Tournytt

Sörenstam: ”Bara tre saker som behöver klaffa”

Europas kapten Annika Sörenstam vet hur det amerikanska laget ska besegras.

Johan Lindberg • 2017-08-14

2013 och 2015 var Annika Sörenstam vice-kapten under Solheim Cup. Den här gången är det hon som ska leda Europa.
Svensk Golf intervjuade den svenska legendaren inför matchen på Des Moines G&CC 18-20 augusti:
– Mitt uppdrag som kapten är detsamma som för en kapten på sjön. Jag ska göra vad jag kan för att se till att skeppet är så starkt och stadigt som möjligt och sedan styra det framåt i rätt riktning och i rätt fart. När frågan återkom år efter år så sa jag vid något tillfälle att 2017 nog skulle vara ett bra år för mig – and here we are!

Hur gärna vill du vinna det här?
– Det är den överlägset största damtävlingen som bara fortsätter att växa från gång till gång. Det är klart att jag vill vinna! Men jag känner också att jag inte kan kontrollera resultatet. Golf är golf och matchspel är matchspel.

Så sänds Solheim Cup 2017

Så vad krävs för att Europa ska vinna tillbaka Solheim Cup?
– Det kanske låter enkelt för det är egentligen bara tre saker som behöver klaffa: Vi ska spela bra golf, vi ska ha bra stämning i gruppen och vi ska ha lite flyt. Sedan hjälper det till att vi, när vi vann i Colorado med Lotta (Neumann) som kapten så övervann vi spöket att inte kunna vinna på amerikansk mark. Nyckeln den gången var en otroligt skön stämning i laget, det vill jag återskapa med årets gäng.

Det låter enkelt men hur bygger man ett starkt lag och skapar en skön stämning?
– Det är förstås en bra fråga. Till att börja med så hoppas jag att så många som möjligt kommer till veckan i god form. Sedan är det viktigt att de också trivs med varandra och att vi kaptener lyckas sätta ihop bra kombinationer. Men det är superviktigt att spelarna själva också känner sig involverade!

Vad har du för bild av kaptensrollen från det att du själv spelade?
– Jag var väldigt självständig och hade inte så mycket kontakt med kaptenen före tävlingsveckan. Alla spelare är så olika, vissa är självständiga medan andra vill ha mer kontakt. Man får anpassa sin ledarstil utifrån vilka man tror ska vara med. Det är en tvåårsprocess. Jag håller kontakt med spelarna regelbundet och med tanke på att jag precis som många av spelarna bor i Orlando kan jag träffa många av dem i princip när jag vill.

Kaptenernas kontrovers

Som spelare gjorde du dig känd som en perfektionist som aldrig lämnade någonting åt slumpen. Hur kommer det att märkas på dig som kapten?
– Det får du nog fråga spelarna om. Att jag är en perfektionist har vi blandat upp med andra personligheter i ledartrion. Catriona Matthews är ganska lik mig medan Marta Figueras-Dotti bidrar med något annat. Kylig strategi möter känsla och instinkt. Och just den mixen brukar normalt också finnas bland spelarna i laget.

Hur tror du att debaclet mellan Suzann Pettersen och Alison Lee kommer att påverka årets tävling?
– Det där är två år sedan nu och ingenting vi vill prata om. Det blir bara jobbigt och är ju faktiskt glömt nu.

Tror du att publiken glömt?
– Det har de alldeles säkert inte gjort!

Scroll to Top