Bli en bättre golfare 2020! Foto: Getty images

Träning

10 saker som hämmar din golf

För att spela så bra golf som möjligt gäller det att göra så få misstag man bara kan. Här listar vi några saker som du, möjligtvis, kan förbättra 2020!

Jesper Johansson • 2020-01-20

1. För lite träning

Den här säger sig självt. Men om man inte har tränat kommer man inte förbättras. Trots det står vi där nästa helg och undrar varför drivern fortfarande går snett…

2. Fel typ av träning

Nix. Det räcker inte bara att träna. Du ska göra det på rätt sätt också. Att stå på rangen och planlöst slå bollar utan att faktiskt reflektera över om det är bra eller dåliga slag ger nämligen inte speciellt mycket.

3. Usel uppladdning

Kanske blev det lite för sent kvällen innan. Kanske blev det lite brådis och frukosten fick stryka på foten. Ett enkelt knep att göra sin golfrond sämre är att vara dåligt förberedd. För lite sömn och tomma energidepåer kommer inte att göra dig bättre, om vi säger så.

Att bara stå och banka bollar är inte speciellt effektiv träning. Foto: Getty images

4. Ingen uppvärmning

Klassikern när man har bråttom till första tee är att sätta stolsvärmaren på max och hoppas det ger resultat. Sanningen är att så inte är fallet. Nej, istället kommer vi upp till första tee med ryggar stelare än ”samtalet i hissen med kollegan man inte vet vad hen heter men som man jobbat med länge så man måste ändå ha en diskussion om något”. Att då dessutom ta upp drivern på första tee leder till nästa punkt…

5. Ta i så det svartnar för ögonen

Varför slå en kontrollerad boll ut i spel när man kan ta i så mycket att man för en sekund tappar känslan för tid och rum? Nä, det här är ingen bra idé. Visst, då och då får man in en lyckoträff men sanningen är att vi glada amatörer inte har svingkontrollen som krävs för att vräka iväg den som segervittrande golfproffs.

6. Överskatta sin egen förmåga

Efter en svajig smäll från tee har du hamnat på hålets högra sida. Därifrån har du tre alternativ. Det första är att knacka ut bollen i spel för att därifrån försöka ta sig upp på green och enputta för par. Men det är inte alternativet som vi dras till. Nej, det är antingen att slå ett 150 meter långt golfslag över skogen. Att det kräver en loftad järnsexa spelar ingen roll, slaget har vi ju i oss, på något sätt.
Det tredje alternativet är att sätta enorm högerskruv på bollen. Slicen är visserligen närvarande, så att få skruv på bollen borde inte vara det svåraste, trots att den ligger tjockt i ruffen. Problemet är dock kontrollen. Kan du med handen på hjärtat säga att du har kontroll på hur mycket du skruvar bollen? Grattis och välkommen till klubben för svenska elitgolfare.

Upp med humöret, golf ska vara roligt! Foto: Getty images

7. Sluta ha roligt

Att gå runt i fyra-fem timmar och muttra kommer definitivt inte göra dig till en bättre golfare. När du slängt iväg klubban i frustration och skrikit några väl valda kan det vara läge att påminna dig själv om att du faktiskt är där på eget initiativ. Ingen tvingar dig att spela golf och om det inte är speciellt kul kanske det är läge att göra en analys av vad problemet är.

8. Gå för alla flaggor

Bli inte för flaggjagande. Att sikta på den där flaggan som står längst ut på green med vatten framför kanske inte är det bästa beslutet. Nej, sluta lura dig själv och sikta mer mot mitten av green. Det kommer garanterat göra att du träffar fler greener, vilket i sin tur leder till lägre scorer. Svårare än så är det inte (har vi hört)!

9. Spela med fel utrustning

Du behöver definitivt inte alltid ha det senaste från utrustningstillverkarna för att spela bra golf. Men om du tar sporten på allvar bör du i alla fall ha gjort en utprovning av grejerna. Fel loft, fel svårighetsgrad, fel skaftstyvhet och fel lie påverkar ditt spel mycket mer än du tror!

10. Jämföra sig med andra

Vissa spelare slår långt, andra kortare. Vissa väljer en typ av slag runt greenerna. En annan spelare ett annat. Att inte efterlikna sina medspelare kan göra att du istället fokuserar på ditt eget spel och slår slaget du är bäst på – istället för det din medspelare föredrar.


Scroll to Top