Håll i, håll ut, håll avstånd! Genrefoto: Getty images

Coronaviruset

Nya riktlinjer för golfen – inga tävlingar rekommenderas

Svenska Golfförbundet har uppdaterat sina riktlinjer gällande golfspel under rådande pandemi.

Text: Jesper Johansson • 2020-11-25 Uppdaterad 2020-11-25

Golfsäsongen i Sverige närmar sig sitt definitiva slut i stora delar av landet. Trots en mild höst börjar banorna så sakteliga stänga igen landet över. Kanske är det lika bra, med tanke på Svenska Golfförbundets nya riktlinjer. På deras hemsida skriver de att ”kurvorna pekar åt fel håll” och att vi ”måste alla ta vårt ansvar för att minska smittspridningen”.

Med folkhälsomyndighetens skärpta lokala allmänna råd i nästan alla reginer avråds Sveriges invånare bland annat från att delta i möten, idrottsträningar, matcher och tävlingar.

Fredagen 20 november beslutade dessutom regeringen att sänka gränsen för allmänna sammankomster till max åtta personer från och med 24 november. Det här har fått Svenska Golfförbundet att agera.
”Mot bakgrund av detta har SGF beslutat att utöka de regionala riktlinjerna för golfverksamhet till att gälla nationellt. De uppdaterade rekommendationerna gäller hela Golfsverige, från och med 24 november tills annat kommuniceras”, skriver de.

Men vad förändras då? Här är en lista över SGF:s uppdaterade rekommendationer:

Sällskapsspel:
Sällskapsspel kan fortsätta i hela Golfsverige, under säkra former i enlighet med rådande coronariktlinjer för golfspel.

Tävlingsspel:
SGF:s starka rekommendation är att tillsvidare inte arrangera några golftävlingar i Golfsverige.

Träning:
• SGF:s starka rekommendation är att inte arrangera organiserad träning, varken utomhus eller inomhus, för spelare födda 2004 eller tidigare.
• Träning för barn och ungdomar födda 2005 och senare kan fortsätta, under säkra former enligt rådande riktlinjer för barn och ungdomsträning.
• För golfgymnasieverksamhet (RIG och NIU) bestämmer den enskilda skolan över elevernas skoltid. Utanför skoltid gäller rådet för spelare födda 2004 eller tidigare att inte träna i organiserad form.

Årsmöten:
Årsmöten måste fortsatt genomföras i golfklubbarna, men SGF:s rekommendation är att årsmöten (höstmöten) hålls digitalt.

Övriga möten och sammankomster:
SGF:s starka rekommendation är att inte arrangera någon typ av fysiska möten, utbildningar eller andra sammankomster. De bör genomföras digitalt eller skjutas upp.


Text: Jesper Johansson • 2020-11-25
SpelaCoronavirusetCovid-19Golfsverige
Scroll to Top