5de3d98e10bb6

Tournytt

Nya mobilappen ska göra det lättare att golfa

På många banor runtom i landet är det svårt att få en starttid, även fast många bara spelar nio hål. Hannes Rydell har därför skapat appen "Sista nio" för att gör det enklare att komma ut på golfbanan.

Jesper Johansson • 2019-07-12

I en tid då en ständig diskussion pågår om golfrundans längd och det långsamma spelet är det många som istället väljer att bara spela nio hål.

För personer som inte kan tillbringa så många timmar som en full rond kräver är det korta alternativet attraktivt. 
Men oavsett om man vill spela nio eller 18 hål måste man boka en starttid från hål 1 och därmed kan det på flera klubbar runt om i landet bli svårt att få en starttid.

Det här var något Hannes Rydell reagerade på. 19-åringen från Örebro har spelat golf under större delen av sitt liv och när han pratade med sina jämnåriga insåg han att många bara vill spela nio hål men att det ändå krävdes lång framförhållning för att få en starttid. Rydell märkte också att många spelare hoppade av efter de första nio hålen och att det därför fanns luckor i grupperna de sista nio hålen. Därför skapade han bokningsappen “Sista nio”. 
– Det startade som en idé på gymnasiet. Sedan pitchade jag idén till Creative Dragons och vann “Bästa affärsidé”. Då fick jag ett stipendium och en kontorsplats. Därefter fick jag in flera investerare och medgrundare i företaget, säger Rydell.

En medgrundare är tidigare golfproffset Mathias Grönberg. Så här säger han om den nytänkade applikationen som ska få ut fler golfare på Sveriges banor.
– Visionen för Sista Nio är att skapa ett system som gör det möjligt för golfare att alltid ha starttider tillgängliga, oavsett hur nära inpå de bestämmer sig för att spela. Vårt mål är att göra golfen snabbare, mer tillgänglig och billigare för alla som vill delta i sporten. Samtidigt som golfklubbar för första gången kan maximera sina intäkter under niohåls spel.

Andra medgrundare är bland annat Auddly-grundaren och låtskrivaren Niclas Molinder samt Great Securitys grundare, Fredric Öjebrandt.

Nya mobilappen ska göra det lättare att golfa
Hannes Rydell och Mathias Grönberg är två av flera grundare i nya bokningstjänsten.

Applikationen i din smarttelefon fungerar så här: 
En spelare meddelar att hen endast ska spela nio hål via applikationen. Därmed räknas en preliminär starttid ut på hål 10 som sedan en annan spelare kan anmäla sig till.

På det nionde hålet meddelar den förste spelaren hur hen ligger till tidsmässigt och en starttid på hål 10 fastslås. Därefter får den andra spelaren ta över och spela hål 10 till 18.

När man meddelar i applikationen att man endast spelar nio hål får man påfyllning i sitt “greenfeesaldo” och “poängsaldo”. Dessa kan sedan användas för att boka upp en starttid på hål 10 på en annan bana eller till rabatter i golfrelaterade webshoppar. Golfklubbarna som är med i “Sista nio” får sedan välja själva hur många poäng som är giltiga att använda och vad greenfee kostar för de sista nio hålen.

Hannes Rydell förklarar:
– Så, om greenfee för 18 hål kostar 300 kronor kan en golfklubb bestämma att man, via applikationen, kan använda sig av 150 i greenfeesaldo och sedan betalar 150 kronor till klubben. Även om golfklubben bara får in 150 kr är det intäkter som tidigare gått förlorade, samtidigt som vi kan erbjuda de billigare golfrundor.

Applikationen har precis kommit ut på marknaden. Trots det har flera klubbar runt om i Sverige valt att hoppa på idén redan nu och målet är att få så många som möjligt att använda sig av produkten, alltså både spelare och golfklubbar. Även om en golfklubb inte är ansluten till “Sista nio” kan man som spelare registrera sin golfrond på den banan för att fylla på sitt “greenfeesaldo”.
– Användare av “Sista nio” har möjlighet att ange niohålsrundor på alla Sveriges banor för att på så sätt samla greenfee- och poängsaldo. På icke anslutna banor anv��nds “Sista nio” som ett kommunikationsverktyg mellan golfare för att meddela om det finns luckor från hål 10, även om det är inte är officiella starttider.

Vad är “Sista nio” om fem år?

– Förhoppningsvis ett globalt företag. Vi vet att många spelare runt om i världen bara vill spela nio hål men har svårt att ta sig ut. Förhoppningsvis kan vi med den här produkten göra det enklare.
– Det finns ingen liknande produkt vad vi kan hitta och det finns ingen anledning för en klubb att inte använda sig av det här, säger Hannes Rydell.


Scroll to Top