27-åriga Sandra Carlborg har världsrekordet på 357,7 meter. Foto: Kristoffer Kling

Spela

Rekord-Sandra siktar på VM

En handledsskada förstörde vinterträningen. Men nu är en starkare, smidigare Sandra Carlborg sugen på att visa världen att hon är bäst. Den vanliga golfkarriären får vänta – i år är det longdriving som gäller.

Text: Martin Strömberg • 2011-06-30 Uppdaterad 2011-06-30

Matchspels-VM

Matchspels-VM spelas den 21-24 juli på Orresta GK, mellan Västerås och Enköping. Det är det näst största evenemanget i världen på longdrivingsidan, och bland deltagarna finns den brittiske världsmästaren Joe Miller.

Bland de svenska deltagarna finns Sandra Carlborg, Jessica Wallström och Helena Rhodin på damsidan. På herrsidan finns bland andra Marcus Edblad, Johan Tumba, Christian Sterning samt Sandras bror Peter Carlborg.

Läs mer om tävlingen på deras hemsida. Klicka här.

Om Sandra Carlborg

Ålder: 27 år. Hcp: Scratch. Familj: Mamma, pappa, bror Peter (även han longdrivare). Klubb: Öijared. Meriter: Golf: “Etta på förkvalet, mitt första kval till Europatouren 2004. Delad ledning (ett litet tag) med Annika Sörenstam på TPC 2005. 14:e plats på Europatouren i Holland 2005.” Longdriving: Vunnit SM 2008, 2009, 2010. EM 1:a 2009, 2010. Världsmästare 2009 och världsrekordhållare sedan 2009 på 357,7 meter. Favoritbana: Barsebäck Master Course. Favoritspelare: “Annika Sörenstam, otroligt imponerad av hennes tid som världsetta och att hon alltid, trots sin stjärnstatus varit väldigt rar och ödmjuk de gånger jag träffat henne!”

DRÖMFYRBOLLENSandra Carlborg om personerna hon helst skulle vilja svinga loss med. “Skulle helt klart vilja spela på Augusta, har ju mästaren Tiger med som visar vägen.”

Tiger Woods: “Skulle vara kul att se om jag kan driva ut honom…”

Lorena Ochoa: “Hon verkar ha en skön inställning till det mesta, tror jag har mycket att lära av henne både mentalt och spelmässigt!”

Magnus Uggla: “Glad prick! Gammal idol, hans musik har peppat mig inför mängder av tävlingsvarv!”

En blond tjej sitter vid rangen på Öijareds Golfklubb drygt tre mil nordost om Göteborg. Hon är vältränad och ser så där oförskämt fräsch ut som bara vissa gör. Hon är inte särskilt lång, ingen jättekvinna på en och nittio, mer smidig och snabb. Men hon kan slå en golfboll riktigt långt.
– Jag har aldrig varit särskilt teknikintresserad utan lever nog mest på explosivitet, säger Sandra Carlborg och ler.
Med fyra långa drivers som sticker upp ur bagen är det svårt att missa henne. Dessutom är det inte så vanligt med Geek-drivers bland vardagsgolfare. Den längsta är 50 tum men den använder hon sällan på grund av just längden. Den är svår att kontrollera.
�� Jag har svårt att svinga igenom den och jag brukar ha den på 46 tum vid tävlingar, säger Sandra och plockar fram världsrekordsklubban.

Det var nämligen den som hon dunkade iväg världens hittills längsta drive för damer med. På Orresta för två år sedan klämde hon till med 357,7 meter, eller drygt 391 yards, eftersom allt ska översättas till den enheten i longdriving-sammanhang. Resultatet är överlägset världsrekord.
– Det var en helt sjuk dag. Helt perfekta förhållanden och jag hade slagit alla mina slag över 300 meter och ledde ganska klart. På sista tänkte jag bara dra på allt jag hade och träffade helt perfekt. En hög spikrak historia som landade över 300 och jag kände direkt att den var bra.
Och detta efter att egentligen aldrig ha satsat på eller tränat speciellt för longdriving.

Sandra är egentligen golfspelare i grunden. Hon har gjort två år på damernas Europatour och började tävla i att slå långt bara för fyra år sedan.
– Jag har väl alltid känt att jag oftast slår längre än mina medspelare och har spelat mycket med killar. Men jag har egentligen aldrig funderat över det förrän 2008 då jag halkade med i SM och lyckades vinna direkt.
Sandra Carlborg älskar att synas och att vara i rampljuset. Hon trivs allra bäst när adrenalinet pumpar, ensam på en gräsplätt med bara sin driver. Musiken dunkar ur högtalarna och bollen ska långt, långt, långt.
– Jag har väldigt lätt för att tända till och få adrenalin när det gäller longdrivingen och just där i Las Vegas, där VM går är det bra ös.
Men just det är också en av skillnaderna, och kanske en av anledningarna till att fjolåret blev ett steg tillbaka när det gäller den vanliga golfkarriären. Där gäller det att försöka hålla nere hjärtfrekvensen och hålla sig lugn. I longdriving är det i princip tvärtom.
– Det kan faktiskt vara ganska svårt. I fjol tappade jag både spel och självförtroende redan från början av säsongen och det var egentligen första gången i min karriär som jag tappat självförtroendet helt. Första varvet i fjol hade jag typ en greenträff och det var med en wedge.

