19th FC Bayern Muenchen Charity Golf Cup

Beckenbauer: ”Därför var jag expertkommentator i Masters”

Den här veckan stannar European Tour till på fotbollslegendaren Franz Beckenbauers golfbana i Tyskland.

Text: CM Hellsten • 2017-08-18 Uppdaterad 2019-12-12

Inför fotbolls-VM 2006 intervjuade Svensk Golf den tyske fotbollslegendaren.
”Kaiser-Franz” berättade då om sin golfbana i Bad Griesbach, vännen Bernhard Langer och jobbet som golfkommentator.

Intervjun med Franz Beckenbauer publicerades ursprungligen i Svensk Golf nummer 6/2006.

När började du spela golf?
– 1982. Jag gjorde mitt sista år i Bundesliga och tillhörde Hamburger SV men var ofta skadad och missade många matcher. En god vän till mig arbetade som chefredaktör på tidningen Bild, han var en fanatisk golfare och tjatade hela tiden om att jag borde följa med till banan någon gång. Till slut hakade jag på. Vi gick till drivingrangen, han gav mig en klubba och på första försöket slog jag ett luftslag. Då tänkte jag att… ”det här är ju löjligt – bollen ligger still, det finns ingen annan spelare som glidtacklar mig – så det här borde ju vara hur lätt som helst…” Det missade slaget gjorde mig nyfiken. Sedan blev jag besatt av golf.

Hur bra är du nu?
– Innan jag utsågs till president i VM:s organisationskommitté hade jag 7,0 i handicap och var på väg ner. Nu har jag 10,5 och det är tyvärr på väg att höjas. 

Hur mycket golf spelar du?
– Jag har en egen stiftelse – The Franz Beckenbauer Foundation – som varje år arrangerar 10–15 golftävlingar. Jag deltar i alla. Vi spelar på olika platser runt om i Tyskland men även utomlands på platser som Wien, Marbella och Mallorca. Utöver det blir det kanske ytterligare tio sällskapsrundor. Presidentuppdraget tar mycket tid och så har jag två små barn hemma – annars hade jag spelat betydligt mer. 

Din son Joel är fem år. Om han i framtiden spelar både fotboll och golf och måste välja en av sporterna – vad rekommenderar du?– Det är helt och hållet upp till Joel men för tillfället verkar han vara mest intresserad av golfen – han frågar mig aldrig något om fotboll utan vill bara prata golf. Därför har vi anmält honom till en klubb i Kitzbühel där de har barnträning varje söndag. 

Jaså, jag trodde ni skulle ställa honom i Beckenbauer GC…
– Vi bor ju i Kitzbühel i Österrike. Bad Griesbach i Bayern, där min bana ligger, är annars ett fantastiskt vackert område. Bernhard Langer ritade banan. 

Vems idé var det att bygga banan?
– Jag känner mannen som äger hela anläggningen. Förr fanns det ingenting där förutom åkrar men så upptäcktes en källa med hälsovatten och han byggde upp några hotell. När jag hälsade på för första gången såg jag bara människor som var 85 år och äldre. Jag sa till min gode vän att han borde göra något som lockar yngre och jag föreslog golf. Nu finns det sex 18-hålsbanor och det gör Bad Griesbach till Europas största golfresort. 

Och Beckenbauer Golf Course är förstås din favoritbana…
– Självklart… Nein, nein – det är St. Andrews. Natürlich! 

Din bästa score på Beckenbauer GC?
– En 80-rond, åtta slag över par. 

Beckenbauer: ”Därför var jag expertkommentator i Masters”
Läs reportaget i Svensk Golf 2/2006.

Du och Bernhard Langer känner varandra. Berätta!
– Vi är goda vänner och Bernhard är en mycket snäll människa. I mina ögon är han århundradets tyska idrottare alla kategorier. De senaste 20–25 åren har han varit med och kämpat i världstoppen mot storheter som Jack Nicklaus, Arnold Palmer och Tiger Woods. 

1985 vann han US Masters för första gången. Vid den andra triumfen åtta år senare var du på plats på Augusta…
– Stämmer. En nystartad tysk betal-tv-kanal hade köpt sändningsrättigheterna och de anlitade mig som expertkommentator för att specialgranska Bernhard. Jag bevakade även British Open under några år och även något enstaka US Open. För mig som gammal fot- bollsspelare med stort golfintresse var det förstås en annorlunda upplevelse. 

