varje fel innebar två pliktslag enligt regel 10.2b, alltså 58 extraslag på den totala scoren.
– Det var helt och hållet mitt fel. Jag måste veta reglerna och har ingen att skylla på förutom mig själv. Det här var en stor lärdom för mig, säger Walker om incidenten.

Trots det trista resultatet var Walker ändå nöjd med en sak. Hennes tabbe kan vara ett nytt rekord.
– Jag kanske kommer in i Guinness rekordbok.

Helen Alfredsson vann majortävlingen, två under par. Lee Ann Walker fick till slut lämna Indiana 73 slag över par – efter två varv.


Scroll to Top