Aberdeen Standard Investments Scottish Open – Day Three

Slutet: Stenson och spoonen går skilda vägar

Henrik Stenson och hans klassiska vapendragare går skilda vägar – efter nio år tillsammans, en evighet i utrustningsbranschen.

Text: Jesper Johansson • 2019-10-09 Uppdaterad 2019-12-12

John Daly och hans skrikiga byxor.
Tiger Woods och hans röda tröja.
Jesper Parnevik och hans uppvikta keps.

Vissa golfspelare är förknippade med vissa attribut.

Henrik Stenson har sedan 2011 varit förknippad med sin spoon, en Callaway Diablo Octane Tour. Med den klubban i bagen lyckades svensken vinna FedExCup och Race to Dubai 2013, The Open 2016 och ett OS-silver samma år. Klubban har varit en del av Henrik Stensons persona och om man frågar vilken golfsupporter som helst ”vilken klubba som förknippas med Henrik Stenson” är svaret glasklart: En 13° Callaway Diablo Octane Tour.

Men allt har ett slut och Henrik Stensons era tillsammans med metalltrean är nu över.

Inför veckans Houston Open på Golf Club of Houston meddelade nämligen svensken att han och Diablon går skilda vägar. Istället stoppar han en Callaway Epic Flash Sub Zero i bagen.
– Det är alltid ledsamt när en av trotjänarna måste pensioneras, sa Stenson under tisdagen. 

Stensons magiska spoon utsedd till tidernas finalslag

När Henrik Stenson stoppade klubban i bagen, 2011, var han rankad 207 i världen. Två år senare, med samma klubba i bagen, var han rankad trea. Sedan dess har klubban bytts ut till samma modell i omgångar på grund av slitage, senast var 2017. Men innan den var tillbaka i bagen hade svensken en period med ny teknologi och då märkte han att utrustningen faktiskt blir bättre med åren.
– Jag spelade en tävling i Dubai när jag var tvungen att stoppa en ny klubba i bagen och då märkte jag direkt att det var en betydligt hetare golfklubba.

Men trots att han fick ut mer längd än med gamla modellen var fokus något annat: stabilitet och tillförlitlighet.
– Om man står på det 72:a hålet och man ska slå ett slag för att vinna en tävling vill man inte göra det med en klubba man plockat upp för två dagar sedan, man vill göra det med en klubba man slagit 5 000 slag med. 

Trots det är framtiden ett oskrivet blad för Stenson. Callaway Epic Flash Sub Zero är klubban I bagen för tillfället men det kan ändras. Oavsett har Stenson bestämt sig: spoonen ska bytas ut.
– Effektiviteten kommer bli bättre med en ny metalwood. Ut med det gamla och in med det nya, säger Stenson till PGA Tour. 

Henrik Stenson är favoittippad i veckans tävling på PGA Tour. Det är hans första för säsongen och C More sänder tävlingen där svensken tidigare slutat tvåa vid två tillfällen.Text: Jesper Johansson • 2019-10-09
TournyttCallawayHenrik StensonPGA TourTournyttUtrustningWoods
Rulla till toppen