Tournytt

STRÖMBERG: Det avgör Henrik Stensons Mastersöde

Krönikör Martin Strömberg om Henrik Stensons chanser på Augusta National.

Martin Strömberg • 2018-04-02
STRÖMBERG: Det avgör Henrik Stensons Mastersöde

Det är dags för årets första herrmajor och det är dags för en utvilad, fräsch, Henrik Stenson att ta sig an Augusta, en bana och en tävling där han genom åren haft svårt att göra riktigt, riktigt bra resultat på.

Han har spelat alla Masters sedan 2006, missat kvalgränsen fyra gånger och klarat den åtta. Men man ska också komma ihåg att han faktiskt har fem placeringar topp-20 och att det är en bana som egentligen borde passa honom ganska bra.

Och den delade 14:e platsen från 2014 lär knappast stå kvar som personbästa på Augusta när karriären en dag tar slut.

Nuförtiden är ju Henrik såpass priviligierad som golfspelare att han kan lägga allt fokus på de tävlingar som han vill och en stor del av de utmaningar han ger sig själv nuförtiden är att bevisa saker för sig själv. Jag vet att han vill bevisa att han kan konkurrera på Augusta och jag tror också att han kommer att lyckas.

I år eller nästa år, eller nästa.

Stenson: ”Jag är inte bra på att lura mig själv”

Han har kunnat vila och träna ungefär som han velat en längre period och haussen efter Open-segern på Troon har lagt sig även om han fortfarande har en hel del sidouppdrag, men skillnaden är att han kan välja mer själv vilka han ska ta nu.

Det långa spelet på Augusta passar Stenson bra och man behöver egentligen inte skruva bollen särskilt mycket.

Det är en visserligen en klar fördel att kunna slå en draw på hål två, nio, tio, tretton och fjorton. Man kan tjäna många inspelsmeter över fyra varv om man sätter vänsterskruv på de hålen och Stenson har lagt träningsenergi på att slå draw med drivern och det är ett slag som passar honom ganska bra nuförtiden.

Det absolut viktigaste momentet på Augusta är dels puttningen, men kanske ännu mer att ge sig själv rätt puttar och att undvika alltför många utförsputtar.

Fanny Sunessons guide till Augusta

Det är också där Henrik Stensons öde nästa vecka kommer att avgöras.

Kan han ge sig själv bra greenträffar med lite kortare klubbor in behöver han inte putta fläckfritt för att vara med i toppen, det har han visat så många gånger runt om i världen.

Som alltid kommer det att rasa in kommerntarer kring Stenson och hur usel hans puttning är och att det inte håller på Augusta, men det stämmer ju naturligtvis inte.

Det är normalt sett inte hans styrka men det är samtidigt kanske den del av spelet som han förbättrat mest. Träffar man så mycket greener som han gör så får man per definition lite längre förstaputtar i snitt och det är bara att titta på statistiken som ju inte tar hänsyn till känslor utan håller sig till verkligheten.

På greenerna har Henrik tjänat 0.32 slag per varv och han har ett snitt på 28.43 puttar per rond hittills under 2018.

Kan han hålla de siffrorna på Augusta samtidigt som han har en bra vecka med det långa spelet så är han med däruppe.

Det tvivlar jag inte en sekund på.

Scroll to Top