5de3729fb48f7

Tournytt

Sveriges herrar vann första EM-guldet på 58 år

Sveriges herrar besegrade England i finalen på Ljunghusens Golfklubb under lördagen.

Text: Erik Hallberg • 2019-07-13

Senast Lag-Em herrar spelades i Sverige var 2010 då tävlingen avgjordes på Österåkers GK. Även då stod finalen mellan Sverige och England. Den gången blev det silver till det blågula laget, men under lördagen tog Sverige revansch på Ljunghusens Golfklubb i Skåne. En efterlängtad sådan då Sverige endast vunnit Lag-EM två gånger tidigare i historien, 1959 (första året mästerskapet spelades) samt 1961.

Sveriges herrar har haft en vana den här veckan att vara två upp efter förmiddagens foursome. Så såg det ut att bli under lördagen också, men det engelska foursome-paret Tom Sloman och Tom Plumb vände tre under efter tolv hål till seger 2/1 efter att ha tagit fem raka hål på Christoffer Pålsson och Ludvig Åberg.

Vincent Norrman och David Nyfjäll gjorde processen kort med Alex Fitzpatrick och Matty Lamb, vann 4/3 efter att ha kopplat greppet direkt. Att David Nyfjäll trivs på det tolfte hålet visade han i dag igen. Semifinalens mästerchip på 35 meter upp till 75 centimeter från flagg, följdes upp finaldagen av en järnfemma 212 meter till knappt två meter från flagg – varpå Vincent Norrman satte putten för eagle och seger på hålet.

Intervju med Vincent Norrman och David Nyfjäll efter foursome-segern. Foto: Thomas Björn

Singlarna böljade fram och tillbaka – oftast med Sverige i ledningen. Ett tag kändes det som att Sverige hade greppet, men England kom tillbaka. Men när Ludvig Åberg besegrade Tom Sloman med 2/1 och Pontus Nyholm besegrade Alex Fitzpatrick med 1/0, var det upplagt för hemmaspelaren Albin Bergström i sin match mot Ben Jones, en match som följdes av närmare 200 personer. 

På 16:e green tog matchen slut efter att Ben Jones missat sin “måste-putt” för att hålla liv i matchen. Lagkamraterna, kapten, coach, föräldrar, släkt och vänner rusade fram för att gratulera 20-åringen från Ljunghusen.

Intervju med Pontus Nyholm (t v) och Albin Bergström. Foto: Thomas Björn

Bronset gick till Skottland efter seger mot Danmark med 4–3. Coach Jonnie Eriksson sammanfattade guldmatchen – och veckan:

– Vi slår bollen bra i dag och tar bra beslut, och det känns som att vi är fysiskt starkare. När det gäller hela veckan har vi fördelen av att ha roterat på spelare. Alla har gjort en fantastisk vecka, men Albin (Bergströms) putter har varit glödhet, så det har känts som något alldeles extra.

De svenska guldherrarna består av:

David Nyfjäll, 20 år, Upsala Golfklubb
Albin Bergström, 20 år, Ljunghusens Golfklubb 
Ludvig Åberg, 19 år, Eslövs Golfklubb 
Christoffer Pålsson, 21 år, Vasatorps Golfklubb 
Pontus Nyholm, 21 år, Gävle Golfklubb 
Vincent Norrman, 21 år, Haninge Golfklubb

Resultat från finalen:

Sveriges herrar vann första EM-guldet på 58 år


Text: Erik Hallberg • 2019-07-13
TournyttTournytt
Scroll to Top