Andalucia Costa del Sol Match Play 9 – European Challenge Tour: Day One

Tournytt

”Man lär sig inte lika mycket i norra Danmark som när man reser till Zimbabwe”

I mitten av februari vann Philip Eriksson Dimension Data Pro-Am på Sunshine Tour. Det var en seger som visar att det lite annorlunda karriärsvalet att spela i Afrika var rätt väg att gå.

Text: Jesper Johansson • 2019-03-06

I mitten av februari 2019 tog Philip Eriksson sin första seger på Sunshine Tour. En seger som inte bara innebär en säkrad framtid på den sydafrikanska touren och fördelar när det är dags att kvala mot större utmaningar.
Dessutom fick svensken en inbjudan till WGC-FedEx St Jude Invitational i juli.
– Där kommer världens 60 bästa spelare att lira … och jag, säger Eriksson till svenskgolf.se/wp. 

Det är en ödmjuk men självsäker 27-åring som ringer upp via Facebook Messenger (“jag har ett sydafrikanskt nummer men det är så rörigt med olika appar att det ändå är lättast att ringa via Facebook”). Segern i Dimension Data Pro-Am i mitten av februari har inte riktigt hunnit sjunka in än men Philip Eriksson är säker på att det var rätt tävling att vinna.
– Det var väldigt bra tajming att vinna den tävlingen. Jag hade kunnat vinna fem av de mindre tävlingarna här utan att tjäna lika mycket pengar och rankingpoäng. Det var skönt att äntligen få vinna, jag har hela tiden vetat att jag kan det på den här nivån – och att jag kan också göra det på en ännu bättre tour.

Svensk seger på Sunshine Tour

Utöver prispengarna och de många poängen innebär segern på Fancourt – The Montagu att Philip Eriksson fått en inbjudan till en av världens största tävlingar – WGC-FedEx St Jude Invitational.

Där ska han spela med de bästa i världen och en av dem är Eriksson lite extra sugen att mäta sitt golfspelande emot: Tiger Woods.
– Han har alltid varit en stor idol för mig och att spela med honom i juli känns inte på riktigt ännu. Jag ska försöka smälta det så småningom.

Vägen till ett deltagande i samma tävling som Tiger Woods har dock inte varit spikrak för den 27-årige upplänningen.
Karriären började som nioåring när Hallstaviks Golfklubb byggdes precis runt knuten. Därefter blev det golfgymnasium i Uppsala innan han som 18-åring började spela på Swedish Golf Tour och två år senare studera på Scandinavian School of Golf i Halmstad.

Efter ett antal år på den svenska touren med totalt sju tredjeplatser, åtta andraplatser och åtta segrar lyckades Eriksson till slut få en kategori på Challenge Tour. Men väl där gick det inte riktigt så bra som han själv hade velat.
– 2017 spelade jag på Challenge Tour men kunde inte behålla kortet. Jag hade inför den säsongen tillbringat de första månaderna i Sydafrika för att förbereda mig och när jag visste att jag inte skulle klara kortet på CT ville jag testa att kvala in på Sunshine Tour.

“Man lär sig inte lika mycket i norra Danmark som när man reser till Zimbabwe”

Det lyckades han med enkelt.
Sedan mars 2018 har han spelat på den afrikanska touren och att spela där är inget han ångrar. Tvärtom blev han överraskad över den höga standarden både banorna, arrangemangen och motståndet höll.
– Det är många spelare man aldrig hört talas om hemma i Sverige som är jäkligt duktiga. Här måste man spela riktigt bra golf och det är en väldigt bra skola.

Utöver golfskolan Eriksson får i Sydafrika lär han sig också väldigt mycket om livet i stort.
– Den kulturella skillnaden är ganska stor i jämförelse med Sverige. En sådan enkel grej som att frukost ska finnas tillgängligt och att transferbussar ska finnas … det är inget man kan lita på. Det har varit lite svårt för en svensk som vill ha ordning och reda.
– Spelstandarden är lika bra som på Challenge Tour men man lär sig inte lika mycket i norra Danmark som när man reser till Zimbabwe eller Zambia. På de största tourerna får man resa mycket och många skulle tycka att det är lite jobbigt. Jag tycker att det är kul.

En av utmaningarna Sunshine Tour har gett Eriksson är bland annat att han inte kunde använda pengar i Zambia då det är så hög inflation att bankomater inte längre kan ge en pengar. En annan utmaning har varit att få tag på en caddie. Touren kräver att man har en bagbärare vid sin sida och efter att ha använt sig av lokala caddies till en början har nu Eriksson anlitat en ordinarie caddie sedan september. Men den arbetsrelationen var nära att ta slut nyligen. En seger kom emellan.
– Jag har faktiskt varit lite trött på honom senaste tiden. Men nu lyckades vi vinna så han får stanna, säger Eriksson och skrattar.
– Han blev lite lat. Han går lite långsamt och är lite uppgiven när man inte spelar bra. Han tar lite energi ibland. Men det ska sägas att han också är jättehärlig och snäll. Han har positiva sidor också.

“Det har varit lite svårt för en svensk som vill ha ordning och reda” 

Men resorna har också en del baksidor. Som att inte riktigt veta var “hem” är.
Philip Eriksson och hans flickvän (Emma Westin, tidigare LET-spelare) har en lägenhet i Halmstad men där har färske Sunshine Tour-vinnaren knappt några saker kvar. Istället tillbringas merparten av året i Afrikas sydligaste land.
– Det är 20 tävlingar i Sydafrika sedan spelas sex tävlingar på andra platser här. Så jag skulle kanske kunna kalla det här för hem. Min flickvän är för tillfället också här nere i Sydafrika. Hon vill spela mer i Europa, det vill jag också.

Drömmen är dock inte bara Europa för Philip Eriksson. Målet är snarare tävlingar i paritet med den WGC-tävling han nu ska spela i juli.
–WGC, majors och de stora tävlingarna. Det är vad jag drömmer om. Att bli en världsspelare. Det är lätt att säga, förstås. Men jag är lite närmare nu. Segern var ett stort steg på vägen.

I slutet av juli spelas WGC – FedEx St Invitational

Ett stort steg på vägen var det definitivt. Hans placering på Sunshine Tours Order of Merit gör nämligen att han omedelbart hoppar in i den sista kvalätvlingen till Web.com Tour, European Tour, Asian Tour och den japanska touren. Eriksson ska försöka kvala in till någon av de tourerna senare i år.
– Segern var ett kvitto på allt slit man lagt ner. Jag har länge spelat på en hög nivå men man måste ha lite tajming och träffa rätt. Majors och WGC-tävlingar är vad jag tränar för. Vad är det man säger … ‘träna som att du aldrig vunnit och agera som du aldrig förlorat’.

Men ett slag i taget. Än är det långt innan flyget mot Memphis i juli lyfter.

I veckan spelas Limpopo Championship i norra delarna av Sydafrika och sedan är det tourfinal. Därefter hoppas Eriksson få en eller ett gäng inbjudningar på de europeiska tourerna. Vid sidan av golfen bör också karriärens största seger och biljetten till tävlingen med Tiger Woods sjunka in, så att han senare i karriären inte behöver lägga till att de 60 bästa spelarna också adderas av Philip Eriksson – utan att han faktiskt är en av de bästa.Text: Jesper Johansson • 2019-03-06
TournyttPhilip ErikssonSunshine TourTournyttWGC
Scroll to Top