(C) Jacob Sjöman. jacob@sjomanart.com

Tournytt

Så jobbar en domare på European Tour

Ett huvud fullproppat med golfregler. Respektingivande bil och utstyrsel. Satellitstyrt tidtagarur som inte missar en sekund. Och ständigt redo att rycka ut till proffsens undsättning. Vi tog rygg på förbundsdomaren och Svensk Golfs regelredaktör Christina Rodman under Nordea Masters på Bro Hof.

Text: Olof Åsgård • 2016-12-22 Uppdaterad 2016-12-22

Om en dryg månad kommer Henrik Stenson vinna Sveriges första major på herrsidan. Det vet han inte ännu och den formidabla The Open-formen har inte infunnit sig än. Nu har han precis spelat klart första hålet på andra rundan i Nordea Masters på Bro Hof Slott. Stenson ihop med Lee Westwood och Rikard Karlberg hade tio minuter på sig att spela ettan men satte i flaggan en minut tidigare – något som domaren Christina Rodman markerar tydligt i papperna med “–1”.

– Det här är den största delen av vårt arbete, säger hon och visar upp det avancerade tidsschemat med alla tider som spelarna måste passa.

Tävlingen har tio domare inklusive tournament director Mikael Eriksson. Banan har delats upp på fem områden för sex domare att hålla koll på. De resterande fyra domarna är så kallade “Rovers” – rörliga domare runt banan som är redo att gripa in, kolla speltempo och snabbt kunna agera när spelare tappar i tid.

Om en boll hamnar på efterkälken förväntas de ta ikapp tiden de förlorat. Om någon hålar ut efter utsatt tid dubbelkollas listorna efter en förklaring.

– De kan ha haft en regelincident eller tvingats tillbaka till tee för att slå en ny boll. Men tiden de tappat ska de ta igen, om de inte gör det kan det krävas andra åtgärder, säger Christina Rodman som har dömt många Europatourtävlingar både för herrar och damer samt Solheim Cup.

I år har Europatouren tagit krafttag mot långsamt spel, något som stjärnspelaren Jordan Spieth fick känna av i en av årets första tävlingar i Dubai då han först blev tillsagd och sedermera fick böter. Därefter höll han dock tillräckligt högt tempo för att slippa undan pliktslag.

Jobbet som domare kretsar främst kring tidtagningen och att hålla sig nära spelet på de hål som Rodman nu ansvarar för. Om inget händer håller hon sig intill eller utanför repen bland åskådarna för att inte störa eller få spelarna att undra om de inte håller tiden.

– Publiken kommer ofta fram och frågar diverse saker om allt annat än regler, mest om vem som leder tävlingen och var toaletterna ligger. “Ingen aning” blir oftast svaret, säger Christina som plötsligt får ett anrop på radion.

Ett problem har uppstått i skogen vänster om ettans fairway. Hon gasar rakt över fairway i den trimmade golfbilen och når spelaren i nöd. Det är amerikanske doldisen Daniel Im som är i full färd med att ta lättnad då hans boll ligger på en golfbilväg.

– Det var inte jag som kallade på domare. Jag vet hur jag ska göra men publiken säger att jag inte får fri dropp, säger Daniel Im lite besvärad men med ett brett leende.

– Du får ta lättnad och om du är säker på att du gör rätt, så var god och fortsätt, svarar Christina Rodman lugnt.

Enkel lösning på ett enkelt problem och Daniel Im kan spela vidare i lugn och ro.

– Vi är här för spelarnas skull och friar hellre än fäller, men reglerna måste alltid följas. Spelarna vill gärna ha lättnad för olika saker och tillkallar oss bara när de vill ha lättnad men är lite osäkra. Om jag säger att de inte får lättnad så brukar det räcka och spelarna godtar det, säger Christina och fortsätter:

– Men det finns spelare som blir sura och tycker att jag har fel. Men spelare kan aldrig kräva ett andra utlåtande. Däremot kan alltid domaren själv be om det.

Även om Christina Rodman har koll på de flesta golfregler känner hon sig inte fullärd och läser ständigt på för att hålla sig a jour.

– Regler är ju färskvara och att alltid ha möjligheten att be om ett andra utlåtande ser jag som en säkerhet och ett hjälpmedel för mig själv och för spelaren.

När Christina ber om hjälp är det oftast Chief Referee John Paramor som rycker ut.

– Om han håller med mig brukar alla spelare godta det utan vidare diskussion.

Så jobbar en domare på European Tour
Foto: Jacob Sjöman

Andra dagens spel på Bro Hof flyter på och Christina har en lugn dag på jobbet med få regelincidenter. Men vid flera tillfällen får hon skjutsa tillbaka spelare till nians tee när de slagit utslaget ner i sidovattenhindret.

– De vill droppa längre fram eftersom de såg att bollen gick över vattnet, studsade på land men bakåt ner i vattnet. Då frågar jag om de med säkerhet kan säga att bollen studsade förbi den röda linjen, alltså utanför hindret. Kan de inte det, är det bara att åka tillbaka och slå en ny boll.

Vid nians green trampar dansken Jeff Winther olyckligt på sin egen boll och Christina ilar dit.

– Det var synd om honom men han kände till regeln. Ett slags plikt och eftersom ingen hade sett bollens läge var Winther tvungen att droppa bollen, inte återplacera den vilket han hade fått om någon hade sett bollens ursprungsposition.

Mestadels sitter hon i sin bil och spanar, antecknar och svarar på anrop i radion.

– Jag lyssnar på vad som försiggår på de andra hålen, det kan hjälpa mig att tyda tiderna när spelarna kommer till mina hål… Titta där kommer Fanny, säger Christina och skiner upp.

Före detta caddien Fanny Sunesson stannar till och hälsar varmt.

– Christina har järnkoll på reglerna och är väldigt tydlig när hon pratar med spelaren, säger Fanny innan hon fortsätter att njuta av spelet från den relativt ovana positionen utanför repen.

Fanny var en, ur domarsynpunkt, exemplarisk caddie, tycker Christina.

– Hon hade koll på att en caddie ska vara tyst och inte lägga sig i en regeldiskussion. Det är faktiskt många som gör det, men inte Fanny. Nick Faldo kunde dock vara lite svår och ville gärna diskutera. Mycket och länge, säger Christina Rodman som tycker det är givande och roligt att vara domare.

– Oftast är händelserna relativt okomplicerade och spelarna är nästan alltid tacksamma och glada.

 

Det här TV-reportaget med Christina Rodman under ett tidigare Nordea Masters på Bro Hof:


Text: Olof Åsgård • 2016-12-22
TournyttBro HofEuropean TourNordea MastersTournytt
Scroll to Top