Tournytt

JOHANSSON: De ska Thomas Björn välja

Thomas Björn och hans fem assisterande kaptener har mycket att stå i de kommande dagarna. Och på onsdag får vi veta vilka spelare som blir invalda till årets Ryder Cup. Jesper Johansson vet vilka spelare han vill se i laget.

Jesper Johansson • 2018-09-03

Åtta av tolv europeiska Ryder Cup-spelare är klara.
Thorbjörn Olesen tog den sista direktplatsen efter att både Eddie Pepperell och Matthew Fitzpatrick misslyckades med den svåra uppgiften för att ta en plats – att vinna Made in Denmark. 

Istället vann Matt Wallace, som därmed blandar sig in i diskussionen över spelarna som tar en av Thomas Björns sista fyra platser i laget.
Men kan en trefaldigt ET-segrande formhäst och Ryder Cup-rookie ta en plats i truppen när fem av åtta klara spelare aldrig tidigare deltagit i tävlingen mellan Europa och USA?

Wallace vann i Danmark – hoppas på Ryder Cup

Jag är skeptisk.

Thomas Björn behöver mer rutin i laget och med spelare som Henrik Stenson, Sergio Garcia, Ian Poulter, Paul Casey och Rafa Cabrera-Bello utanför laget finns det en hel del erfarenhet att välja in. 

Men det är inte så enkelt.

På Hazeltine 2016 ställde Europa upp med ett lag som Darren Clarke fyllde på med rutin. Spelare som Lee Westwood och Martin Kaymer fick varsitt kaptensval men hade finare CV än form och kostade därmed en hel del i matchen som förlorades med 17–11.
Westwood tog noll poäng i sina tre matcher.
Martin Kaymer vann en av fyra (en singel när tävlingen var avgjord).

Balans är viktigast.

Rutin är bra men inte allt.
Form är viktigt men Ryder Cup är något helt annat än en ET-tävling i Danmark.

Så vad gör man då med en spelare som Sergio Garcia?
Spanjoren har varit iskall under året och har på sina senaste fem starter missat cutten i tre och varit delad 24 som bäst.
Samtidigt har han vunnit 18 matcher i Ryder Cup genom åren, spelat 32 och bara förlorat nio gånger. Statistik som borde innebära att han ska ta en plats.

Och min känsla är att det räcker.
Med så fina resultat genom åren och en orutinerad trupp är han ett måste.

I samma fack sätter jag Henrik Stenson. Svensken har inte varit speciellt bra sedan US Open i juni och dras med en armbågsskada. Men att lämna honom utanför känns inte troligt på samma grunder som Garcia. Laget är för orutinerat utan svensken.

Känslan är också att både Garcia och Stenson blivit informerade om det här, då de på senare tid gjort, utåt sätt, udda prioriteringar.
Henrik Stenson hoppade över en tävling trots att han var frisk nog att spela.
Sergio Garcia deltog i en pokertävling istället för att spela på European Tour. 

Garcias Ryder Cup-uppladdning: Pokerturnering

De övriga två platserna då?

Ian Poulter är spikad, enligt mig. Enormt stark matchspelare, en momentumskapare och ”jobbig jävel”. Dessutom har han under året spelat bra och skadorna från 2016 är inte längre ett problem. Och med elva vunna poäng av 13 möjliga är han given. 

Så. Garcia, Stenson och Poulter kan boka varsin biljett till Frankrike tillsammans med de övriga åtta spelarna. 

Men vem blir den sista?

Vi ser över alternativen:

Thomas Pieters – belgaren har haft problem på golfbanan och inte fått spelet att klicka. Men tillsammans med Rory McIlroy blev han en svår motståndare för USA på Hazeltine (fyra segar, en förlust) och McIlroy, som alltså är klar för tävlingen, sa efteråt att han och Pieters ka spela ihop i många Ryder Cup framöver.

Paul Casey – en världsstjärna som i år blev medlem på ET igen enkom för att ta en plats i Ryder Cup.

Rafa Cabrera-Bello – rookien som inte förlorade någon av sina tre matcher på Hazeltine 2016. Har också haft ett fint år på PGA Tour och vann förra året stora ET-tävlingen Scottish Open.

Matt Wallace – Engelsmannen har vunnit tre gånger på European Tour i år och tog sin senaste seger i Danmark efter att ha gjort fem birdies de sista sex hålen för att ta sig in i ett särspel. Väl där gjorde han ytterligare två birdies för att vinna.

De ovan nämnda spelarna tror jag är de som är med i diskussionen inför onsdagens presskonferens då Thomas Björn presenterar sin trupp, även om spelare som Matt Fitzpatrick, Eddie Pepperell och Russell Knox har diskuterats.

Vem den sista spelaren blir kan vi förstås bara spekulera i.

Jag kan se fördelar i alla de fyra spelarna men jag gissar att även det sista valet tas på rutin.
Paul Casey får platsen och därmed är truppen fullbordad.

På onsdag klockan 15.00 vet vi vilka spelare Thomas Björn väljer.
Presskonferensen livesänds på svenskgolf.se/wp.

svenskgolf.se/wp livesänder Ryder Cup-uttagningen

Möjliga konstellationer i Ryder Cup

Foursome:
Francesco Molinari och Tommy Fleetwood.
Justin Rose och Henrik Stenson.
Rory McIlroy och Paul Casey.
Jon Rahm och Sergio Garcia.

Bästboll:
Rory McIlroy och Jon Rahm
Tommy Fleetwood och Tyrrell Hatton.
Ian Poulter och Alex Norén.
Justin Rose och Henrik Stenson.


Scroll to Top