5de3762cb5e84

Tournytt

”Vi slår herrtouren med hästlängder vad gäller kontakten mellan spelarna och sponsorerna”

Sophie Gustafson skriver om proffs bland amatörer.

Text: Sophie Gustafson • 2019-06-25

Som proffs spelade jag otaliga pro am-­ronder med våra sponsorer under tävlingsveckorna. Många gånger var det riktigt kul, men det blev också några smärtsamma ögonblick. Bokstavligt talat alltså. I Portland bestämde sig en spelpartner för att göra en spontan övningssving när jag stod bakom honom. Klubban tog rakt på smalbenet och som tur var låg sjuktältet direkt bakom tee där jag kunde få skadan omplåstrad på studs. Det smärtade dock mer inombords i Indonesien då jag fick spela med sju amatörer under en runda som tog sju timmar.

Idag är pro am-tävlingarna på LPGA Tour ett väloljat maskineri som fungerar väldigt bra för alla inblandade. Denna del av ­veckan inleds på tisdagskvällen med en lättsam tillställning med mat och dryck där du kan komma och gå som du vill. Om du spelar på LPGA Tour måste du dyka upp på minst åtta stycken av dessa under året, annars väntar böter. Eftersom det inte är en formell middag blir det ofta att vi kommer på fler än vad som krävs.

GUSTAFSON: Om pengarna på touren

Pro am-tävlingen i sig är också smidig. Även om du spelar med fyra amatörer är det alltid scramble, vilket innebär att det går undan. Under de senaste åren har också många tävlingar lagt in att du bara spelar nio hål med bollen, sedan får de gå med ett annat proffs under sista halvan. I klartext innebär det att du kan vara supersocial i nio hål och sedan säga tack och hej. Jag förstår verkligen vikten av pro am-tävlingarna men kan inte neka till att det kan vara skönt att inte behöva lägga fem och en halv timme ihop med sponsorerna på banan dagen innan tävlingen startar. Jag var alltid bra i tolv hål, men sedan tog min energi slut tills jag såg klubbhuset runt hål 16 eller 17. Lite som en häst som ser stallet.

GUSTAFSON: Golfen gav mig en röst

Men i klartext lägger sponsorerna enorma pengar på att tävlingarna ska bli bra och det är upplevelsen som bestämmer om de väljer att komma tillbaka. Att få fantastiska tittarsiffror för tv-sändningen kan vara avgörande, men det är sällsynt för LPGA Tour om man jämför med herrtouren. Men vi slår dem med hästlängder vad gäller kontakten ­mellan spelarna och sponsorerna och viljan att ­skapan en grym pro am-dag. Jag vet inte hur många sponsorer som jag spelat med som berättat att det är mycket trevligare att hänga med oss på LPGA Tour än att vara med i en pro am på PGA Tour. Jag tror att detta beror på att vi vet hur viktig den personliga kontakten med sponsorerna är för oss eftersom vi förmodligen alltid kommer att vara ett steg efter ­killarna när det gäller exponering i media. 

Är du ung och full av energi så tycker du att pro am-ronder är kul. Är du inte lika ung och har tappat räkningen på dem så går du ibland i tysthet och hoppas på åskavbrott ­eller i alla fall trevligare, snabbare, bättre och snyggare spelpartners. Men även om onsdagarna på ­touren inte ­alltid är en dans på rosor är vi väldigt ­tacksamma för stödet som företagen ger oss.

Gustafson: När fel håll blir rätt


Text: Sophie Gustafson • 2019-06-25
TournyttKrönikaSophie GustafsonTournytt
Scroll to Top