Det är inte enbart avståndet till hålet som är viktigt på golfbanan. Coronarestriktionerna följer med även denna säsong. FOTO: Getty Images

Coronaregler

Ha koll på avståndet – ny säsong med restriktioner

Golfsäsongen närmar sig. Coronarestriktionerna följer med även i år.

Text: Bo Steffensen • 2021-03-22 Uppdaterad 2021-03-23

Snart börjar golfsäsongen på allvar. Under coronaåret 2020 spelades fler ronder än någonsin på de svenska golfbanorna eftersom möjligheten fanns och många var permitterade.

Restriktionerna som infördes förra året ligger fortfarande kvar över samhället. Grundrekommendationerna från Folkhälsomyndigheten – håll avstånd, stanna hemma om du har symptom, tvätta händerna och inte fler än åtta personer vid allmänna sammankomster – gällde även på de svenska golfbanorna.

Ute på klubbarnas uppmanades vi, bland annat, att inte gå in i klubbhuset i onödan och att behålla flaggan i. Bunkerkrattor och bolltvättar togs bort och under en stor del av säsongen rådde tävlingsförbud.

Så är ingångsläget även i år.

– Jag tycker att klubbarna har varit duktiga på att skapa de bästa förutsättningarna för att vi ska kunna spela på ett smittsäkert sätt. Digitala scorekort, att man undviker klubbhuset och allt det andra vi är vana vid nu i samhället i stort. Vi är i ett läge nu där det råder tävlingsförbud tills vidare. Vår hemsida uppdateras allt eftersom det kommer nya restriktioner från Folkhälsomyndigheten, säger Annica Lundström, chef för klubb- och anläggningsutveckling på Svenska Golfförbundet.

2020 var det trångt ute på banorna. Fyrboll efter fyrboll slog ut på ettans tee och många kanske tyckte att det var konstigt att det gick bra att boka in sig för motionsspel i en fyrboll samtidigt som det var förbjudet att arrangera och spela en tävling med, exempelvis, shotgunstart.
­– Det är lika svårt att förstå som att det är tillåtet att gå till ett köpcentrum men inte att gå in på en restaurang. När det blev tillåtet att tävla förra året så gällde det ju att undvika trängsel, undvika att för många samlades och så vidare. Det är så som rekommendationerna ligger men jag inser att gemene man kan ha svårt att förstå skillnaden. På tävling lottas man ihop med spelare man inte känner. Vi ska ju bara umgås med personer vi är nära dagligen så att säga, säger Annica Lundström.

Så egentligen borde man inte boka in sig i en fyrboll över huvud taget?
– Det är svårt det här med tvåbollar och fyrbollar. Vi ska ju inte umgås men någon som vi inte träffar dagligen men samtidigt, med det tryck som är, så måste man få det att fungera ute på klubbarna. Det bygger lite grann på individens ansvar, att vi beter oss på ett sätt som inte sprider smitta och följer de rekommendationer som finns i samhället. Precis som vi gjort nu i ett år.

Bollen ligger inte hos förbundet?
– Nej, vi följer bara det som gäller allmänt. Golfen ligger inom ramen för Riksidrottförbundet, säger Annica Lundström.

.

FAKTA: Golfförbundets råd om hur du ska bete dig på banan

Innan ronden
Håll dig hemma om du har minsta symtom på sjukdom.

Boka speltid, betala och registrera automatiskt din ankomst digitalt, om möjligt.

Undvika kollektiva färdmedel eller samåkning till golfklubben.

Anländ till klubben så nära inpå din starttid som möjligt. Undvik att vänta in din tid inomhus.

Betala helst din rond med swish eller kort framför kontanter.

Håll fysiskt avstånd till andra personer – både de du möter innan spelet och dina medspelare i bollen.

Under ronden

Använd bara dina egna klubbor, bollar och peggar.

Om du har golfhandskar är det en god idé att använda dem.

Använd inte bolltvätten.

Håll avstånd till dina medspelare.

Använd digitalt scorekort. Om det inte är möjligt, använd eget scorekort och penna.

Försök att sopa undan dina spår i bunkern med foten i stället för att använda krattan.

Låt flaggstången sitta i vid puttning.

Nya tillfälliga regler för hålad boll gäller. Om klubben har valt att göra hålet grundare – för att underlätta upplockning – räknas bollen som hålad så länge någon del av den är nedanför markytan. Ronden är då också en handicaprond.

Efter ronden

Inga handskakningar för att tacka för spelet.

Signera inte varandras scorekort.

Om du ska stanna kvar på klubben: håll avstånd.

Om du äter i restaurangen: håll god handhygien och betala med swish eller kort. Sprid ut er och håll avstånd till andra besökare.

Källa: Svenska Golfförbundet


Text: Bo Steffensen • 2021-03-22
SpelaCoronavirusetCovid-19Restriktioner
Scroll to Top