Tournytt

”Nu kan jag sitta på en middag och inte titta på min sving i telefonen”

Dottern Iris födelse, fyra toursegrar och en inbjudan till Augusta. 2016 var året då allt hände för Alex Norén. Själv tror han allt har ett samband.

Eric Franzén • 2016-12-22

Fyra gånger har Alexander Norén stått som segrare på Europatouren under årets makalösa säsong. Steget mot att etablera sig som en världsspelare och säkra sin första start i The Masters kom under ett 2016 där 34-åringen också blev far.

Något som han själv hävdar har medfört en nödvändig distans till golfen, och tvingat honom att jobba smartare.

Den Norén vi intervjuar tycker att han blivit lite klokare, lite mer avslappnad och besitter lite mer koll på spelet. Och så mycket bättre, om resultaten får tala.  

 

Varför kom detta stora kliv framåt i karriären just under 2016?

– Det som känns bättre är att jag har lite mer koll på liret. Jag är mycket jämnare än förut och spelar stabilare från tee. Det gör att jag kan koncentrera mig lite mer på resten av spelet också, och inte bara på att få till det från tee.

Vilken del har det relativt nya samarbetet med svingcoachen Matt Belsham i årets framgångar?

– Jag har arbetat med honom de senaste två åren och tycker att jag fått till mer kunskap om var jag är någonstans i min sving, och vad som fungerar när rörelsen ser ut på olika sätt. Alltså vilka slag som jag kan ta mig an om jag kommer lite inifrån eller utifrån. Det har gjort mig lite mer avslappnad eftersom jag vet hur jag ska förhålla mig till min teknik och inte alltid försöka fixa till allting.

Och tidigare i år föddes dottern Iris. Vad har det betytt för dig som både människa och golfare?

– Jag tror att det är vad som har påverkat mig mest av allt. Jag ser inte bara på mig själv som en golfare Började jag dåligt på en tävling tidigare kunde jag tycka att det var ett helvete att vara kvar där eftersom jag hade så mycket prestationsångest. Då blir det jobbigt att spela. Under våren kände jag mig annorlunda, utan att jag först spelade mycket bättre. Jag kände bara att golfen inte var lika viktig.

– Det hade kanske kunnat hända tidigare om jag haft någon kompis eller något annat utanför golfen, som jag kunnat bry mig om och ägnat mig åt. Vid sidan av flickvännen och familjen hade jag tidigare inget som var tillräckligt intressant för att kunna släppa mitt fokus på golfen. Nu kan jag sitta på en middag och inte titta på min sving på telefonen, för att analysera varför det inte gick bra tidigare under dagen. Jag känner mig fräschare på morgonen när jag vaknar, och har mer fokus på vad jag verkligen ska göra.

Kan man alltså säga att du numer tränar aningen mindre, men betydligt smartare?

– Har du tillräckligt med uthållighet så kan du träna golf hur längre du vill. Och det var ett problem eftersom jag tidigare inte hade något som jag verkligen måste gå hem till. Men jag kan inte låta tjejen ta allt slit och ansvar i vår aktuella familje-
situation. Nu åker jag till banan tidigare på morgonen, och vet att det är bättre för mig själv att sluta vid tre eller fyra än att vara kvar där och nöta.

Du rankas nu bland de tio bästa i världen. Har du landat i det självförtroendemässigt och vågar själv tycka att du hör hemma i den absoluta världstoppen?

– I och med att jag tycker att jag har lite mer koll på spelet överlag så känner jag mig lite mer självsäker än förut. Men under WGC-tävlingen i Kina kände jag inte samma självförtroende när jag tävlar i ett fält med de som är topp 50 i världen, så jag jobbar fortfarande på det. Men förut tyckte jag att det var jobbigt att spela med vissa spelare och kände mig underlägsen.  Fast det har blivit stor skillnad. Nu tycker jag att jag har en chans att slå dem.

Är detta en del i att du fortfarande har ett ganska skralt facit i majors?

– Ja. Ärligt talat så har jag kommit till US Open, där det är extremt smala fairways och tuff ruff, och känt att jag inte kunnat förstå hur man kan skjuta under par där.  Men nu har jag  trott mycket mer på mig själv när jag spelat vissa tävlingar som är svåra, och kan se att jag kan gå under par på sådana banor.  

Vilket enskilt slag kommer du att tänka tillbaka på när du summerar 2016 mentalt?

– Utslaget på nionde hålet under andra varvet på Open de France, som var mitt 18:e, var otroligt skönt att sätta mitt i fairway för att klara kvalgränsen. Jag slutade sedan åtta där, och i den tävlingen startade nog min fina form. Innan hade jag spelat US Open på Oakmont. Det var så svårt att Open de France, som är en tuff tävling, kändes lättare än tidigare. Jag kom dit och kände att det fanns möjlighet att göra birdies där, vilket var en viktig förändring i mitt tankesätt. 

 

I december blev det klart att Alex Norén byter hemmaklubb från Haninge GK till Ullna GC. 

Häng med Alex Norén bakom kulisserna

Scroll to Top