5de4076339b47

Tournytt

Rask: “Jag slog ju mer eller mindre driver på alla hål”

Swedish Golf Tour drar till Österåker. Där ska veteranen Joakim Rask försvara sitt SM-guld i matchspel.  – Det är klart att jag ser fram emot det. Formen har väl inte varit som den ska i år, men nu är det ny tävling, säger 46-åringen.

Text: Bo Steffensen • 2018-06-26 Uppdaterad 2019-12-12

FAKTA: SM Match

Var: Västerled, Österåkers GK, Åkersberga.
När: 28–30 juni.
Hur: Herr- och damklass. 64 herrar, 32 damer. Utslagsmatcher. Herrarna spelar två omgångar torsdag 28 juni, damerna en. Sedan spelas två omgångar fredag, följt av semifinaler och finaler lördag. Segraren i herrklassen måste alltså vinna sex matcher, damsegraren fem.
Prispott: 400 000 kronor (herrar) respektive 200 000 kronor (damer).
Regerande svenska mästare: Joakim Rask, Kallfors och Lynn Carlsson, Ringenäs.

Förra året spelades SM Match på Ullna. De kommande tre åren ska tävlingen spelas på 36-hålsanläggningen Österåker i Åkersberga.
Årets SM spelas 28–30 juni. På Västerled, en av Österåkers två banor.

Nästa säsong blir det test av Österled, Henrik Stensons första banarkitektprojekt som ska vara klart sommaren 2019. Efter det ska Västerled också göras om.
SM Match är en del av Swedish Golf Tour-programmet men eftersom herrtävlingen även ingår i Nordic League-schemat är det inte enbart svenskar i det manliga startfältet; 37 av 64 spelare har svenska klubbadresser. I damtävlingen är det däremot enbart svenska tjejer bland de 32 i startfältet.

Vattenhinder på nya rangen

Joakim Rask, Kallfors, och Ringenäs Lynn Carlsson – som slog Martina Edberg i damfinalen – blev svenska mästare förra året.
Rask var ensam svensk i herrsemifinalen där han fick stryk med 2/1 av danske Daniel Løkke – som sedan vann hela tävlingen efter finalvinst mot islänningen Axel Boasson (3/1).
Långtslående Rask gick alltså inte hela vägen men korades ändå till svensk mästare. En titel han ska försvara nu.
I de fem senaste tävlingarna som Jocke Rask har spelat på Nordic League har han missat kvalgränsen.
– Ja, med marginal skulle jag säga. Min form är inte som jag vill men samtidigt tycker jag att det varit framsteg. De var lite likadant förra året inför SM, då hade jag väl en tävling som var okej, precis innan. Jag har väl aldrig varit som bäst i början på året. Men matchspel är ju matchspel, det är ju annorlunda. Så enkelt är det ju, säger han.

Joakim Rask var faktiskt nära en SM-dubbel förra året. Han spelade för AIK då och Vasatorp snodde lagguldet, med ett slag, mitt framför ögonen på stockholmarna.
– Närmare än så är väl svårt att komma. Vi fick en ordentlig näsbränna på sista green där.

Du slår extremt långt, så passar matchspel dig extra bra?
– På Ullna förra året var det ju så. Jag slog ju mer eller mindre driver på alla hål och kunde sätta lite extra press. Men det är lite både och. Det är klart att det är jobbigt för den andre om motståndaren är uppe i greenkant med sin drive, samtidigt måste man ju slå bra drivar annars ger man ju bort hålet i stället. Det var det jag levde på förra året; jag slog fantastiskt bra drivar, säger Joakim Rask.

Följ svenska proffstouren i SGT-bloggen

Precis som förra året spelar herrar och damer SM samtidigt, på samma bana. Herrarnas första omgång har morgontider på torsdag, damerna går ut vid lunch, varpå herrarna fortsätter med sin andra omgång på eftermiddagen.
På fredagen spelas två omgångar. På lördagen semifinaler och finaler. 
– Det är lite extra kul att spela samtidigt. Förra året var det uppsatt på ett jättebra sätt.  Då var tjejerna snälla också, de stannade och släppte igenom mig och Fredrik Sundberg när vi möttes i kvartsfinal. Jag är ju snabb, det är Fredrik också och vi båda spelade riktigt bra den matchen. Då vill man ju ha sitt tempo. De hade gett oss en lucka på 45 minuter men vi åt upp den på sju hål. Ha ha. Det gick undan men vi fick ju gå igenom snabbt så det var lugnt, skrattar Joakim Rask.

 

Följ SM-tävlingarna här



Text: Bo Steffensen • 2018-06-26
TournyttJoakim RaskÖsteråkers GKSwedish Golf TourTournytt
Scroll to Top