Tournytt

PGA Championship flyttar till maj

Hela golfkalendern kan komma att ritas om.

Michael Åhman • 2017-08-08
PGA Championship flyttar till maj

PGA Championship firar 100-årsjubileum nästa år. Tävlingen har en lång historia av att flyttas runt i kalendern. Men sedan 1969 har turneringen, med två undantag, spelats i augusti.

2019 blir det ändring på det.

Nyhetsbyrån AP uppger att PGA of America och PGA Tour är överens om att flytta ”den fjärde majorn” till maj  2019 när tävlingen ska spelas på Bethpage Black på Long Island, New York.

Beslutet är en del i en långsiktig plan som involverar stora förändringar i golfkalendern. En annan är att The Players Championship går tillbaka till sitt datum i mars.

Orsaken till denna förändring?

Redan i januari sa nye PGA Tour-kommissionären Jay Monahan att han ville få klart FedExCup-slutspelet tidigare, för att slippa konkurrera med USA:s största publiksport, den amerikanska fotbollen NFL.

En annan orsak är att maj är en bättre TV-månad än augusti. Ytterligare en orsak är att golfens återinträde i OS gjorde att man förra året fick rucka på PGA Championship några veckor. Genom att placera tävlingen i maj – mellan Masters och US Open – får tävlingen en ”tryggare” position i kalendern, oavsett OS-år eller inte. Man hoppas också att ett speldatum i maj ska ge tävlingen högre status.

För varmare delstater som Florida och Texas är detta goda nyheter. De har tidigare inte ansetts lämpliga på grund av den värme som råder där i augusti. Förlorarna: Banor som Hazeltine (Minnesota) eller Whistling Straits (Wisconsin) lär knappast komma i fråga i maj.

Flytten av spelmånad kan också påverka europatourens flaggskepp, BMW Championship, som spelas i maj.

PGA Championship har en lång historia av att flyttas omkring i kalendern. Det allra första spelades i New York i oktober. 1971 vann Jack Nicklaus i februari. Mästerskapet har faktiskt spelats i årets alla månader utom januari, mars och april.

Scroll to Top