Albert Hansson efter segern i Boys Amateur Championship // Foto: Getty Images

Boys amateur

Skaftös Albert Hansson vann Boys Amateur

Finalen var helsvensk. Albert Hansson, Skaftö, fjärde svensk att vinna tävlingen.

Text: Bo Steffensen • 2022-08-15 Uppdaterad 2022-08-15

Tre svenska spelare hade tidigare lyckats vinna klassiska amatörtävlingen Boys Amateur Championship. Nu är det fyra.
Att det skulle bli en svensk seger på Carnoustie stod klart redan innan finalen spelades. Det var nämligen två 18-åriga svenska kompisar som tagit sig dit; Albert Hansson, Skaftö och Didrik Ringvall Bengtsson, Saltsjöbaden. Båda går på Riksidrottsgymnasiet i Helsingborg.
Finalen spelades över 36 hål.
Efter de första arton hålen var Albert Hansson ett upp men när de båda gick ut på de sista nio hålen hade Didrik Ringvall Bengtsson vänt på steken, var tre upp och såg väl där och då ut att ha bäddat för en seger.
Så vann Albert Hansson både elvan och tolvan och var nu bara ett efter. De delade 13 och 14, varpå Hansson tog tre raka hål och därmed segern med 2/1.
Albert Hansson går därmed i samma fotspår som Sergio Garcia, Matthew Fitzpatrick och José Maria Olazabal som också vunnit tävlingen. Det har även skotten Ewen Ferguson (2013) som, nästan samtidigt, på söndagen vann på DP World Tour.
– Det känns helt otroligt. Som en dröm. Det var speciellt att spela final mot en kompis. Det kändes bra att möta Didrik men inte lika bra att vinna mot honom som det hade gjort att vinna mot någon annan. Men jag vet att han kommer att vinna stora tävlingar framöver, sa Albert Hansson till R&A efteråt.

252 spelare kom till start. Segern ger, bland annat, en direktplats i finalkvalet till The Open nästa år.
– Ärligt talat, jag trodde ett tag att det hade runnit mig ur händerna, men jag fortsatte kämpa. Jag visste att jag hade bra spel i mig och jag försökte plocka fram det de sista nio. Vilket jag lyckades med. Jag slog en hel del bra slag men hade också lite flyt, sa Albert Hansson.
Senaste svensk att vinna Boys Amateur var Marcus Svensson 2015 och året innan, 2014, vann Oskar Bergqvist. Första svenska segraren var Leif Westerberg 1992.


Text: Bo Steffensen • 2022-08-15
NyheterTävlaAlbert HanssonBoys Amateur ChampionshipCarnoustieDidrik Ringvall BengtssonNyheterTävla
Scroll to Top