U.S. Open – Round Two

Tournytt

Kinhults kvalgränsdramatik i US Open

PEBBLE BEACH. Marcus Kinhult var på god väg mot att säkra helgspel, men en tuff avslutning med bogey-bogey innebar en oviss eftermiddag i väntan på att kvalgränsen skulle dras.

Oskar Åsgård • 2019-06-15
Kinhults kvalgränsdramatik i US Open

Marcus Kinhults entourage med mamma Ingela, pappa Mikael, flickvännen Agnes och en medlem på Skaftö GK stod intill sjätte hålets green och diskuterade vad kvalgränsreglerna i US Open egentligen är. De hade precis insett att det var topp-60 som gällde, inte topp-70 som de trott.

Spänningen var tydlig, eftersom Marcus tack vare birdies på hål 1, 2 och 4 tagit sig tillbaka till par totalt för tävlingen, efter en inledande 74-rond (+3) på torsdagen, och nu dansade kring 60-strecket på ledartavlan.

– Fast om han bara gör några birdies så löser sig allt, konstaterade pappa Mikael Kinhult mitt i alla kvalgränsresonnemang.

På sjuan, det ikoniska korthålet på Pebble Beach, slog så Kinhult upp en wedge till en meter från hål och rullade bekvämt i birdieputten. Nu hade han skaffat sig marginal till kvalgränsen.

Men en bogey på tuffa åttonde hålet, efter att ha missat inspelet kort om green, kastade Kinhult rakt in i kvalgränsstriden igen. Ännu mer så när han även gjorde bogey på nian, hans 18:e hål för dagen, och gick i mål på ett under par för ronden och två över par totalt.

– Det var en bra drive (på nian) och sen tyckte jag att jag slog en bra järnfyra på andraslaget, men vi räknade nog lite fel på vinden och den gick ner i tjockruffen. Det är grejen här, marginalerna är sjukt små. Vissa marginaler är svåra att påverka, jag står med en järnfyra från 205 meter och man har inte riktigt den precisionen på en kvadratmeter hit eller dit då. Men då gäller det att backa upp allt med bra närspel och det är vad de bästa gör så det är rättvist, men tufft. Det är kul att spela på, det känns som att man blir tvungen att höja sitt spel, säger Kinhult till Svensk Golf.

Hur kändes det därute?
– Det kändes bättre än igår, absolut. Mycket bra i mitten av andra nio och det gjorde bra för scoren också. Men inte helt nöjd idag heller med insatsen. Jag hade nog varit det om jag fått i två par sista två hålen kanske. Absolut ett bra varv att gå under par här ute, men jag tyckte att det fanns mer att hämta. Det här lilla slaget kan ju avgöra den här veckan på ett ganska brutalt sätt. Oavsett om vi klarar cutten eller inte så känner jag att jag har gjort en okej insats, men absolut inte så bra som jag ville.

Suget efter att få ytterligare två varv på sig i sin US Open-debut gick bokstavligen att ta på under intervjun efter ronden.

– Jag tycker att jag lär mig mycket på att spela den här uppsättningen, det är väldigt givande. Det är tufft och jag tror att det är bra, det avslöjar ens spel på ett bra sätt. Jag hade tyckt att det vore kul att lära mig mer här i helgen, sa Kinhult och berättade att han även om han skulle missa kvalgränsen tänkte stanna kvar på Pebble Beach över helgen.

Hur spenderar du en sån här eftermiddag, tittar du på golfen och följer resultatuppdateringarna?
– Ja, det gör jag faktiskt. Och om inte jag gör det så gör mitt team det. Det är inget man kan påverka och den här situationen har man varit i några gånger nu. Det kommer att bli tajt ser det ut som, vi får se. Det är ju världens bästa spelare som är ute nu så man kan inte ha allt för höga förhoppningar på att de ska missa. Det är klart att man har förhoppningar, men man känner sig lite instängd när man inte kan göra ett skit (åt det). Vi får träna lite och ta helgen som den kommer.

När Kinhult kom i mål var han delad 73:a, när den här artikeln publicerades låg han på delad 62:a plats och när fredagens spel på Pebble Beach var avslutat så var 22-åringen delad 56:a och precis på rätt sida om kvalgränsen.

I ett sms när det stod klart att han tagit sig vidare till helgens spel svarade Kinhult kärnfullt:

“Gött mos”

Så sänds US Open på Pebble Beach

Scroll to Top