5de3f97c55d5b

I stjärnornas fotspår

En gång om året kommer Europas bästa herrgolfare till Sverige och Nordea Masters. Förutom underhållning bjuder tävlingen på gott om inspiration, inte minst för de yngsta åskådarna. Vi hängde med när Halmstad GK tog med sig 28 juniorer på en rolig och lärorik dag på Hills Golf & Sports Club.

Text: Bo Steffensen • 2018-10-10 Uppdaterad 2019-12-12

Reportaget publicerades ursprungligen i Svensk Golf nummer 9/2018.

Det är trångt kring ettans green. Alexander Björk, Thorbjörn Olesen och Renato Paratore har snart puttat klart och en stor del av åskådarna börjar dra sig mot tvåans tee för att få en så bra plats som ­möjligt.

Johan Hillgård och Hugo Lindblad, båda tolv år, håller sig mitt emellan hålen. De gäller ju att stå rätt när spelarna kommer förbi.

Johan plockar glatt upp tre bollar ur fickan. Det är förmiddagens skörd. Bollarna har han fått ute på banan av sydafrikanen Haydn Porteus, spanjoren Nacho Elvira och amerikanen Paul Peterson. På Petersons boll står det P2.
– Jag vinkade, de slängde bollen. Till Paul Peterson sa jag ”Mr ­Peterson, may I have your ball, please?”. Nu tar jag Olesen, jag vill gärna ha hans boll, säger Johan.

När Thorbjörn Olesen kommer gående är killarna beredda. Johan skickar ut högerhanden. Hugo också. Olesen ser dem, ler och ger Johan en ”low-five”, sedan en till Hugo.

Ingen boll den här gången, men ytterligare ett minne att ta med hem till Halmstad.

I stjärnornas fotspår
Foto: Kristoffer Kling
Hanna Nilsson och Alice Carlsson slog följe med dubble majorvinnaren Martin Kaymer.

Torsdag, den första speldagen av Nordea Masters på Hills Golf & Sports Club i Mölndal, och det blir en tidig morgon för de 28 juniorerna från Halmstad GK. Bussen mot Göteborg går 07.00.
Femton mil och två timmar senare är de på plats utanför klubbhuset på Hills i Mölndal. Den yngste i gänget är elva år, den äldste 18.

Nu har de en hel dag på sig att följa Europa­tourproffsen på nära håll. En dag som ska ge dem inspiration och lust att fortsätta träna och spela. Fyra föräldrar är med och ”håller ordning” på gänget. En av dem är Torbjörn Ivarsson.
– Spelarna är förebilder för dem så det är viktigt att kunna vara här. Klubben står fö­r resa och biljetter. Från tränarna, som är tvungna att jobba hemma på klubben, har de fått med sig att främst titta på rutiner. Hur spelarna uppför sig, hur de gör från det de kommer till tee tills de slår sitt slag. Sådana saker, säger Torbjörn Ivarsson.

Det blir samling på det stora trädäcket, med utsikt över den böljande banan, innan alla släpps iväg. Lite instruktioner om lunchen. Återsamling 16.15. Bussen hem går 17.00.

Regnet hänger i luften, men det kommer inte många droppar. Däremot är Andrew ”Beef” Johnston, Johan Edfors och Fredrik Jacobson på ingång till 18:e green precis nedanför.

I stjärnornas fotspår
Foto: Kristoffer Kling
Johan Hillgård och Hugo Lindblad fick ihop tre bollar under förmiddagen. ­

DET FYLLS på i kön till ett av matställena i sponsorbyn. Klockan är runt tolv och det är många som har samma tanke som Halmstadgänget; det gäller att hinna äta innan Marcus Kinhult, Joakim Lagergren och Martin Kaymer slår ut från ettan om en knapp timme. I bollen efter kommer dessutom ­ytterligare en trio som juniorerna vill följa – Björk, Olesen och Paratore.

Grillförbudet är nyligen hävt. Det osar från det vita tältet. Hamburgare langas fram på papperstallrik.
Under förmiddagen har 15-åriga Hanna Nilsson främst följt engelsmannen ”Beef” Johnston och Pep Angles, spanjoren vars flickvän är från Halmstad.
– Det är väldigt inspirerande att se hur de spelar och lägger upp sitt spel. Det gör mig till en bättre golfare. Man ser lugnet hos dem. Man måste ju vara lugn för att det ska gå bra och inte bara kötta och ta i hela tiden. Det gäller verkligen att vara fokuserad och koncentrerad, säger Hanna Nilsson.

”Det är väldigt inspirerande att se hur de spelar och lägger upp sitt spel.”

– Hanna Nilsson.

Blir du sugen på att satsa vidare när du ser det här?
– Verkligen. Det är ju till den här ­nivån man vill komma. Jag ser mycket golf på tv också. Favoritspelaren är väl Henrik ­Stenson. Justin Rose är högt upp på ­listan också. Jag gillar hans sving och tycker att han är väldigt cool i sättet. Han är så … framåt.

