BMW PGA Championship – Day Four

”Det kändes overkligt”

Alex Norén ser tillbaka på sin seger i BMW PGA Championship, hans Ryder Cup-chanser och vad en försvarad titel skulle betyda.

Text: Jesper Johansson • 2018-05-23 Uppdaterad 2019-12-12

För ett år sedan lyckades Alex Norén vinna BMW PGA Championship på Wentworth.
Men segern satt hårt inne.
För att vinna behövde svensken spela den svåra banan under söndagen med endast 62 slag.

Det innebär att han nu delar banrekordet på klassiska banan och när han ser tillbaka på de där dagarna har han svårt att greppa vad som hände, framför allt med tanke på lördagens snöpliga dubbelbogey på hål 18.
– Det var en riktigt bitter avslutning på tredjerundan. Jag var tre slag efter ledarna när jag skulle gå för green på det 18:e hålet. Men jag slog bollen över green och där ska man verkligen inte vara när flaggan står långt bak till höger på greenen. Jag försökte chippa upp bollen vänster om flaggan men jag slog den för långt och den slutade i vattnet och jag gjorde en dubbel där jag hade en birdiechans, säger Norén till European Tour inför veckans tävling.
– Jag har nog aldrig varit så arg efter en runda som jag var då. När jag kom tillvaka dagen efter kändes det bättre och jag hade nästan glömt bort vad som hände. Sedan startade jag söndagens runda med birdie, birdie, par och birdie. Sedan fortsatte det bara.

Det gjorde det sannerligen.

Ytterligare en birdie under de första nio hålen gjorde att Alex Norén gick ut på 31 slag. På vägen in gjorde han ytterligare fyra birdies innan han fick sin revansch på det 18:e hålet. Där slog Norén en fantastisk järnfemma upp på green och avslutade rundan med en eagle.
– Det var en chock för mig att vinna. Jag hade spelat tävlingen nio gånger innan och alltid tyckt att banan inte riktigt passat mig. Jag hade i mitt huvud gjort tävlingen större än vad den egentligen är. Den är redan enorm och jag gjorde den ännu större.
– Förra året när jag äntligen vann kändes det overkligt.

Så sänds veckans stortävling på European Tour

I och med veckans BMW PGA Championship kommer fler rankingpoäng delas ut för att kvala in till årets Ryder Cup i september. Varje poäng är värd 1,5 jämfört med tidigare 1,0 och det är alltså extra viktigt att spela bra nu och framöver om man ska ha en chans att ta sig in i Europas lag.

Alex Norén kommer dock inte att jaga en plats i laget genom att ändra schemat nämnvärt. Istället anser han att man förtjänar en plats genom att under hela säsongen spela bra.
– Jag har alltid tänkt att Ryder Cup är ett resultat av dina tidigare resultat. Jag vet att man måste spela bra vecka ut och vecka in för att ta en plats i laget. Det är fortfarande långt till dess och jag har det i bakhuvudet, men det är inte mitt huvudfokus.
– Men självklart skulle det vara fantastiskt att få spela.


Text: Jesper Johansson • 2018-05-23
TournyttAlexander NorenEuropean TourTournytt
Rulla till toppen