Tournytt

Linda Wessberg om livet som mamma på touren

Linda Wessberg har turnerat på proffstourer i snart 15 år. Förra säsongen – den första som mamma – blev hennes bästa på länge.

Av Johan Lindberg • 2017-07-04

Traditionellt har det hetat att elitidrottande kvinnor bör vänta med barnafödande till efter karriären. Att det är för stor fysisk omställning och att uppehållet blir för långt för att det ska vara sannolikt med en lyckad comeback. Den sanningen har på senare år kommit på skam.

Flera välkända idrottande mödrar – Anna Lindberg, Marit Björgen, Therese Alshammar – har på sistone bevisat att en bebis inte behöver vara en bromskloss i karriären, utan faktiskt raka motsatsen. En som sällar sig till den skaran är Linda Wessberg, som sedan dottern Sigrid gjorde entré har haft sin bästa säsong på touren på många år.

Vi ses på det som numera är Linda Wessbergs hemmaklubb och arbetsplats – Hills Golf & Sports Club. Göteborg bjuder på ett fördomsbekräftande väder. April håller precis på att ta slut, regnet står som spön i backen och termometern visar skoningslösa plus två grader. Linda Wessberg är frustrerad. Inte så mycket på grund av vädret som för att hon inte kunnat träna som hon velat de senaste månaderna. Hon har varit krasslig. Sjuk på det vis som så många föräldrar till barn som gör första året på förskolan blir. Hängig, snorig, tung i kroppen. Ett vuxet immunförsvar som fått återbesök av allehanda barnbaciller har inneburit att energin inte riktigt har varit vad den ska.
Och idag, när planen var att hinna med en genomkörare i gymmet på förmiddagen blev det istället ett besök på barnavårdscentralen med en öroninfekterad dotter.

"Senast jag spelade match var Solheim Cup 2007"

Att våren kom ovanligt sent gjorde inte frustrationen lindrigare. Hills öppnade torsdag 8 april, tre dagar senare gick Wessbergs flyg till Marocko för säsongspremiär. Men frustration behöver inte vara en negativ känsla, den bottnar i en vilja. Ett driv att bevisa sig, att uträtta någonting. Linda Wessberg är hungrig.

– Uppladdningen har inte varit idealisk på något sätt. Men det positiva är att jag verkligen blir sugen på att spela. Nu tycker jag att det är kul varje dag!

Linda Wessberg är sedan julen 2008 tillsammans med Peter Sällqvist, en före detta hockeyspelare som idag är försäljningschef på Consilium, caddie till sin sambo – och pappa till deras gemensamma dotter Sigrid. Det var Carin Koch som introducerade dem för varandra och några år in i förhållandet kom barn på tal. Inte planlagt eller beräknat utan mer ett konstaterande att ”händer det så händer det”.
– Jag spelade min sista tourtävling i juni 2015 och sen var jag med i seriespelet här i juli, då hade jag så mycket foglossningar att jag fick dispens för att åka golfbil.

Linda Wessberg om livet som mamma på touren
Foto: Emelie Asplund
Linda Wessberg under ett träningspass med familjen.

Tidigt på morgonen den 13 september kom så Sigrid till världen på Östra Sjukhuset i Göteborg – och livet var förändrat. Många föräldrar drabbas av samma tanke när de får sitt första barn: Vad har jag hållit på med fram till nu? Hur kan någonting annat än den här ungen spela någon som helst roll? Det brukar heta att man hamnar ”i bubblan”.
– Jag är fortfarande i bubblan! Det är så svårt att jämföra livet och jobbet före och efter Sigrid. Tidigare har jag kunnat vara och varit sjukt egoistisk i mina prioriteringar. Ville jag åka på träningsläger så åkte jag. Nu står jag och bankar bollar på World of Golf hela vintern för jag känner att det inte är okej att bara dra iväg utomlands längre. Det är nästan två helt olika sporter.

Redan under hösten var Wessberg igång med träningen igen. Hon körde fys i vardagsrummet medan Sigrid sov, ”hantlar, tabata och burpees till döddagar”. Och våren 2016 var det trots allt dags att återgå till arbetet. Medlemmar på Hills som var uppe tidigt kunde i princip varje morgon inse att de var sjusovare i jämförelse med Linda Wessberg. På ryggen en bag med fjorton klubbor som alla behövde extra kärlek efter en mammaledig höst på hemmaplan, i vagnen framför den bebis som aldrig behöver be om kärlek.

