2017 The 146th Open Golf Championship Royal Birkdale Round 1 Jul 20th

Tournytt

Nöjd Stenson sporras av Spieth

SOUTHPORT. En nöjd Henrik Stenson inledde sitt titelförsvar med en 69-rond, ett under par. Och han trivdes med sällskapet på Royal Birkdale.

Text: Martin Strömberg • 2017-07-20 Uppdaterad 2019-12-12
Nöjd Stenson sporras av Spieth

En leende Henrik Stenson spikade den andra svenska ronden under par på Royal Birkdale när han signerade för 69 slag (-1) första ronden av årets Open Championship.

Han småpratade mycket med spelpartnern Jordan Spieth under varvet och det var tydligt att svensken njöt av att vara tillbaks i tävlingen där han ifjol tog sin och Sveriges första herrmajor.

– Under par är en bra runda. Det klart att vi inte kommer att vara med i den absoluta toppen men det var vi inte efter ett varv förra året heller. Jag är nöjd med starten, säger Stenson efter ronden.

Det blev tre birdies, två bogeys och resten par under en rond som präglades av extremt stabilt spel från tee där tyngdpunkten låg på att undvika Birkdales över 120 bunkrar. Stenson träffade visserligen “bara” 62 procent av fairways men var egentligen aldrig i trubbel från tee.

– Jag känner att spelet var gott nog till att vara något slag eller två bättre men jag är ändå nöjd med dagen. Framförallt med långa spelet, jag tyckte att jag slog mycket bättre slag från tee och in mot greenerna än vad jag har gjort på ett tag vilket var positivt.

Efter en småkall morgon med tjocka tröjan på blev det allt bättre och under eftermiddagen var varken vinden eller temperaturen något som överhuvudtaget ställde till några större problem. Men enligt prognoserna ska det komma både regn och vind de närmaste dagarna även om det är osäkert hur mycket.

– Det är bara till att dra ner kepsen och ta på krigarmössan där ute, det blir mer överlevnadsgolf än att försöka spela perfekt. Ge sig själv mer marginaler och sen är det tålamodsprövande att hålla allt torrt när det blir så dåligt som det ser ut att kunna bli.

Totalt sett var Stenson tillfreds med dagen och spelet och att spela med Jordan Spieth, som han har en lite speciell historia tillsammans med från The Masters och FedEx-slutspelet 2015 bland annat, satte Stenson i fullt fokus redan från början.

– Han är trevlig och bra att spela med och det satte mig i rätt tävlingsfokus redan från start. Han rullade ju bollen fantastiskt när han vann sin gröna kavaj 2015 och han var inte långt ifrån det idag, han puttade strålande. Jag försökte hålla jämna steg med honom men det lyckades inte riktigt idag men det är en bra inledning helt klart.

De gynnsamma förhållandena, framförallt på eftermiddagen, gör att att scorerna börjar bli allt lägre ju längre dagen lider. Royal Birkdale är oerhört populär bland spelarna, så också hos Stenson. Han gillar hur banan spelas och hur den är inbunkrad.

Du nämnde tidigare i veckan att du letade efter en bra känsla, hittade du någon sån i dag?
– Ja, jag lyckades väl förenkla det hela litegrann och hitta mer av en helhetskänsla innan jag gick ut. Jag hade en liten diskussion med Pete (Cowen – Stensons svingtränare) innan jag gick ut och istället för att gå in för mycket på detalj så gick vi mer på helheten och det tyckte jag betalade sig. Det kändes som att jag höll ihop svingen. Gör man det enkelt så är det kropp och armar, lämnar du armarna för mycket bakom så blir det problem. Så det är där någonstans du försöker ha tajmingen och det lyckades jag bra med i dag.

Det kändes ändå som att du slog ganska många puttar med bra självförtroende i dag?
– 
Ja, men puttningen är okej. US Open och BMW International Open var det inte bra på greenerna men förutom de två veckorna så tycker jag att puttningen har varit ganska solid under något år. Målsättningen har varit att höja upp lägstanivån och alltid putta någorlunda solid, vissa veckor kommer du att putta så bra som jag gjorde på British Open förra året. Man kan inte alltid förvänta sig att putta kanon, men att bli av med de riktigt dåliga dagarna har jag lyckats med generellt.

Andra ronden startar Henrik Stenson klockan 15.48 (svensk tid) på fredagen. Då får vi se om han kan fortsätta att sporras av Spieth.

Nöjd Stenson sporras av Spieth

Text: Martin Strömberg • 2017-07-20
TournyttHenrik StensonJordan SpiethThe OpenTournytt
Scroll to Top