Den blå kurvan är antalet ronder spelade i Sverige 2020. Den röda är fjolårets siffror under samma period. Foto: Jacob Sjöman/Getty Images

Golfsverige

Rekordvåren – aldrig spelats så mycket golf

Det är trångt på golfbanorna. Faktum är att det spelas mer golf än någonsin, enligt färsk statistik framtagen av Svenska Golfförbundet.

Text: Jesper Johansson • 2020-05-27

Har du märkt att det spelas ovanligt mycket ronder på hemmabanan i år? Starttider måste bokas med mer framförhållning än på många år och på rangen har det inte varit ovanligt att få vänta en stund på en ledig matta.

En skapligt tidig vår i stora delar av Sverige ihop med effekterna av coronapandemin har fått antalet att skjuta i höjden hittills under 2020.
Ökningen jämfört med 2019 är hela 47 procent.

Färsk statistik från Svenska Golfförbundet visar hur spelsiffrorna för vecka 1–21 i år nått rekordnivåer.
– Den gånga helgen och veckan slår allt annat vi upplevt. Det är inte bara rekord i bokningar i GIT, det måste rimligen vara ett alla-tiders-rekord i Golfsverige. Visst, vi var lite fler medlemmar åren 2003–2010, men jag betvivlar att det spelades fler golfronder på den tiden. I vart fall inte så här års, säger Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare i Svenska Golfförbundet, till Svensk Golf.

På Kristi Himmelsfärdsdag spelades det 80 015 inbokade ronder. Bollrännespel är alltså inte inräknat i de siffrorna. Men fler bokade ronder på en dag har aldrig noterats tidigare. Den förra rekordnoteringen var 76 268 ronder den 6 juni 2017.
– Det är bara att glädjas åt siffrorna. Många klubbar får också, med rätta, mycket höga betyg för totalupplevelsen och banornas kvalitet, säger Bo Bengtsson.

Antal gästronder har ökat i volym, men sjunkit i procent. Därför har klubbar fått minskade rörliga intäkter, kommenterar Bengtsson.
– Det och inställda företagsgolfer har gjort att klubbarna tappat i rörliga intäkter, då de nya medlemmarna inte riktigt kompenserat siffrorna kortsiktigt. Långsiktigt är det självfallet mycket bra att medlemsantalet går upp och också att golfarna får uppleva fördelarna av att vara fulltidsmedlemmar på en klubb med en bra anläggning där det är full fart.

Golfen har i vissa avseenden haft en närmast unik position i samhället under coronapandemin, eftersom sporten är lämplig trots föreskrifterna om social distansering för att minska spridningen av coronavirus. Många klubbar har tagit stort ansvar och infört lokala regler för att minska risken för smittspridning. I kombination med att golfare varit i behov att ta sig ut för att få frisk luft och motion har resulterat i att de otroliga siffrorna.

–  Vi har klarat balansen mellan mycket verksamhet och att ta stort ansvar för att motverka smittspridning och golfen är en perfekt idrottsaktivitet för riskgrupperna, säger Bengtsson.

Så många ronder har spelats 2020

Antalet gästronder (greenfee, frispel och diverse rabatter) har ökat med 94 394 ronder jämfört med 2019. Medlemsronderna har ökat med 672 500. Totalt har det spelats 766 894 fler ronder 2020 jämfört med 2019, en ökning med hela 47 procent.


Text: Jesper Johansson • 2020-05-27
SpelaGolfsverige
Scroll to Top