Hur ofta spelar du golf med Bernhard?
– Jag brukar vara med i pro-amen inför hans Europatourtävling Linde German Masters. Jag har också spelat golf med Gary Player, Seve Ballesteros, Colin Montgomerie och för några år sedan gick jag i samma boll som Tiger Woods inför Deutsche Bank Championship. Det var jag, Boris Becker och en tysk affärsman. Jag vet att pro-am är ett nödvändigt ont för spelarna men Tiger var väldigt trevlig. Bernhard brukar ge lektioner under ronderna men frågar du en sådan som Ballesteros om råd så… dödar han dig… 

Beckenbauer: ”Därför var jag expertkommentator i Masters”
Franz Beckenbauer och Svensk Golfs reporter CM Hellsten.

När Bernhard utsågs till Ryder Cup-kapten ringde han dig för att få lite råd. Vad sa du till honom?
– Det handlade mer om ett samtal två vänner emellan och vi pratade framför allt om hur man formar ett lag av ett gäng starka individer. I fotboll ställer du upp med en startelva och de som ingår i den är nöjda samtidigt som avbytarna sitter på bänken och är otroligt besvikna. Det är det som är problemet och jag betonade att det är oerhört viktigt att ta hand om de killar som inte får vara med. Till slut behöver man dem och då gäller det att man har behandlat dem väl så att de trots allt känner sig som en del av laget. 

Var du på plats när Europa vann på Oakland Hills i Detroit?
– Jag får en inbjudan till varje Ryder Cup-match men tvingades tacka nej på grund av allt jobb inför fotbolls-VM. 

När kommer Ryder Cup till Tyskland?
– Ingen aning, men det vore fantastiskt om det blev så och skulle verkligen betyda jätte mycket för golfens utveckling i landet. 

Och då blir Bernhard kapten – och du president för organisationskommittén…?
– Haha, tja… jag är nu president för fotbolls-VM och har sedan tidigare samma position i FC Bayern München, så det vore väl det naturliga nästa steget… 

Bernhard Langer är en av de största golfarna i världen, Tyskland arrangerar varje år tre tävlingar på Europatouren – ändå spelar bara 490 000 av 80 miljoner tyskar golf. Varför är inte intresset större?
– Systemet har varit fel. Tidigare var nästan alla golfklubbar privata och ett medlemskap kostade otroligt mycket pengar vilket gjorde att överklassen var de enda som hade råd att spela. Nu har dock klubbarna tänkt om och golf är faktiskt den sport som ökar allra mest för tillfället. Det byggs många banor runt om i landet och allt fler yngre börjar spela. 

Vad tycker du om Annika Sörenstam?
– Jag följer hennes insatser på golfbanan och hon är en alldeles fantastisk spelare. 

Precis som en viss Zlatan…
– Ibrahimovic, ja… Det är en mycket effektiv målskytt – honom skulle jag vilja se i Bayern München. Ni i Sverige har ett intressant landslag – och bra golfbanor. Jag spelade några av dem i Göteborg under fotbolls- EM 1992 tillsammans med engelsmannen Bobby Charlton. Han vann alla våra bet… 

Vad har du i bagen?
– Det senaste från Taylor Made, jag gillar deras R7-driver. Jag är en driverfanatiker och har ett 40-tal hemma. Så fort jag träffar någon jag känner på drivingrangen testar jag hans driver och om jag får på en bra träff så måste jag gå till shopen och köpa en likadan. 

Berätta lite mer om din stiftelse.
– Till min ära arrangerades en avskedsmatch i Hamburg efter karriären och intäkterna från den tillställningen – en miljon D- mark – utgjorde grunden i den då nybildade The Franz Beckenbauer Foundation. Fonden donerar varje år en miljon euro till handikappade människor och 90 procent av den summan kommer från våra golftävlingar. 

9 juni spelas öppningsmatchen i München. Exakt en månad senare avgörs fi nalen på Olympiastadion i Berlin så för finallagen lär det bli en hel del fritid mellan matcher och träningspass.
– Visst är det så. Spelarna kommer att vara extremt fokuserade på fotboll under en väldigt lång och intensiv period. Just därför är det väldigt viktigt att kunna koppla av och göra någonting annat ibland. Något kul, som golf. Det är en perfekt sysselsättning och flera av lagen har valt att bo på golfresorts eller hotell i närheten av en bana. 

Vilken VM-stad har de bästa golfbanorna?
– Du hittar högklassig golf på flera orter men Berlin och Hamburg delar nog förstaplatsen.

Häng med på ett besök till Beckenbauer Golf Course: 


Text: CM Hellsten • 2017-08-18
TournyttGolf Resort Bad GriesbachTournyttTyskland
Rulla till toppen