Scandinavian Invitation – Previews

Tournytt

Karlbergs mardröm äntligen över

Efter sjukdom och depression – Karlberg tillbaks på banan

Martin Strömberg • 2019-08-22

Göteborgaren Rikard Karlberg spelade inte en enda tävling under 2018.

På grund av sjukdom och depression missade han en hel säsong och han berättar själv om problemen i en blogg på Europatourens hemsida.

– Jag gick upp och sa hej då till barnen när de gick till skolan och sedan gick jag och la mig igen.

Problemen började efter Irish Open 2017. Karlberg kändes sig hängig och sjuk under tre, fyra månader och trodde att han had en segdragen influensa. 

Men felet låg djupare.

– Grundproblemet låg i att jag hade byggt upp både mental och fysisk stress under för lång tid efter en infektion. Jag vilade aldrig utan bara spelade på och till slut sa kroppen nej, berättar Karlberg i bloggen.

 

Karlberg klättrar 319 platser på världsrankingen


Karlberg och Karlsson har slagläge i Tjeckien


Första segern för Karlberg på Europatouren

Han testade en mängd olika behandlingsformer, både konventionella och mer alternativa, utan att bli särskilt mycket bättre. Till slut sa en läkare till honom att han trodde att problemet låg någon annanstans.

– Läkaren berättade att han trodde att anledningen till att jag inte blev bättre berodde på en depression, skriver Karlberg. 

Förbättringen lät vänta på sig ända till i början av 2019. Karlberg kunde så sakteliga börja träna igen och gjorde till slut comeback vid British Masters, tävlingen som vanns av Marcus Kinhult. 

Efter ytterligare ett par tävlingar på Challengetouren låg han bra till förra veckan på Europatouren i Tjeckien. Karlberg slutade till sist delad femma efter en fint genomförd tävling.

Och formen verkar hänga i även den här veckan.

Karlberg inledde med en fin rond på 68 slag.

Karlbergs mardröm äntligen över

– Jag är väldigt nöjd med dagen även om det inte kändes riktigt så bekvämt som jag hoppats idag. Men det är så när man är på hemmaplan och vill prestera och kanske fokuserar lite för mycket på resultatet, men jag är väldigt nöjd.

Och spelat var jämnt över ronden även om en klubba fungerade extra bra.

– Järnsjuan funkade bra av någon anledning och jag fick upp bollen nära med den några gånger men annars satt hela spelet ganska bra. Jag ska fila lite extra på utslagen till i morgon s�� att jag känner mig mer avslappnad där.

Och Alefostrade Karlberg, som numera representerar Hills, kände verkligen av stödet från hemmapubliken som följde honom runt Hills.

Och att äntligen få känna sig frisk och spela golf igen är numera en gåva.

– Det är magiskt. Att få spela på hemmaplan här på Hills och med Ale Golfklubb på plats här ute är underbart.

Se TV-intervjun med Rikard Karlberg:

Scroll to Top