Spela

Nio nyttiga regeltips

Vill du inte plöja hela regelboken - här är nio matnyttiga tips som hjälper dig få koll på vad du får göra och vad du bör undvika. Lär dig dem och du slipper en del plikt och diskvalifikationer. Det kan till och med resultera i ett bättre läge.

Christina Rodman • 2012-05-30

Tillbaka till brottsplatsen 

Det kostar ett slags plikt men är en mycket användbar regel att ta till när bollen går åt fel håll eller till fel ställe. Om bollen försvinner eller går out måste du spela en boll från där du senast slog ett slag men du får också var som helst på banan välja att spela en boll från den plats du senast slog ett slag.

 

Tips: Använd regeln när en oväntad socket ger dig en pluggad boll i en potbunker, eller när du toppar en chip och bollen rullar tvärs över green och ned i vattenhindret på andra sidan, eller när du på en undulerad green puttar bollen ned i en bunker.

Regeln ger dig rätt att slå en boll från den plats där du senast slog ett slag även om den platsen är närmare hål än var bollen nu ligger.
§
Regel 27-1 slag och distans (spela en boll, med ett slags plikt, från föregående plats) 

 

 

”Jag tar en provis” 

Slå gärna en provisorisk boll men gör klart för dina medtävlare att det verkligen är en provisorisk boll du tänker slå. Säger du ”jag tror jag tar en till” eller ”den gick ut i skogen så jag laddar om” eller något liknande är det inte en provisorisk boll du slår utan en ny och din ursprungliga boll är borta även om du hittar den.

Du får slå en provisorisk boll när du tror att din boll kan vara out eller svår att hitta någonstans på banan utanför ett vattenhinder.

Du får inte slå en provisorisk boll när du ser att din ursprungliga boll ligger på banan. Du får inte slå en provisorisk boll om du tror att din boll har försvunnit, eller blir svår att hitta, i ett vattenhinder. Hittar du din ursprungliga boll på banan och inom fem minuter får du inte spela den provisoriska även om den ursprungliga ligger komplett ospelbar. Då får du förklara den bollen ospelbar.

 

Tips: Om du inte vill hitta (och spela) din ursprungliga boll måste du snabbt, innan någon annan hinner hitta den, slå ett slag på din provisoriska från ett läge som är närmare hål än var du bedömer att den ursprungliga kan ligga. Då sätter du den provisoriska bollen i spel och din ursprungliga är borta även om du sedan hittar den.

§ 

Regel 27-2 spela en provisorisk boll.

 

 

Inte en kotte i vägen 

Du får överallt på banan, utom när både bollen och det lösa naturföremålet ligger i samma hinder, ta bort lösa naturföremål men om bollen rör sig får du ett slags plikt och bollen måste återplaceras. Är bollen på green slipper du plikten. Sand och jord får du bara ta bort på green. 

§
Regel 23-1 ta bort lösa naturföremål
 

 

 

Flytta bänkar

Du får överallt på banan, även i ett hinder, ta bort flyttbara hindrande föremål. Det vill säga tillverkade saker som du kan flytta med egen kraft. Om bollen då rör sig måste den återplaceras men du får ingen plikt.

TipsOm bollen exempelvis ligger under en bänk som du inte själv orkar flytta får du ta hjälp men måste inte. Kan eller vill du inte få hjälp, är bänken ett oflyttbart hindrande föremål som du får droppa dig fri från utan plikt.

§

Regel 24-1 ta bort flyttbara hindrande föremål

 

 

Ospelbart läge

Du får förklara din boll ospelbar var som helst på banan utom när bollen är i ett vattenhinder. Det är bara du som avgör om den är ospelbar. Med ett slags plikt kan du då välja mellan: A. Spela en boll från den plats du senast slog ett slag. B. Droppa en boll på flagglinjen det vill säga droppa en boll bakom den punkt där bollen låg, hålla den punkt där bollen låg direkt mellan hålet och där bollen ska droppas, och sedan droppa så långt bakåt som helst. C. Droppa en boll inom två klubblängder från bollen räknat men inte närmare hålet.