Hanna Nilsson är inne på sin fjärde golf­säsong, har (redan) handicap 3,9 och blickar, när detta skrivs, fram emot den kommande Teen Cup-finalen.
– Det var min pappa som ”lurade i mig” att jag skulle åka med till golfbanan och prova lite klubbor. Jag tyckte det var jättekul, det gick bra, det blev roligare och roligare och nu är det hur kul som helst, säger hon.

Alexander Kennertsson, 14, står en bit bakom i kön. Han håller med. Golf är kul, även om hans första sport är innebandy. Alexander, som har 30 i handicap, var även med på klubbens resa till Barsebäck förra året.
– Det var roligt så jag hängde med nu också. Det här gör att man blir mer sugen. Jag spelar mest för att det är skoj, men jag får se hur det blir framöver, säger han.

I stjärnornas fotspår
Foto: Kristoffer Kling
Efter lunch var det ettans tee som gällde för att se Marcus Kinhult, Martin Kaymer, och Alexander Björk.

I SLUTTNINGEN ovanför ettans utslag, med det pampiga klubbhuset i ryggen, sitter tolvårige Adam Carlsson. Ja, han är inte direkt ensam. Kompisarna Johan Hillgård och Hugo Lindblad är med, men eftersom Kinhult, Lagergren och Kaymer just har gett sig iväg från tee är det nära nog fullsatt i slänten.

Adam ska snart börja sjuan, har spelat golf sedan han var fem ”fast lite mer allvarligt från nio”. Han har 13,8 i handicap och vill bli golfproffs.
– Jag har varit på Nordea Masters de tre senaste åren. Det är rätt coolt att se hur proffsen gör och att bara se dem slå en drive eller så. Det ser väldigt kraftfullt ut. Spelarna är ju förebilder och när man blir större så vill man bli lika bra. De har ju också varit som mig och haft 13 sådär i handicap och då är det coolt att veta att man kan bli bra bara man fortsätter träna, säger Adam.

Solen är framme. En telefon ringer. Ägaren börjar lite skamset leta febrilt i jackan som hänger på armen. Det mumlas. Huvuden vrids. Någon ler. Så stiger jublet när Björk, Olesen och Paratore presenteras.

Tror du att golfproffs är ett bra jobb?
– Jo, det verkar så. Det vore roligt att få hålla på med golf på heltid. Det är verkligen upp och ner, men när man slår det där perfekta slaget … Det är det man tränar för, att få den där känslan som känns så bra i hela kroppen, säger Adam.

I stjärnornas fotspår
Foto: Kristoffer Kling
Hugo Stark, Hanna Nilsson och Alice Carlsson tar en selfie.

Renato Paratore, som vann Nordea Masters på Barsebäck förra året, börjar en lite motig dag med en sned drive.
Killarna reser sig. Går iväg.

Italienarens boll ligger ett par decimeter från asfaltsvägen där golfbilarna kör. Adam, Johan och Hugo ställer sig precis bakom ­Paratore, känd som en av de snabbaste spelarna på touren. Han får dock vänta på att Kinhult i bollen framför ska putta färdigt.

Klart.
Björk slår.
Sedan Olesen.
Så ­Paratore.
Efter åtta sekunder är bollen iväg.

HUGO Stark, gruppens bäste spelare, rättar till den blå kepsen. Han är 15 år, har 1,1 i handicap och hoppas kunna ta sig in i junior­­landslaget framöver.

Han har visserligen en lång väg till spel på Europatouren, men efter den här dagen åker han ändå hem med en ännu starkare känsla av att möjligheten finns.
– Det är fin golf. Kul att se. Det känns faktiskt som att jag är närmare spelarna än jag trodde innan, säger han.

”Det är en helt annan upplevelse än på tv. Det är häftigt att man nästan kan ta på dem.”

– Nellie Åberg. 

Tiden går fort. Det börjar bli dags att åka hem efter en dag med en ständig ström av golfproffs som passerat på armlängds avstånd, av diverse tävlingar i sponsorbyn, krävande promenader och plastpåsar fyllda med solglasögon och andra giveaways. Framför allt följer mängder av nya intryck med hem till Halmstad.

17-åriga Nellie Åberg passar på att vila en stund på en bänk vid klubbhuset.

Hon läser naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet och tänker välja till golf på idrotten så att hon får spela även under skoltid.
– Det är första gången jag är på Europa­tourtävling och det är en helt annan upplevelse än att se det på tv. Det är ganska coolt att komma så nära, att det är riktiga människor. Det är häftigt att man nästan kan ta på dem.Text: Bo Steffensen • 2018-10-10
TournyttEuropean TourHalmstad GKNordea MastersScandinavian InvitationTournytt
Rulla till toppen