5de404fd106ca

Stora förändringar för svenska ET-tävlingen

Stora förändringar väntar för Nordea Masters. Ägaren sedan snart fem år tillbaka, Lagardère, drar sig ur och European Tour tar över tävlingen.

Text: Svensk Golf • 2018-07-16 Uppdaterad 2019-12-12

För första gången sedan 1996 kommer en svensk European Tour-tävling spelas i Göteborg. När Hills står som värd för tävlingen 16–19 augusti spelas också tävlingen för sista gången med arrangören Lagardère.

Till Svensk Golf meddelar Claes Nilsson, Tournament Director, att European Tour kommer ta över ägandet av tävlingen.

Det innebär att Nordea Masters blir den sjunde tävlingen som touren själva äger och driver.
– Jag ser det här som positivt för tävlingen. Lagardère lämnar Sverige efter att Friends Arena inte riktigt fungerade som de ville. I och med detta blir det för stor apparat för Lagardère att ha kvar en golftävling här. Och Europatouren ville driva tävlingen vidare, vilket vi tycker är väldigt roligt, säger Claes Nilsson. 

När Nordea Masters byter ägare till European Tour hoppas Nilsson att tävlingen kommer stärkas med fler stjärnor, då de har en bättre direktkontakt med spelarna när säsongsplaneringen skapas. Dessutom framträder potentiella synergieffekter på affärssidan med de partneravtal som European Tour tecknat centralt.
– Så det tror jag blir väldigt bra för oss. Eller förresten. Det vet jag att det blir, eftersom diskussioner redan har förts med olika spelare, säger Claes Nilsson.

Kommer tävlingens datum att flyttas i och med detta?

– Det finns tre olika möjliga datum i luften. Jag styr inte riktigt den agendan utan det hänger på hur allt fungerar mot deras större tävlingar. Det ryktas om ett datum i slutet av augusti, under slutet av FedExCup eller någon vecka senare. En sådan krock skulle bli lite tuff för vissa spelare, men i den frågan är inte sista ordet sagt ännu.

Hills G&SC kommer också, med största sannolikhet, vara en del av Nordea Masters framöver. Enligt Claes Nilsson lutar det mesta åt att tävlingen spelas på banan även 2019. Det innebär många stora organisatoriska vinster för tävlingschefen.
– Det är mycket lättare för oss att ha tävlingen på samma anläggning flera år i följd. Misstag kommer att göras, och rättas till så fort som möjligt. Men till andra året har vi större kännedom om hur Hills verkligen fungerar under Nordea Masters. Men framåt får vi se. Det är till stor del pengarna som styr vart evenemanget hamnar. Vi har varit på Bro Hof tidigare och det skulle vara naturligt att komma dit igen. Samma sak med PGA National, som har en önskan om att man i så fall spelar tävlingen på den andra banan. Sedan finns det andra banor som inte haft tävlingen som hört av sig och luskat lite, vilket är kul. Så det ser bra ut framåt, säger Nilsson.


Texten är ett utdrag från ett längre reportage om Nordea Masters framtid, som finns att läsa i Svensk Golf nummer 7, 2018.


Text: Svensk Golf • 2018-07-16
TournyttHills Golf & Sports ClubNordea MastersTournytt
Rulla till toppen