Tournytt

European Tour förändrar kvalreglerna till Ryder Cup

Det kommer att bli lättare att behålla sitt kort på European Tour. Dessutom förändras kvalreglerna till Ryder Cup för de europeiska spelarna.

Jesper Johansson • 2017-01-18

Efter fjolårets Ryder Cup-förlust mot USA startade en livlig diskussion om European Tours regler för vilka spelare som får vara med i laget och inte.

Kritiken riktades främst mot att USA:s kapten, Davis Love III, hade ett mer wildcard än Europa, och att man som europé var tvungen att spela för många tävlingar på European Tour – vilket inte passar in i många av de bästa spelarnas scheman.

Det är något som den europeiska golftouren har lyssnat på, och nu förändrar.

 

 

Till säsongen 2018 kommer det bara krävas att en spelare deltar i fyra ET-tävlingar utanför säsongens majors och World Golf Champions-tävlingar. Alltså kommer det krävas en mindre start än tidigare. 

Anledningen är, enligt touren, att man vill hjälpa spelare att planera sina scheman mer effektivt då golfen fortsätter att bli mer global. Keith Pelley, vd för European Tour, säger:

– Förändringen av det minsta antalet starter som krävs kommer att hjälpa våra medlemmar som spelar runt jorden men som samtidigt vill vara lojala mot ET.

– Det kommer att göra det möjligt att behålla medlemsskapet i de här spännande tiderna för European Tour med starten a Rolex Series – vilket är en av de största förändringarna på ET i vår 44-åriga historia.

Förutom antalet tävlingar som måste spelas för att behålla sitt ET-kort förändras också kvalificeringsreglerna till Ryder Cup.

En sak som ändras är att de tävlingarna som är precis innan bataljen mellan den nya och den gamla världen kommer ge mer poäng. Det gör man för att försäkra sig om att det är de européer med bäst form som spelar i Ryder Cup.

Poängen man får i Race to Dubai och på världsrankingen kommer under de senare tävlingarna på året att multipliceras med 1,5 för de två kvalificeringslistorna. Den första tävlingen som kommer att ge de här dubbla poängen är BMW PGA Championship på Wentworth 2018. 

Schemat för 2018 är inte helt fastställt. I och med det är inte den sista tävlingen som ger mer poäng bestämd.

En annan förändring som görs är att de veckor en tävling som räknas in i Rolex Series spelas kommer inga Ryder Cup-poäng ges från turneringar på andra ställen i världen. Det gäller både 2017 och 2018. Anledningen är att man ska göra Rolex Series-tävlingarna ännu mer attraktiva.

I och med det kommer tävlingar utanför Europa ge mindre poäng att kvalificera sig till Ryder Cup. Därför kommer kaptenen Thomas Björn att få ytterligare ett wildcard.

I och med det kommer det tolv man starka European Tour-laget för Ryder Cup 2018 på Le Golf National att bestå av de fyra spelare som har flest poäng på European Tour, de fyra spelare med högst poäng på världsrankingen och fyra wildcards – som väljs av Thomas Björn.

En annan sak som kritiserades var att spelarna i det europeiska laget måste vara medlemmar på European Tour. På grund av det kom inte formstarke Paul Casey med i laget, trots sitt europeiska ursprung. Det här är dock inte något man förändrar. Till kommande European Tour kommer det fortfarande krävas att man är en ET-medlem för att få delta.

Förändringarna i korthet

Medlemskap på European Tour

• För att behålla sitt medlemskap på European Tour kommer det att krävas fyra starter, istället för tidigare fem (majors och WGC-tävlingar ej inräknat)

Kvalificering till Ryder Cup 2018

• Poäng till Ryder Cup kommer att multipliceras med 1,5 i tävlingarna innan tävlingen på Le Golf National med start i BMW PGA Championship 2018.

• Inga poäng kommer att delas ut till turneringar som spelas samtidigt som Rolex Series-tävlingar spelas på ET. Det gäller både 2017 och 2018.

• Inför Ryder Cup 2018  kommer kaptenen, Thomas Björn, ta ut fyra wildcards. Tidigare var det tre.

Övriga kvalificeringsregler till Ryder Cup

• Spelare måste vara medlemmar på European Tour för att få representera Europa.

• Man kan inte vara kapten eller vice kapten om man inte är medlem på touren eller spelar mindre än fyra tävlingar under säsongen 2018.

Scroll to Top