– Jag hade med mig Sigrid varenda dag. Om du har spelat här så vet du att det är ganska kuperat, då det var bra träning att dra runt vagnen, säger Linda Wessberg och pekar ut mot banan genom panoramafönstret från klubbhuset.

Första säsongen som mamma blev framgångsrik, den bästa på många år. Trots att Wessbergs tävlingssäsong drog igång först i maj och hon spelade långt färre tävlingar än sina konkurrenter lyckades hon kvala in till lagtävlingen The Queens i Japan, där de främsta från fyra damtourer möts. Hon knep också en andraplats i Scottish Open och spelade in mer pengar än föregående fyra säsonger. Men hon stod över de tävlingar som innebar längst resor.

Svenskar vann i Norge

Hur svårt är det att vara borta från Sigrid?
– Det är jobbigt att säga hej då, men när jag väl är på plats är det så inrutat och jag är där för en anledning. Innan jag hade Sigrid på dagis var det jobbigare, när Peter var pappaledig var mitt schema helt spikfullt och då fick mina och hans föräldrar ställa upp. De är pensionärer och tycker att det är skitmysigt, men jag kände ändå att jag ville göra bra ifrån mig när jag åkte iväg så att de inte gjort en uppoffring i onödan.

Är ni många mammor på Europatouren?
– Inte jättemånga. Det var två, Nikki Garrett och Nikki Campbell, som var gravida samtidigt som jag och som valt att inte fortsätta spela. De kommer från Australien och det blir för långt att resa, jag fattar det. Minea Blomqvist från Finland är också mamma, vi umgås rätt mycket.

Så det pratas inte jättemycket blöjbyten i omklädningsrummen?
– Med vissa kan man göra det! Men vi har ju inget dagis som herrarna och damerna i USA har. Så det blir lite andra förutsättningar med kommunalt dagis hemma i Göteborg. Även om det brukar finnas barnvakter på plats så vill jag inte lämna bort Sigrid till vem som helst.

Linda Wessberg och Peter Sällqvist har i perioder lekt med tanken att bosätta sig i ett varmare klimat för att underlätta träningen och korta avstånden. Dubai var på tal men sen kom finanskrisen. Men de trivs där de bor, i en villa på samma gata där Wessberg växte upp och där föräldrarna fortfarande bor. Linda Wessberg blir 37 år i juni. Det gör henne till äldsta svenska på touren, ”mormorn i gänget” som hon själv säger.
– Så länge jag tycker att det är kul och som det ger mig något kommer jag att fortsätta. Jag känner fortfarande att jag har mycket kvar att lära mig. Någon dag ska jag bli bra på det här, säger hon, skrattar och förklarar att hon faktiskt är en bättre spelare idag än för tio år sedan.

Säsongen 2007 är det år hon spelat in överlägset mest pengar, men då hade hon också guldkort på alla transatlantiska flygbolag. Idag har hon ”fler slag i bagen” men fattar kanske inte alltid lika djärva beslut ute på banan. Bara för att i nästa andetag berätta att det var just ett djärvt beslut som kostade henne nio slag i på ett par fyra vid säsongsdebuten i Marocko. Men veckan därpå, när Peter och Sigrid flugit ner till Barcelona gick det bättre, hon slutade tolva.

Finns det några konkreta mål för resten av den här säsongen?
– Jag vill såklart gärna vara med i lagtävlingen i Japan igen, men det blir tufft. Reglerna på touren har ju inte förändrats för att jag blivit mamma. Jag måste fortfarande ligga topp 25 på rankingen efter ett visst datum för att vara med i British Open. Men jag måste också sätta det i perspektiv, hur viktigt är det egentligen? Det är en tävling av många. Kommer jag inte med så ska jag kanske inte slå ner mig totalt i skorna.

Vi lämnar klubbhuset och ger oss ut i regnet som inte avmattats. Sambon sms:ar och undrar var bilnyckeln är men Wessberg har fullt upp med att försöka fälla upp ett paraply. Det plingar till igen: ”Jag hittade den, vi är på väg”. Tjugo minuter senare står vi stelfrusna vid en övningsgreen där Wessberg tålmodigt slår chippar framför kameran när en svart Mercedes rullar upp. Sällqvist kliver ur och väcker Sigrid som sovit sedan läkarbesöket. Hon vaknar som bara ett barn kan vakna, helt obrydd om väder och kameror, med ett leende på läpparna när hon ser mamma.

Scroll to Top