Tournytt

KRÖNIKA: Håll en tumme för Åke idag

Hjärnspöken kan drabba alla

Martin Strömberg • 2018-08-16

 

Vi vet alla vad golfen kan göra med våra hjärnor.

På något sätt tror vi ofta att proffsen är skapade på ett annat sätt mentalt än oss ”vanliga” golfare och att de har psyken av stål, opåverkade av publikmassor, första tee-frossan och problem med kortputtar.

Jag brukar ofta säga att man måste vara lite (mycket) korkad för att bli riktigt bra i golf, lite på skoj, och självfallet är det en försvarsmekanism för att förklara varför jag själv aldrig lyckades.

Det stämmer naturligtvis inte.

Golfspelare är nog ungefär som de flesta andra och troligen inte mer korkade än jag.

De blir nervösa, spända men lär sig ofta att kontrollera det på ett bra sätt och till slut kanske det försvinner när man passerat en viss nivå.

Efter första dagen av Nordea Masters på Hills vackra anläggning strax utanför Mölndal var det ett möte med en spelare som berörde mig starkast.

Jag har läst fler resultatlistor än de flesta och Åke Nilssons namn har varit med länge, jag har dock aldrig mött 36-åringen från Kristianstad, förrän idag.

Jag minns att han tog klivet upp på Europatouren 2009 efter en fin CT-säsong och att han efter att ha förlorat kortet kämpat runt på CT i några år.

En oglamorös tillvaro som oftast innebär lågbudget-hotell,  billiga flygbiljetter och den blir sällan långvarig, åtminstone inte utan några bra år emellanåt.

Men historien om Åke Nilsson går djupare och är mer hjärtslitande än jag visste.

Ungefär i samma veva som han tog klivet upp på Europatouren fick hans fru Kerstin reda på att hon fått cancer.

Efter en tids sjukdom gick hon bort 2010 och Åke fick rådet att ge sig ut och spela så fort som möjligt. Han begav sig till Afrika och spelade fem tävlingar, naturligtvis med mediokra resultat, och sedan dess har han haft en tuff period att ta sig ur spindelnätet.

Han berättar om sina hjärnspöken som sedan hustruns död dyker upp då han minst behöver dom och svårigheterna att ta nästa steg tillbaks till Europatouren, trots att han vet att han kan.

Alla som spelar vet att Åke Nilsson har kapacitet att spela på en bra ET-nivå och det gör nog han själv också.

Men det kan vara svårt att övertyga sin egen hjärna om det när den börjar leva sitt eget liv. 

Åren som följde på Kerstins bortgång spelade han i snitt in drygt tvåtusen per tävling och då är det svårt att leva ett normalt liv. Han säger själv att han lärt sig att leva snålt och att han valt ett liv i kappsäck.

I år har han spelat in drygt 50 000 kronor.

Jag önskar att han fick lite mer än så.

Efter första dagen av Nordea Masters ligger Åke Nilsson på en delad 29:e plats efter 68 slag.

Och om ni inte har någon särskild att hålla tummarna för under andra ronden så håll dom gärna för Åke Nilsson och att hans hjärnspöken åker och spökar någon annanstans ett tag.

En envis, talangfull 36-årig skåning som förtjänar mer.

 

 

 

 

Scroll to Top