5de37232cb9c6

Tournytt

Stenson: ”Absolut vill jag ha en-två klubbors vind”

PORTRUSH. En linksbana utan vind brukar vara en enkel match för världens bästa golfare. Därför hoppas Henrik Stenson att det blåser upp under tävlingsdagarna, så att rutin och långa järn blir viktigare.

Jesper Johansson • 2019-07-16
Stenson: ”Absolut vill jag ha en-två klubbors vind”

Under tisdagen spelade Henrik Stenson sina första hål på veckans majorbana. Och han, som besökte banan redan innan hans deltagande i Scottish Open förra veckan, gillar den.
– De har haft en hel del regn sedan jag var här men det är inte mjukt i backen. Inte stenhårt heller, säger Stenson.
– Det som skiljer den här banan från andra är att greenområdena är lite högre placerade. De sitter lite högre upp och så är det lite större run-offs på sidorna jämfört med vad vi är vana vid att se på andra linksbanor vi spelat det här mästerskapet på tidigare. Men det är en bra bana. 

The Open är förstås en tävling Stenson gillar. Vinnaren av majorn 2016 har utöver segern på Royal Troon två tredjeplatser och en andraplats. En av anledningarna till hans fina resultatrad i den äldsta golftävlingen i världen är hans fantasi runt greenerna. Det är något som krävs på den typ av golfbanor som The Open spelas på.
– Det finns inte ett slag som är rätt utan du måste vara ganska intuitiv och gå på känsla, välja vilket slag man tycker passar bäst just gör det läget och den stunden.
– Ena gången kan det vara en intåad 52:a, ibland en pitchingwedge. Ibland är det en 58:a och någon gång en putt eller järnsjua. Det är väldigt många olika typer av slag. Det gillar jag. Då får man låta fantasin komma fram lite, säger Stenson.

Starttider första ronden av The Open


Så sänds The Open på Royal Portrush

Det är inte bara fantasin runt greenerna som gör Henrik Stenson till en bra spelare på de brittiska öarna. En annan anledning är hans styrka i det långa spelet, en del av spelet han haft problem med under inledningen av säsongen.
Men under förra veckans Scottish Open gick det bättre, och då var det snarare en eftermiddag på greenerna som satte stopp för Stenson – som trots det slutade delad fyra.

Enligt Henrik Stenson är storformen nära. Spelet förra veckan borde räcka ganska långt i veckans major, menar han.
– Det är inte långt borta i alla fall.

Tippa The Open – vinn tre dussin Pro V1-bollar

Under tisdagen blåste en lätt bris över Royal Portrush. Prognosen visar att vinden ska tillta något under veckan och det kan vara ytterligare en anledning att hoppas på att få se Stensons namn högt upp på ledartavlan under söndagen. Henrik Stenson själv menar att han skulle tjäna på några fler meter per sekund.
– Ja, det tycker jag. Om man väger in erfarenhet, precision med längre klubbor och den biten. Absolut skulle jag vilja ha en-två klubbors vind.
– Man kan på ett hål ha järnfyra ut och järnåtta in mot green. Men om vinden snurrar runt kan det vara en järntvåa från tee istället. Och en järnfemma in mot green. Då visar banan lite mer tänder på en gång, säger Stenson.

Se Viaplays intervju med Henrik Stenson här nedan.


Scroll to Top