UBS Hong Kong Open – Day Four

Tournytt

KRÖNIKA: Drömstart 2018

Nästa år smäller det

Text: Martin Strömberg • 2017-11-26 Uppdaterad 2019-12-12

Om 2017 blev något av ett mellanår för svensk herrgolf så ser det ju plötsligt extremt spännande ut inför 2018.

Två andraplatser i helgen.

En av Jonas Blixt, som ju bevisligen har potentialen, men som periodvis hamnar ganska långt från formen. På The Australian Golf Club var det ju snubblande nära att han tog en riktigt klassisk skalp och rimligen borde andraplatsen där ge en rejäl boost för Blixt inför framtiden.

Att han vinner igen ser jag som en självklarhet, även utan Cameron Smith i sällskap.

Och trots att Henrik Stenson vann på PGA-touren sent 2017 känns året där borta lite blekt.

Varken David Lingmerth eller Jonas Blixt har riktigt visat sitt rätta ansikte även om Lingmerth hade några fina veckor där han tyvärr inte riktigt fick till det på helgen.

Det känns som att båda kommer att göra ett bättre 2018.

Alexander Björks andraplats i Hong Kong var om möjligt lika imponerande som Blixts dito i Australien.

Det känns alltid fel att tala om tillfälligheter när det gäller golf eftersom en golftävling i så fall är en enda lång serie tillfälligheter som till slut får en segrare som haft minst tillfälligheter. 

Och hade Björk satt den sista korta parputten på sista så hade vi möjligen haft en ny ET-segrare. Han hade åtminstone hamnat i ett särspel med sympatiske australiern Wade Ormsby och det hade väl varit 50 procents chans till seger på förhand.

Oavsett vilket så är Björks säsong 2017 en enda lång imponerande räcka av prestationer och att inleda 2018-års formella ET-säsong med en andraplats är ju sensationellt. Rimligen borde Björk vara en smula sliten mentalt men det såg man ingenting av i Hong Kong.

Visst missade han några slag lite vänster sista nio men det köper jag och det var inga grova nerv-missar.

Enda gången Björk såg lite stressad ut var just efter den missade parputten på sista. Men det syntes aldrig någon tvekan, han gjorde sin grej hela vägen (även vid sista putten) och möjligen att han slog den för hårt eller så läste han lite för mycket fall i den, jag vet inte.

Det viktiga är ändå att han gjorde som han alltid gjort, han började inte trixa och dryga utan spelade precis som vanligt, hela vägen.

Vi får heller inte glömma att Joakim Lagergren och Marcus Kinhult var med och utmanade länge i Hong Kong och de båda står ju ganska nära på tur att få till det en helg. 

Lägg till Pontus Widegren, Jens Dantorp och vi får en ganska spännande svensk line-up inför 2018-års Europatour.

Då har vi inte ens nämnt världsspelarna Alex Norén och Henrik Stenson.

 


Text: Martin Strömberg • 2017-11-26
TournyttAlexander BjörkAlexander NorenDavid LingmerthHenrik StensonJoakim LagergrenJonas BlixtMarcus KinhultMartin StrömbergPontus WidegrenWade Ormsby
Rulla till toppen