General Views of Royal Portrush Golf Club

Tournytt

Hålet som kan avgöra The Open

PORTRUSH. Veckans majorbana har få hål som anses enkla. Desto fler kategoriseras som det motsatta. Svårast av samtliga lär vara hål 16. Här är anledningen varför.

Jesper Johansson • 2019-07-17
Hålet som kan avgöra The Open

Det finns flera riktigt fina golfhål på Royal Portrushs Dunluce Course, där årets Open Championship ska avgöras.
Vackrast av alla är kanske det femte hålet, ett relativt kort par 4. Det som gör hålet så vackert är att greenen är placerad knappt tre meter ifrån ett stup som leder bollen ut i Atlanten. Det gör att veckans spelare, oavsett läge i tävlingen, måste se till att vara kort om flaggan för att inte riskera att slå bollen out-of-bounds. Hålet har fotograferats i miljontals vinklar och lär i veckan få en hel del rubriker.

Hålet som kan avgöra The Open
Det femte hålet på Royal Portrush är vackert så det gör ont, men troligtvis inte var tävlingen avgörs. Foto: Getty Images

Men hålet är trots det inte banans mest ikoniska. Inte om man ska gå efter vad som säljs i The Open-shoppen i alla fall.
För inför veckans mästerskap på den nordirländska kusten säljs det i shoppen t-shirts föreställande en banguide över hål 16, kallat “Calamity corner” – Katastrofhörnan.

Hålet som kan avgöra The Open
Det vimlar av vandrande banguider på Royal Portrush. Foto: Svensk Golf

Anledningen till att just hål 16 kan ställa till det för spelarna är den enorma ravinen spelarna måste slå över för att landa på green. Från tee är det 216 meter som bollen ska flyga för att undvika en katastrof och med hålets placering, högst upp av alla på banan är vinden här ständigt en faktor.

Och som om den långa tvingade carryn inte var tillräckligt bjuder hål 16 på ett tufft greenområde. Till höger om green är ruffen midjehög, vilket gör att en miss ditåt kan vara lika kostsam som ett slag kort om green.

Till vänster är det bättre att missa. Men även där finns det stora problem. Svackor och unduleringar ställer till det för världens bästa spelare.

Alex Norén har spelat hålet under sina inspelsvarv på majorbanan. Han säger så här om vad som väntar:
– Slår man vänster om green är det ganska schysst. Men det som är grejen är den extremt långa carryn om du går mot flaggan eller högerdelen av greenen. Och om du inte når greenen rinner du av ner i ravinen.
– Det är verkligen ett jättebra golfhål. Trots att det varit medvind de här två första rundorna har det varit en väldigt lång carry till mitt på green.

Till vänster om greenen finns en svacka som fått ett namn. När The Open spelades på Royal Portrush 1951 deltog sydafrikanen Bobby Locke i tävlingen. Han slutade delad sexa men är trots det en daglig del av språkbruket på golfbanan. För på hål 16 placerade han sitt utslag i svackan vänster om greenen och lyckades därifrån chipp-enputta för par alla fyra varv. Därför kallas gropen nu “Locke”. 

Se hålet här:Scroll to Top