Jessica Krantz är en av Golfskolans instruktörer. Här tipsar hon om hur man bäst lägger upp sin vinterträning. Foto: Jacob Felländer

Så tränar du rätt i vinter

Vintern är ett perfekt tillfälle att fixa till svingen så du inte börjar golfsäsongen från noll. Golfskolans Jessica Krantz tipsar om hur du bäst förbereder dig genom att träna rätt inomhus.

Text: Karin Klarström • 2011-01-19 Uppdaterad 2011-01-19

Tre övningar som gör dig bättre

1. Balans och koordination i 40 bollar.För att bli bra på att slå bollen bra ifrån alla lägen krävs mycket öga handkoordination och balans.Träna upp detta genom att:

* Slå 5 bollar med fötterna ihop.
* Slå 5 bolar på höger ben.
* Slå 5 bollar på vänster ben
* Slå 5 bollar och ta ett steg vidare efter svingen och gå framåt med höger ben
* Slå 5 bollar med enbart höger arm
* Slå 5 bollar med enbart vänster arm
* Slå 5 bollar och blunda
* Slå 5 bollar barfota

På detta sätt lär du dig att träffa golfbollen på många olika sätt, vilket krävs ute på en runda i olika uppför/nedförslägen samt andra kluriga lägen.

2: Träna olika tempo. Hitta ditt bästa tempo.Slå fyra bollar med olika tempo:
* slå bollen på 100% = ditt vanliga tempo
* slå bollen på 75 % av ditt vanliga tempo,  med full sving
* slå bollen på 50% av ditt vanliga tempo, med full sving
* slå bollen på 125% av ditt vanliga tempo = ta i allt vad du har!

Slå tre varv x 4 bollar. Alltså totalt 12 bollar.

Analysera! Med vilket tempo slår du bäst? Med max eller lugnare?

3. Öva landningspunkter med pitchar och chippar.Välj små mål på marken i inomhushallen. Ca 5-10 meter framför dig när du chippar. Lägg ut A4 papper som du övar på att träffa med första studsen.

För pitchar: Välj korgar eller andra mål ca 20-30 meter bort och försök träffa dem när du pitchar med första studsen.

Välj tre klubbor. Välj ett mål/en färdighetsnivå. Kör tills du klarar av en viss nivå.

När du klarat ditt mål, till exempel att träffa korgen fem gånger med sandwedgen, så byter du till järn-9 och gör samma sak.

Det viktiga är att du sätter ett passande mål för dig själv och att du kör tills du klarar det. På detta sätt blir du bättre samtidigt som du stärker ditt självförtroende samt din självdiscplin.

Jessica Krantz instruktör Golfskolan, pro Troxhammars GK

Fler tips

Testa dig själv med TPI – fys och rörlighet

Fyra TPI-övningar – förbättra din fysiska förmåga

Bygg styrka i vinter och kom väl förberedd till säsongstarten

 

Det gäller att vara kreativ och flitig även under den mörka årstiden, för att få ut mesta möjliga av de ronder man hinner spela under den gröna årstiden. Därför är det bra att planera in vinterträning – och utnyttja tiden på bästa sätt.

– Vinterträning är bra av flera anledningar, dels är det bra att hålla igång svingen så att första månaden ute på banan inte blir en lång uppstartssträcka. Med vinterträning blir man redo.

– Dessutom är vintern det bästa tillfället att göra tekniska förändringar med svingen, om man vill att någonting ska hända med golfen.

Bild 1113576
Det är viktigt att ha en plan för sin vinterträning, enligt Golfskolans Jessica Krantz.

Det säger Jessica Krantz, en av Svensk Golfs instruktörer i Golfskolan, till vardags pro på Troxhammar golfklubb. Tar golfaren lektion av pron en gång i månaden och tränar på egen hand en gång i veckan ger detta enorm skillnad inför säsongstarten.

– Tränar man en timme i veckan så kan man köra halva tiden på att träna svingen och att slå bollar, och andra halvan kan man lägga på att träna pitch, chip och puttning.

Jessica märker ett stort intresse av inomhusträning, och tror att det ligger i tiden. Att skaffa sig en personlig tränare är populärt och har smittat av sig på golfen, vilket kan ge stora förändringar på kort tid för den enskilda golfaren.

– Det är bra att lägga upp en plan med sin pro redan från början, då vet man vad man ska träna och har någonting att se fram emot.

Krantz betonar att det blir roligast att träna om golfaren har specifika saker att träna på. Att kliva av mattan efter varje slag för att fokusera på nytt inför nästa är en bra modell. Att bara stå och damma iväg boll efter boll ger inte samma effekt – precis som på rangen med andra ord.

Skillnaden är att under vintertid är det lämpligt att göra eventuella svingförändringar under tiden december-februari, för att sedan nöta rörelsen under mars-april för att den ska komma naturligt när det väl är dags att ge sig ut på banan.

Det absolut bästa upplägget är att träna med sin pro, öva på egen hand och sedan tidigarelägga säsongstarten genom att åka på en golfresa utomlands och spela golf ”på riktigt” några gånger inför den svenska premiären.

– Att testa av svingen en gång i månaden i simulator är ett bra komplement till den andra träningen, eftersom man ser var bollen tar vägen på banan. Dessutom är det ju roligt att variera. Har man inte tid eller råd med en golfresa utomlands kan simulatorträning vara ett bra alternativ.

Men det är inte bara svingen som behöver en duvning. Kroppen måste också få sitt. Att underhålla och bygga sin fysiska styrka och kombinera det med bra rörlighetsövningar är viktigt för att kroppen inte ska stelna till. Dessutom ger styrkan och rörligheten bra längd i slagen ute på banan.

Här hittar du alla instruktionsfilmer

Text: Karin Klarström • 2011-01-19
SpelaNyheter
Rulla till toppen