Bass Pro Shops Legends Of Golf – Final Round

Tournytt

Parnevik träffade sig själv med putt – gjorde fel och fick plikt

Under det avslutande varvet av SAS Championship råkade Jesper Parnevik träffa sig själv när han puttade. Han satte därefter bollen från nya positionen men skulle ha slagit om den. Plikt blev resultatet.

Jesper Johansson • 2019-10-14

Jesper Parnevik var med om en så ovanlig sak i veckans tävling att domarna på plats var tvungna att ringa det stora domarförbundet för att klargöra vad som egentligen gällde.

Svensken missade chansen att få slå om en putt som han missade då den korta putten gjorde en koppsnurr tillbaka mot honom och till slut träffade han sko.

Det här innebär att han enligt reglerna ska få putta om putten, och alltså få en ny chans att sätta den, men Parnevik slog istället bollen från dess nya position vilket innebar att han trodde sig ha gjort en dubbelbogey på hålet.
– När en boll på green råkar träffa en person, ett djur eller föremål som inte går att flytta räknas inte slaget och bollen ska istället återplaceras till sin orginalposition och slås om. Men Jesper slog bollen ned i hål. Det innebär att han spelat bollen från fel position och får därmed två slags plikt, säger domaren Brian Claar till Reuters.

Rörigt, minst sagt.
Faktum är att händelsen var så udda att domarna på plats inte visste själva hur de skulle döma situationen. Därför var de tvungna att ringa USGA för att säkerställa vad som gällde. Förbundet i sin tur meddelade att det här var första gången i historien som detta skett i en proffstävling.
– Han hade rätt att göra en mulligan. Det här är myckety ovanligt då det i vanliga fall inte finns en möjlighet till att göra om något om man inte träffar en kraftledning eller så. Men faktum är att han skulle återplacerat bollen och försökt en gång till, säger Claar. 

Jesper Parnevik slutade delad 68 i SAS Championship. Det blev en kvadrupelbogey på hålet för svensken.Copy Embed Code

Scroll to Top