5de3f9b39f0e7

Lista: Nordens 20 bästa banor

Golf Digest har rankat nordens 100 bästa banor. Här kan du se de 20 främsta banorna på årets Dormy Nordic 100-lista.

Text: Jesper Johansson • 2018-10-09 Uppdaterad 2019-12-12

2016 gjorde Golf Digest för första gången en rankinglista över Nordens 100 bästa golfbanor.

Nu finns en ny rankinglista från magasinet.
I det senaste numret av Golf Digest kan du se hela listan men vi kan redan nu publicera de 20 främsta banorna i Norden. 

Eric Franzén är Golf Digests chefredaktör och menar att den varma sommaren har dragit ned betygen på vissa banor men att rankingens gedigna poängsystem gör att det inte bara är gräsets kvalitet som räknas in i bedömningen av golfbanorna i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island.
– De varma sommarmånaderna drabbade vissa banor hårt. Även om kondition är starkt underordnat design i vår ranking så har givetvis de fall där banans finish dragit ned spelupplevelsen märkbart påverkat juryns bedömning, säger Franzén.
– Men vi vill fortfarande understryka att detta inte är ranking över vilka banor som hade bäst greener under 2018. En sådan lista skulle vara utdaterad inför nästa säsong då eventuella vinterskador eller annat i så fall kan sätta fjolårets ranking ur spel totalt. 

Prova Golf Digest – få ett dussin bollar

Det har gått två år sedan den senaste Norden-rankingen gjordes och förra året publicerades en lista över Sveriges bästa banor. Men hur kommer det sig att en nationell rankinglista inte görs varje år?
Eric Franzén förklarar:
– Det svenska golflandskapet förändras inte i samma takt som för tio år sedan. Även om banor renoveras och byggs om i olika omfattningar är inte skillnaden från ett år till ett annat så pass markant att en årlig svensk lista blir riktigt intressant. Därför varvar vi nu den svenska rankingen med den nordiska upplagan så att de går växelvis under vartannat år.

Här är de 20 främsta i årets Dormy Nordic 100-lista:

20. Sand GC, Sverige.
19. PGA Sweden National, Links Course, Sverige.
18. Oslo GK, Norge.
17. Linna Golf, Finland.
16. Silkeborg Ry GC, Syd & Vest, Danmark.
15. Vallda G&CC, Sverige.
14. Lofoten Links, Norge.
13.Miklagard Golf, Norge.
12. Barsebäck G&CC, Masters Course, Sverige.
11. The Scandinavian GC, Old Course, Damark.
10. Halmstad GK, Norra banan, Sverige.
9. Esbjerg GK, Marbæk, Danmark.
8. Kristianstads GK i Åhus, Östra, Sverige.
7. Holtsmark Golf, Norge.
6. Kytäjä Golf, South East Course, Finland.

Prova Golf Digest – få ett dussin bollar

Lista: Nordens 20 bästa banor
Foto: Jacob Sjöman.
Lista: Nordens 20 bästa banor

Utdrag ur motiveringen:

”Utmed höga sanddyner slår vi oss åter hemåt mot klubbhuset. Charmen och golfatmosfären är Falsterbo GK:s signum. Att golfbanan ständigt förädlas och utvecklas med stor kunskap och med värdighet för den unika golfkulturen gör den till en toppbana i såväl Sverige som Norden och Europa.”

Lista: Nordens 20 bästa banor
Foto: Jacob Sjöman.
Lista: Nordens 20 bästa banor

Utdrag ur motiveringen:

”Nicklaus Designs arkitektoniska värden är dock högst intakta med samma hisnande avrinningsytor och ytmässigt begränsade greener som vi lärt känna sedan 2013. Att Ullna är relativt greppbar längdmässigt vägs upp av allt vatten som finns i spel samt de många doglegpartierna, där en boll som placerats ut på fel sida bestraffas med en rejäl upptrissning av inspelets svårighetsgrad.”

Lista: Nordens 20 bästa banor
Foto: Jacob Sjöman.
Lista: Nordens 20 bästa banor

Utdrag ur motiveringen:

”En stor del av charmen med Kronholmen är fortfarande att kasta sig ut i en ändlös närkamp mot naturens element, som utspelas i en hänförande golfmiljö.”

Lista: Nordens 20 bästa banor
Foto: Mickael Tannus.
Lista: Nordens 20 bästa banor

Utdrag ur motiveringen:

”Det är lätt att stirra sig blind på hur vattnet går in och ut i layouten och försöker tvinga fram draw eller fade vid skiftande tillfällen. Nicklaus parerar dock detta med ett antal bunkrar av strategisk karaktär som bokstavligen skriker efter att utmanas från tee, vilket tyvärr annars är något av en bristvara på våra breddgrader.”

LÄS MER: I Golf Digests nummer 7 2018 finns en intervju med The Great Northerns grundare, Jesper Schmitz.

Lista: Nordens 20 bästa banor
Foto: Jacob Sjöman
Lista: Nordens 20 bästa banor

Utdrag ur motiveringen:

”Att låta Sveriges tredje största sjö äta sig in i huvudet medan spelplanen för det grandiosa 15:e hålet formas på tee sammanfattar mycket av det som gör golf till en oändlig och förunderlig utmaning. Det här är tveklöst 18 hål där driver, långa- och mellanjärn, wedgar och inte minst puttern får en genomlysning som lämnar få frågetecken kring var du verkligen står i ditt spel.” 

LÄS MER: I Golf Digests nummer 7 2018 finns en intervju med Björn Örås, ägare och grundare av Bro Hof Slott.Text: Jesper Johansson • 2018-10-09
Tournytt
Rulla till toppen