BMW PGA Championship – Day Four

Tournytt

Krönika: Ingen läser golf så bra som Norén

Strömberg: I fotboll kallas det spelförståelse

Text: Martin Strömberg • 2017-05-28

Vilken dunderknall.

Man borde ha lärt läxan efter Nedbank Challenge i november förra året men idag överraskade han alla igen.

Alexander Norén sprängde sönder Burma Road, eller Wentworths västra bana, som vållat spelarna så stora besvär i veckan, och seglade genom fältet nästan osedd.

Först när det var försent tittade Branden Grace, Shane Lowry, Francesco Molinari och Henrik Stenson på ledartavlan. Då var det plötsligt tvungna att göra två, tre birdies på slutnian för att komma ifatt.

Det klarade ingen.

I Nedbank var Alex sex slag bakom sydkoreanen Jeunghun Wang inför slutronden – sköt 63 slag och vann med sex. Jag minns att jag då tänkte att det går aldrig att vara helt säker på någonting när det gäller avgörande moment i golftävlingar. 

Förväntningar.

Anspänningsnivå.

För evigt de två stora nyckelorden i golf.

Höga förväntningar har sänkt alla stora golfspelare mer än en gång.

Nu har ju Alex vunnit både framifrån, från sidan och bakifrån och har man nio segrar på Europatouren så har man med råge passerat det stadiet där man oroar sig särskilt mycket i slutskedet av “vanliga” tävlingar. 

Däremot kan man bli obekväm i vissa situationer.

Att Alex nu två gånger i rad smular sönder banan under slutronden – från en position en bra bit från ledningen – betyder naturligtvis någonting, allting betyder någonting, till och med ingenting betyder något.

Att han kan vinna visste vi.

Men ingen kan SPELA golf som Alex Norén kan. Om golfspelet hade varit en bok så hade ingen kunnat läsa den bättre än Alexander Norén, han hade begripit varenda rad.

Han läser sin egen dagsform bättre än alla andra.

Han slår oerhört sällan slag som han inte fullt ut är bekväm med.

Han svingar konstigt ibland och när han ska slå en draw så ser det ut som att han nästan ska skada sina handleder, så grov kontakt får han.

Hans uppställning ser periodvis väldigt märklig ut med bollen och händerna långt fram men han svingar oerhört fritt när självförtroendet är där.

Och så puttar han.

Och gud, så den pöjken puttar när han trivs.

Skulle Lee Westwood eller Sergio Garcia putta som Alex så skulle de ha fler än en major tillsammans, det vågar jag lova, troligen tvåsiffrigt.

Nu är statistiken fullkomligt otydbar på Europatourens nya bedrövliga hemsida men ingen kan han varit i närheten av Alex på greenerna den här veckan.

Nu kommer både han och trean idag, Henrik Stenson, hem till Sverige och Barsebäck.

Det är naturligtvis en jättejackpot för arrangörerna att den här veckan gick på det här underbara viset.

Nästa vecka kommer att bli ännu en fest.

Förväntningar.

 

 

 


Text: Martin Strömberg • 2017-05-28
TournyttAlexander NorenLee WestwoodMartin StrömbergSergio Garcia
Scroll to Top