Tournytt

Ny svensk proffstour i väst

Crane Golf Tour vill etablera sig och växa

Martin Strömberg • 2019-05-24

Vi har redan Swedish Golf Tour och Oakley Tour.

Nu kommer Crane Golf Tour, en helt ny proffstour som ska spelas under 2019 i västra Sverige med åtta tävlingar på distriktets finaste banor. 

 

 

 

Touren är öppen för både damer och herrar och målsättningen är att alla ska spela på samma bana. Under tävlingen på Isaberg i slutet av juni ska hemmaspelaren Lina Boqvist vara affischnamn och värdinna.

– Tyvärr får vi inte ihop en damklass då det krockar både med LET Access och Swedish Golf Tour. Men eventuellt ställer jag upp i herrklassen och spelar samma tee som dem. En rolig utmaning, berättar Boqvist från Frankrike där hon just nu spelar Jabra Ladies Open.

Boqvist tycker att den nya touren fyller ett tomrum.

– Det är en bra start för klubbar som vill börja anordna proffs tävlingar som man sedan kan bygga vidare på och framöver ha en Swedish Golf Tour. Jag hoppas på bra uppslutning till vår tävling på Isaberg, där jag är med lite som ett namn för tävlingen.

 

Ny svensk proffstour i väst
Lina Boqvist hoppas att många kommer till Isaberg i juni // Foto: Tristan Jones (LET)

Den nya tourens initiativtagare Claes Åhblom, Fredrik Brandt och Krister Andersson såg ett behov av korta, snabba tävlingar för nyblivna proffs där utgifterna är små tack vare att tävlingarna spelas 36 hål under en dag och spelarna slipper tunga utgifter för boende. 

Inledningsvis baseras prissumman på startavgiften (750 kronor) men målet är att arrangörsklubbarna också ska kunna locka egna sponsorer till tävlingarna och på sikt skapa större intäkter och prissummor.

– Målet är ju naturligtvis på sikt att få en så stor prissumma som möjligt för att kunna attrahera så bra spelare som möjligt, berättar Claes Åhblom, för svenskgolf.se/wp.

Ny svensk proffstour i väst
En av deltävlingarna spelas på vackra Åsundsholms GK utanför Ulricehamn // Foto: Martin Strömberg

Det kommer också att finnas separata prisbord för amatörer. 

– Jag tror att framtiden för denna typ av upplägg är vad golfspelare på denna nivå önskar. En bra tävling med duktiga spelare i närområdet. Där de har möjlighet att tävlingsträna inför sitt nästa steg på golfkarriären.

Tanken är att växa efterhand och beroende på hur deltagandet och intresset från klubbar i landet ser ut efter den här säsongen skapa något ännu större framöver.

– Visonen som vi arbetar mot är att inför 2020 kunna växa lokalt i Västergötland, Småland, Halland och Göteborg så att vi nästa år når 12-14 deltävlingar med ett finalspel på en av Sveriges bästa banor. På lite längre sikt vill vi skapa en tour i södra Sverige och en i Mellansverige. Kanske till och med få till en tour i Stockholmsområdet där de 7 bästa spelarna från varje region får göra upp i en final.

Ny svensk proffstour i väst
Anton Wejshag ska spela så ofta han kan på Crane Tour // Foto: Getty Images

Det är samtidigt en möjlighet för spelare på de mindre tourerna att tjäna extra pengar på en enda dag utan att behöva resa långt och dra på sig utgifter.

Anton Wejshag spelar normalt sett på Challengetouren men han kommer att spela på Crane Golf Tour så ofta han har möjlighet.

– Jag tycker det är grymt bra. En sådan här tour öppnar många möjligheter för folk att få tävla. Och det passar alla typer av spelare, både unga spelare på väg uppåt i karriären och samtidigt en del gamla rävar, tror Wejshag.

Ny svensk proffstour i väst
Spelschemat 2019 på Crane Golf Tour.

Premiärtävlingen på Crane Golf Tour spelas den 10 juni på småländska Sand utanför Jönköping. Sedan följer banor som Isaberg, Borås, nya omgjorda Skövde, Åsundsholm, Varberg innan finalen avgörs på Öijared norr om Göteborg den 20-21 september.

Spelare anmäler sig som vanligt via golf.se alternativt via tourens hemsida www.cranegolftour.se

 

Ny svensk proffstour i väst
Nya Skövde GK tar emot Crane Golf Tour i slutet av juli // Foto: Mickael Tannus
Scroll to Top