U.S. Open – Preview Day 1

Tournytt

Nygammal strategi från USGA ska göra US Open-banan bättre

Efter flera år av misslyckade uppsättningar av US Open-banor har USGA tänkt om – och gått tillbaka till en säker taktik.

Jesper Johansson • 2019-06-11
Nygammal strategi från USGA ska göra US Open-banan bättre

När US Open spelades på Chambers Bay 2015 var det höga gräset intill fairway i princip helt dött. Dessutom var greenerna så pass dåliga att de, enligt många, avgjorde mästerskapet. Dustin Johnson treputtade från tre meter på det sista hålet och istället vann Jordan Spieth.

2016 spelades US Open på Oakmont och även om banan sattes upp på ett bra sätt skapades problem då Dustin Johnson och Shane Lowry spelade stora delar av sistarundan utan att veta vem som var i ledning. Detta efter att Dustin Johnsons boll hade rört sig på det femte hålet utan att han egentligen hade påverkat det.

2017 spelades US Open på Erin Hills. Återigen var det egentligen inte USGA:s fel men majorn spelades helt vindstilla. Det skapade problem då man satte upp banan för vindbyar. Breda spelytor gjorde majorn till en munsbit för många golfare, inte minst för vinnaren Brooks Koepka.

2018 var Shinnecock Hills på Long Island utanför New York spelplats för US Open. USGA klarade här inte av att hålla banan på rätt gräns och greenerna blev så snabba och hårda att det i princip inte gick att stanna bollen på det kortast klippta gräset. Phil Mickelson visade här sitt missnöje genom att springa ifatt en putt som missade hål och slå till bollen medan den fortfarande rullade. Detta då pliktslaget var ett bättre alternativ än positionen bollen skulle slutat på.

Då startar svenskarna i US Open

Efter flera US Open-turneringar i rad med missnöje från spelarna och publiken är det nu viktigt att USGA får allt på plats under årets upplaga. Pebble Beach är en av de mest klassiska spelplatserna för majorn och till i år hoppas man hitta tillbaka till den klassiska US Open-setupen – hård men rättvis.

De senaste åren har US Opens greener kantats av kortare klippt ruff än tidigare.
Det här har gjort att bollar som inte stannat på de hårda greenerna rullat av och i vissa fall rullat av rejält.

Nygammal strategi från USGA ska göra US Open-banan bättre
Hål 18 på Pebble Beach. Foto: Getty images

Så sänds US Open på Pebble Beach

Till årets upplaga av majortävlingen har USGA valt att återinföra det högre gräset runt greenerna. I och med det hoppas man att spelarna inte ska straffas lika hårt av bollar som missar greenen, även om man fortfarande hamnar i problem.
Anledningen till den ändrade strategin i banuppsättning är att Mike Davis, som haft jobbet sedan 2006, nu valt att överlåta ansvaret till sin kollega John Bodenhamer. Han har i sin tur haft ett öppet sinne inför uppgiften och anlitat en expertgrupp innehållandes spelare som Woods och McIlroy. Dessutom har arborister, Pebble Beachs banansvarige och rutinerade caddies på banan varit med i uppsättandet av årets majorbana.

Målet är att skapa årets svåraste golftävling utan att det ska bli för svårt, helt enkelt.
Bodenhamer hoppas att de lyckas med det. Inte bara i år, utan i många år framöver – och det genom att gå tillbaka till den klassiska stilen med straffande ruff, smala fairways och snabba (men inte för snabba) greener.
– Det bästa sättet att beskriva målet med banan är vad jag växte upp med: När man ser den vet man att det är US Open. Jag hoppas man kan se det i år, säger Bodenhamer till Golf Channel.


Scroll to Top