Vi spelar Öijareds Gamla Bana och jag tvingas lämna två slag på de nio hål matchen spelas över, vilket känns lite märkligt. Bortabana och lämnade slag känns inte som rätt olja för den något rostiga veteranbilen som stått i garaget hela vintern.
Men Öijareds gamla bana kan få vem som helst att tända till. För två år sedan renoverades banan med hjälp av Pierre Fulke och den har verkligen fått nytt liv med läckra vinklar och nya moderna greenområden. Ettan är ett par 5 med möjligheter att nå på två, men Sandra spelar defensivt och undertecknad hittar ruccolan till vänster med min vanligtvis så säkra Ian Poulter-driver, den var för övrigt olydig hela varvet. Båda får vi lägga upp oss, når green på tre men två puttar av Sandra räcker för seger på hålet.
Det blir i ärlighetens namn ingen särskilt välspelad match. Sandra halkade i vintras och skadade ledbandet i vänstra handleden. Hon har varit gipsad och har knappt tränat någonting hittills under säsongen.
– Jag är lite otränad och har varken kunnat träna eller spela. Men jag var hos läkaren i dag och nu ska det vara okej att köra igång för fullt. Från peg är det inga problem, det är mer om jag hamnar i tjockruffen som det kan kännas.
Hennes målsättning på sikt är att komma tillbaks till den vanliga golfkarriären men hon medger samtidigt att det kommer att bli lite större fokus på longdriving den här säsongen. Först spelas Matchspels-VM på Orresta i slutet av juli och sedan kommer en, kanske två stora tävlingar i USA i höst som hon vill åka på.
– Det är planerat en i Los Angeles och sedan VM i Las Vegas. Då ska jag visa vem som slår längst, säger Alingsåstjejen och ler.

Men hon kommer att få konkurrens. Och den kanske märkligaste historien är den om VM-segrarinnan 2008, Lana Lawless, 57 år. Hon var tidigare manlig polis i Rialto i södra Kalifornien men bytte kön för sex år sedan, och hennes historia har fått stor uppmärksamhet i USA. Just nu pågår en rättstvist mellan Lawless å ena sidan och LPGA och Long Driver’s of America å andra sidan om huruvida hon ska få ställa upp i damklassen vid VM och andra proffstävlingar.
– Jag ska bara försöka slå alla som är med men det är klart att hon kan slå långt eftersom hon vann 2008, säger Sandra.
Efter sin ledbandsskada i vintras fick hon dessutom en inflammation i underarmen för några veckor sedan och detta ursäktar verkligen att hon har en tendens att dra de flesta slagen till vänster under vår duell, dessutom får hon sällskap på vänstersidan nästan varje hål. Trots det så lyckas hon vinna även det andra hålet då jag skickar bollen långt över green och ner i ett hål djupt inne i skogen. “Grävande djur”, försöker jag utan någon som helst respons från domaren, det vill säga Sandra.
Två ner för veteranbilen och blytungt.

Sandra dansar vidare till treans tee och jag måste erkänna att jag blir ganska imponerad av hennes sving. Hon ser stark ut och utnyttjar kraften maximalt. Just i dag har hon inte tajmingen men det syns hur långt hon kan slå och hur bra hon kommer att kunna slå bollen med rätt mängd träning.
– Det är just det jag behöver nu, träna. Ett tag fick jag olika besked av olika läkare och trodde nästan att säsongen skulle vara förstörd men nu ser jag fram emot att komma tillbaks starkare än tidigare.
Och hon kommer, i ett längre perspektiv, att satsa på båda sina karriärer parallellt. Konkurrensen bland damer i longdriving är för klen och prischeckarna för små för att Sandra ska kunna klara sig på det. Hon har för inte så länge sedan varit Europatourspelare och det är dit hon vill igen på lite sikt.
– Jag kommer inte att lägga ner den biten. Jag vet att jag har spelet i mig och jag kommer att kämpa för att ta mig tillbaks ut i Europa.

Ett viktigt steg på vägen blev dagens meriterande seger. Efter (ännu) en bortslagen boll på korta åttonde av undertecknad kan Sandra med ett leende krama om en förkrossad reporter efter segersiffrorna 2/1.
Det kommer förmodligen viktigare uppgifter under säsongen för henne och bli inte förvånad om en adrenalinpumpad Sandra Carlborg tar ännu ett VM-guld i Las Vegas i höst.


Text: Martin Strömberg • 2011-06-30
SpelaNyheter
Scroll to Top