5de4002bf2ba5

KRÖNIKA: Min önskelista för att lyfta Masters

Jag är något kluven efter årets upplaga

Text: Martin Strömberg • 2018-08-19 Uppdaterad 2019-12-12

En ny etapp i den svenska Europatourhistorien har inletts och det är mycket göteborgsvindar som blåser starkt just nu.

Det är svårt att inte dras med i Claes Nilssons, Johan Edfors och för all del Göteborgs stads projekt att göra vår svenska ET-tävling till en go västkusthistoria framöver.

Vår näst största stad har sina fördelar och Hills likaså men jag är ändå något kluven efter årets upplaga av Nordea Masters, jag ska försöka förklara varför, och vad jag tror måste hända om det ska hända något, om man säger så.

"Det bästa och sämsta med Nordea Masters på Hills"

Nordea Masters kan ju dessutom vara historia, det är inte klart vilken titelsponsor och vilket namn nästa års upplaga får och jag har nog en känsla av att något nytt är på gång även där.

Ungefär så här känner jag.

• Hills som bana fungerade betydligt bättre än jag hade kunnat tro.

Jag har spelat den ett antal gånger och har som Oscar Florén så bra sa, en viss hatkärlek till Hills. Den är asjobbig att gå vilket skänker ännu en dimension, den fysiska. Den gynnar helt klart vältränade spelare eller spelare som är duktiga på att spara energi. Jag tycker fortfarande att ett par hål är tveksamma och att sträckningen känns något haltande och orytmisk.

De hål jag skulle vilja byta/göra om är sexan, som är andra raka par-trean och som är ganska intetsägande. Möjligen att det skulle gå att sträcka ut det till ett läckert par-fyra ner mot vattnet utmed sjuan.

Detsamma gäller för 16:e som har ett halvblint, avigt utslag och hålet känns för kort, särskilt när det spelas från främre tee som var fallet den här veckan. Från bakre tee är det okej men kommer aldrig att bli ett bra hål. Skala av kanten på toppen av fairway och/eller dra ut hålet om det går och gör greenområdet speciellt.

TV: Mirakulös birdie från det här läget…

Tolvan är en liten pärla men det spelas för lätt. Fyra dubblar på 148 spelare under helgen visar att det inte är ett risk and reward hål utan i princip enbart ett reward-hål. Det räcker att missa höger så har du ett lätt bunkerslag eller chipp och jättebra birdiechans. Högermissen måste göras mer kostsam.

• Med detta sagt tycker jag att banan genom de förbättringar som gjorts fått ett rejält lyft och att den absolut blivit en klassbana. Nionde är underbart och sjuan ett stentufft par-fyra som dock fortfarande är lite diffust från tee. Andraslaget håller toppklass. Artonde funkar utmärkt som avslutningshål men högersidan behöver piffas till på något sätt. Det hade varit ok om hålet legat mitt i sträckningen men nu blir det för mycket strul där det befinner sig för mycket människor.

• Hills klubbhusområde går att göra hur cooolt som helst. Man skulle kunna bygga läktare runt ettans tee, man skulle kunna göra en enda stor läcker läktare som sträcker sig över både artonde, nionde och tionde greenerna. Jag har aldrig sett så många åskådare som trivts så bra som den här veckan och då har man ju i någon mån redan vunnit kampen.

Transporter och parkering fungerade mycket bra, enligt alla som jag talat med, så där är man också ganska hemma. 

Klart: Här spelas Nordea Masters 2019

Totalt sett blev årets Nordea Masters en sportslig succé. Att Paul Waring vann känns logiskt. Han har varit oerhört skadedrabbad men svingar bland de bästa på touren och att han får plocka sin första seger var ingen jätteskräll.

Svenskarna gjorde väl ingen höjdartävling, det vore att förolämpa deras kapacitet att påstå. Vi saknade Henrik Stenson, Alex Norén samt skadade CT-toppnamnen Anton Karlsson, Oscar Lengdén och Jens Fahrbring, tror att alla dessa hade kunnat nypa topp 20-placeringar här.

Glädjeämnen var Johan Carlsson, Robert Karlsson och amatören Ludvig Åberg. Carlsson har en av de allra högsta högstanivåerna bland de svenska spelarna och om jag får tippa så är den nyblivne pappan tillbaks på ET med besked inom ett par år. Kanske redan nästa. 

”Robban” var underbar att  se i veckan. Så harmonisk och så steady att man nästan trodde att tiden dragits tillbaks ett tiotal år. Han kan mycket väl knipa seger nummer tolv inom ett par år.

Som avslutning skulle jag vilja önska att Claes Nilsson och Europatouren verkligen funderar över vad man vill göra med tävlingen, vilket de naturligtvis också gör.

Satt jag med i deras möten så skulle jag föreslå ett nytt format, möjligen en mixad tävling med någon form av parspel. Det skulle bli en PR-mässig hit att få hit Anna Nordqvist, Pernilla Lindberg och andra toppdamer tillsammans med Henrik Stenson, Alex Norén och kanske några andra toppnamn från herrsidan.

Jag tror att Claes Nilsson arbetar med att få in partners som kan få upp prissumman ett par hack redan i detta nu.

Nästa år kan dessutom datumet vara betydligt bättre med tanke på att PGA Championship flyttar till våren. 
Text: Martin Strömberg • 2018-08-19
TournyttEuropean TourJohan CarlssonLudvig ÅbergMartin StrömbergNordea MastersPaul Waring
Rulla till toppen