Tournytt

Leadbetter: ”Föräldrarna är inblandade”

Skyller splittringen med Ko på världsettans dominanta föräldrar

Martin Strömberg • 2016-12-10

För några dagar sedan meddelade världsettan Lydia Ko att hon avslutar arbetet med sin coach David Leadbetter, utan att precisera varför.

Tidigare under säsongen sparkade hon också sin caddie, Jason Hamilton.

Nu förklarar Leadbetter sin syn på Lydia Kos plötsliga uppbrott med sina närmaste medarbetare i en intervju och han nämner Kos föräldrar, och deras orealistiska förväntningar på Ko, som den största anledningen.

– Det kom som något av en chock men det är hennes föräldrar som är inblandade. De talar om för henne när hon ska gå och lägga sig, vad hon ska äta, vad hon ska ha på sig och när hon ska träna. Och de förväntar sig att hon ska vinna varenda tävling. Hon är ingen maskin, sa han till Golf Digest.

Leadbetter har tidigare arbetat med bland andra Se Ri Pak och Michelle Wie, två spelare som också var under hård påverkan från sina föräldrar och han ser en fara i att unga spelare inte tillåts bli självständiga individer.

– De är goda människor som vill sin dotter väl men de är naiva när det handlar om golf. Vid något tillfälle måste de låta fågeln lämna boet och jag har ofta tänkt hur jobbigt det är att coacha tre personer.

Leadbetter medger att han blev besviken över det avslutade arbetet med Ko och att han verkligen har uppskattat deras tid tillsammans.

– Hon var förtjusande att arbeta med och hon är en fantastisk person och att samarbeten avslutas hör till jobbet. Jag vill bara hennes väl men jag är orolig över vad som händer om hon inte snart blir kapten på sitt eget skepp.

 

Scroll to Top