The Presidents Cup – Final Day

Tournytt

HELLSTEN: Ersätt Presidents Cup med… United Nations Cup!

Det är dags att skrota Presidents Cup. Ersätt matchen med United Nations Cup – där USA möter h-e-l-a världen. Det tycker CM Hellsten, redaktör på svenskgolf.se/wp.

Text: CM Hellsten • 2017-10-02

Det var 1994 som Presidents Cup grundades som ett komplement till Ryder Cup och spelas de år som Ryder Cup har uppehåll.
Tanken var att ge även icke-européer chansen att utmana USA i en lagmatch.
Amerikanarna krossade det internationella laget i premiären för 23 år sedan – 20-12 blev slutresultatet.
Tolv matcher har spelats – USA har vunnit 10, kryssat en och bara förlorat vid ett tillfälle – det var för 19 (!) år sedan.

2015 vann USA med blott en halv poäng men om det internationella laget trodde att det hade närmat sig motståndarna kom ett brutalt uppvaknande på Liberty National i New Jersey.
USA vann med 19-11.
Presidents Cup höll faktiskt på att avgöras redan i-n-n-a-n singlarna hann starta.

USA vann Presidents Cup

När Charley Hoffman på lördagen sänkte sin chipp på det 17:e hålet var det nog många som trodde att tävlingen redan var avgjord. 
Anirban Lahiri var i det läget tvingad att sänka en sjumetersputt för birdie för att hålla tävlingen vid liv.
Inför söndagen hade USA samlat ihop 14,5 poäng mot det internationella lagets 3,5 och hemmalaget behövde således bara plocka 1 (!) poäng i söndagens singlar.

Hur kul var det att följa söndagsvarvet?

Hur påverkade det tittarsiffrorna?

I amerikanska medier pratades det om att årets Presidents Cup-lag var det bästa genom tiderna – golfens motsvarighet till basketens “Dream Team” i Barcelona-OS 1992.
Presidents Cup 2017 blev en gäspning för publiken och USA fick chansen att laborera med olika formationer inför Ryder Cup-matchen mot Europa i Paris nästa höst.

TV: Woods och Mickelson i bamsekram

Presidents Cup borde ersättas av en helt ny lagtävling där USA faktiskt möter h-e-l-a världen.
Liberty National Golf Club ligger förföriskt vackert intill vattnet och med New York Citys magnifika skyskrapor som en mäktig kuliss på andra sidan Hudsonfloden.
På Manhattan finns Förenta Nationernas huvudkontor.
En tanke som slog mig när jag såg TV-bilderna från golfbanan och The Big Apple är att Presidents Cup borde förvandlas till… United Nations Cup – FN:s stora golfturnering.

Under Presidents Cup var det nog många européer som undrade hur det skulle gå om det internationella laget hade haft med majorvinnare som Rory McIlroy, Henrik Stenson och Sergio Garcia i laget.
Well… Uniteds Nations Cup skulle bli lagmatchen där världens bästa spelare verkligen får chansen att mötas.

TV: Här sänker Thomas bunkerslaget

PGA Tour är världsmästare på att samla in pengar till välgörenhet och under 2016 kunde tävlingsarrangörerna donera 166 miljoner dollar (!) till välgörande ändamål.
Tänk hur mycket pengar golfvärldens tourer tillsammans med Förenta Nationerna skulle kunna samla in under tävlingsveckan då United Nations Cup arrangerades?
Pengarna skulle naturligtvis gå till FN:s humanitära arbete runt om i världen.
United Nations Cup skulle ge publiken en fantastisk underhållning och samtidigt bidra till att göra världen – utanför fairways och greener – till en bättre plats.

När PGA Tour-vinnaren Peter Malnati, som förste golfare, kommenterade det infekterade idrottsbråket mellan president Trump och sportstjärnorna i USA sa han så här:
“Rivalitet mellan atleter delar oss som utövare – men sporten förenar oss. Idrotten har en fantastisk kraft att överbrygga olikheter som det vardagliga livet inte förmår”.
United Nations Cup skulle verkligen kunna bjuda på underbar rivalitet och samtidigt förena golfarna från världens alla hörn.

Se Phil Mickelsons selfie med presidenterna

Okej – så hur skulle lagen tas ut?
USA får gärna fortsätta sin nuvarande process med tio spelare som kvalar in och två vilda kort.
Världslaget skulle gå strikt efter den aktuella världsrankingen – de tolv främsta icke-amerikanerna får en biljett till United Nations Cup.

Bara två spelare från det internationella laget i Presidents Cup hade fått plats i världslaget i United Nations Cup:
Vad sägs om den här laguppställningen: 

1) Hideki Matsuyama (3 på världsrankingen) – med i årets Presidents Cup.
2) Jon Rahm (5).
3) Rory McIlroy (6).
4) Jason Day (7) – med i årets Presidents Cup.
5) Henrik Stenson (9).
6) Sergio Garcia (10).
7) Justin Rose (13).
8) Alex Norén (14).
9) Paul Casey (15).
10) Marc Leishman (16) – med i årets Presidents Cup.
11) Tommy Fleetwood (17).
12) Francesco Molinari (18).

Ett United Nations Cup har kanske till och med potential att konkurrera ut Ryder Cup – och det är väl kanske just därför som Presidents Cup kommer att… fortsätta precis som vanligt 2019.
Då spelas turneringen på Royal Melbourne GC.
Och USA vinner stort igen. 


Text: CM Hellsten • 2017-10-02
TournyttKrönikaPresidents CupTournytt
Scroll to Top