U.S. Open – Round Two

Tournytt

Ny vändning i Kim-gate: Sydkoreanska kameror MÅSTE göra ljud

Bio Kim är avstängd i tre år efter att han gjort obscena gester mot en supporter på den koreanska touren. Det här beslutet har kritiserats – men nu tar historien en ny vändning.

Jesper Johansson • 2019-10-04

På Korean PGA Tour var Bio Kim i ledning av Order of Merit och därmed på väg till European Tour för att ta nästa kliv i karriären.

Men nästa kliv får vänta på sig, trots segern i helgens DGB Financial Group Volvik Daegu Gyeongbuk Open. För efter att Kim vunnit tävlingen fick han på tisdagen ett tråkigt besked från koreanska touren: Tre års avstängning och böter.

Anledningen till detta var att han pekade finger åt en åskådare som fotograferade mitt i svingen och därmed störde honom.

Bio Kim har efteråt vid flera tillfällen bett om ursäkt för sitt agerande utan att touren svarat och efter händelsen har golfare världen över slutit samman bakom spelaren då många anser att straffet är för hårt. En golfare som verkligen står bakom koreanen är Kevin Na, som på en presskonferens i onsdags tyckte att straffet var både extremt och löjligt.
När han väl inledde veckans tävling på PGA Tour gjorde han det med en caddie klädd i en keps med texten “Free Bio Kim”.

Men nu har ytterligare en kurva kommit i den här historiens tidslinje. Golf Channel rapporterar att det finns en lag i Sydkorea som gör att mobiltelefoner måste ha ljud när de tar fotografier. Lagen är gjord så att det inte säljs telefoner i Sydkorea och Japan där man kan stänga av ljudet och anledningen är att man inte ska kunna smygfotografera personer. Samma lag i Sydkorea gör att en mobil måste göra ett ljud på 65 decibel när ett fotografi tas.

Det här skapar förstås problem för spelarna på den koreanska PGA-touren. Men gör också att supportern som tog fotografiet i någon mån går fri från det här debaclet. Touren har meddelat att de anlitat ordningsvakter som på varje tee-box informerar åskådarna om att de måste ta bilder efter att en spelare slagit. Om så var fallet när det här skedde är oklart.

Hur högt är 65 decibel?

10 dB: Vanlig andning
20 dB: Myggor, rasslande löv
30 dB: Viskning
40 dB: Vattendrag, ljud från kylskåp
50-60 dB: Tyst kontorslandskap
50-65 dB: Normal konversation
60-65 dB: Högljutt skratt
65 dB: Kameraljud från sydkoreansk mobiltelefon
70 dB: Dammsugare, hårtork
75 dB: Diskmaskin
78 dB: Tvättmaskin
80 dB: Trafikerad korsning
84 dB: Lastbil
70-90 dB: Husbil
88 dB: Tunnelbana, motorcykel
85-90 dB: Gräsklippare
98 dB: Traktor
100 dB:
 Tåg, sopbil
103 dB: Jetflygplan flyger 30 meter över marken
105 dB: Snöskoter
110 dB: Slagborr, symfoniorkester
120 dB: Stor stereo
110-140 dB: Rockkonsert
130 dB: Startande jetplan, avlossad hagelbössa

Källa: Technical Section

Scroll to Top