 

Tips: Kolla innan du droppar vilket alternativ som ger dig bästa lättnaden. Har du väl gjort en regelmässigt korrekt droppning får du inte ändra dig. Om bollen ligger i en taggig buske eller i ett stenigt område, kolla att två klubblängder räcker för att befria dig från det ospelbara läget. Du måste mäta från bollen, inte busken.

§

Regel 28 ospelbar boll

 

 

Gratisdroppen

Du får ta lättnad utan plikt om bollen eller din stans är i tillfälligt vatten eller mark under arbete. Leta då reda på närmaste punkten utanför området från bollen räknat där varken din stans, sving eller bollen berör området och som inte är närmare hål (närmaste punkten för lättnad). Från den punkten mäter du ut en klubblängd och droppar inom den.

 

Tips: Innan du lyfter bollen för att ta lättnad kolla var närmaste punkten för lättnad är och var bollen kan riskera att hamna efter droppningen så att inte bollen kommer i ett sämre läge än i mua.
§
Regel 25-1 droppa fritt för mark under arbete eller tillfälligt vatten

 

 

Dyrt med fel boll

Spelar du fel boll får du två slags plikt men slaget eller slagen du gör på fel boll räknas inte i scoren. Du måste alltid rätta felet innan du slår ut på nästa hål annars är du diskvalificerad (i poängbogey kan du stryka hålet). Rätta felet genom att spela rätt boll från rätt plats och/eller leta reda på din egen boll. Hittar du inte den inom fem minuter är bollen förlorad och du måste gå tillbaka till föregående plats, alltså till den plats du senast slog ett slag med den bollen. 

Du spelar fel boll om:

• Du slår mot din boll när den är out.

• Du slår mot din boll när den är tagen ur spel (lyft på green och lagd åt sidan).

• Du slår mot din boll som du först hittar efter fem minuter eller längre tids letande.

• Du slår mot en boll som inte är din boll i spel.

• Du slår mot din provisoriska boll efter att du hittat din ursprungliga inom fem minuter.

§
Regel 15 spela fel boll

 

 

Så droppar du för vattenhinder

För att få droppa för vattenhinder måste du vara säker på att bollen verkligen är i vattenhindret. Om bollen sist skar gränsen till vattenhindret (gula pinnar) får du, med ett slags plikt, välja att spela från föregående plats eller droppa en boll bakom hindret på flagglinjen. Du får aldrig droppa på andra sidan vattenhindret även om bollen har varit uppe och utanför där, kanske till och med på green, men sedan vänt och rullat tillbaka ned i hindret.

Däremot om bollen sist skar gränsen till ett sidovattenhinder (röda pinnar) får du även välja att droppa inom två klubblängder, inte närmare hål, från den punkt där bollen sist skar hindrets gräns. Det kan göra det möjligt att droppa på ”greensidan” av hindret så länge du inte droppar närmare hål än den punkt där bollen sist skar gränsen till hindret. Du får också, om sidovattenhindrets läge gör det möjligt, droppa inom två klubblängder från den punkt på hindrets motsatta gräns som är lika långt från hålet.

§

Regel 26-1 droppa vid vattenhinder

 

 

Gör ren din boll

När bollen ligger på green får du alltid, efter markering, lyfta bollen och göra ren den. Du får snurra och vrida bollen, rikta in den efter en märkning på den och lyfta den på nytt. Allt detta så länge markeringsknappen ligger kvar vid bollen. På green, oavsett om bollen ligger där eller inte, får du alltid laga nedslagsmärken och gamla hålpluggar och där får du också ta bort sand och jord. Spikmärken och andra skador får däremot inte lagas om de kan hjälpa dig i ditt fortsatta spel av hålet.

§

Regel 16 på green

Scroll to Top