Hejdå högerklubbor. Svensk Golfs CM Hellsten bytte håll – och hittade hem. Foto: Jacob Sjöman Svensson

Spela

Vänsterbytet blev right

Hur många ofrivilliga högerspelare finns det egentligen i Golfsverige? Är jag kanske själv en sådan? Frågan ledde till att jag bytte håll och blev en lefty.

Text: CM Hellsten • 2010-11-30 Uppdaterad 2010-11-30

Om att vara vänsterspelare

PLUS
• Naturligt sätt att svinga
• Eget SM
• Aldrig slut på högerhandskar i shoppen
 
MINUS
• Uselt utrust­ningsutbud
• Nedtrampade rangemattor
• Jobbigt att spegelvända instruktionsartiklar

Vad håller jag på med!? Det är sen eftermiddag på resorten i södra Portugal och jag slår mina allra första bollar för året under en reportageresa i början av mars. Vanligtvis brukar man känna sig rejält ringrostig efter det långa vinteruppehållet. Nu har jag dessutom bytt håll.

Från höger till vänster.

Ett par månader tidigare, när vintern precis gjort entré och bommat igen de svenska banorna, satt jag och summerade säsongen och reflekterade över det egna spelet. En fråga ploppade upp: Varför spelar jag från höger? I hela mitt liv har jag svingat ishockey- och innebandyklubbor från vänster så varför svingar jag en golfklubba från höger?
Förmodligen beror det på att när jag som nybörjare 1989 kom till hemmaklubbens shop så räckte pron över en högerklubba av den enkla anledningen att det knappt existerade några vänsterklubbor på den tiden.

En golfklubba var en högerklubba.

En golfklubba är än i dag i stor utsträckning en högerklubba även om utbudet vidgats efter 21 år. Men, inte ska man väl svinga en golfklubba från vänster bara för att man är vänsterskytt i en hockeyrink?

Kanske inte, men när jag hade ett resonemang kring det här med Callaways Sverigechef Peter Wallgren så berättade han att företaget säljer fifty-fifty höger/vänster i Kanada. Främsta förklaringen är att majoriteten av de 570 000 registrerade hockeyspelarna i landet är vänsterskyttar på isen. Många av dem spelar även golf och vill då svinga från samma håll när de är ute på fairways. Kanada lär ha flest vänsterspelare i världen och enligt en undersökning utförd av Royal Canadian Golf Association spelar nästan nio procent av golfarna i landet från vänster.

Här hemma uppskattar svenska National Association of Lefthanded Golfers att motsvarande siffra är två procent. När Svensk Golf bevakade det vänster-SM som NALG arrangerar var majoriteten högerhänta – precis som jag. Mr Lefty himself, Phil Mickelson, äter, skriver och kastar med högerhanden – precis som jag.

Tillbaka på rangen. Plockar ut 150 bollar ur automaten och söker mig så långt bort som möjligt bland utslagsmattorna, där ingen ser.

Den första bollen träffar jag knappt.  Det känns knäppt.

Det är svårt för kroppen att vänja sig vid det pågående motorikupproret och efter 30–40 bollar är jag nästan på väg att ge upp, men så försöker jag lura hjärnan och inbilla mig att det är en hockeyklubba som svingas. I mitt inre ser jag inte längre en Callaway X22 utan en Salming M11.

Plötsligt kommer den perfekta bollträffen. Långt. Rakt. Underbart.

Det börjar kännas mer och mer naturligt och efter 150 range­bollar är jag hyfsat bekväm när jag ska ut och spela mitt livs första vänsterrond. Är inbokad i en treboll tillsammans med ett tyskt pensionärspar från Bremen. Mannen står redan på tee, presenterar sig, peggar upp och slår ut.

Från vänster. Det måste vara ett tecken.

Säsongen är igång men vad får jag för handicap? I GIT står det 9,5 men det är ju från höger och den nivån är jag förstås inte i närheten av som vänsterrookie. Traskar därför förväntansfull upp till golfförbundets expert Göran Hermes och tänker att jag måste få börja om från 36 eller nåt sånt.

Men han skickar en fet högerdrive i pannan och säger:

– Du kan bara ha en handicap i golf.

Inte bra. Särskilt smärtsamt blir det när SGF:s årliga personaltävling ska avgöras på Österåker samma vecka som banan är preparerad för match-SM och jag dessutom inte rört klubborna på tre veckor. Som vänstrande 9,5-handicappare lyckas jag samla ihop 13 pinnar och undviker faktiskt jumboplatsen med två kollegor bakom mig.

Vad har då varit svårast? De långa järnen. Fick det aldrig riktigt att fungera och bestämde mig tidigt för att plocka bort dem ur bagen och i stället lägga fokus och energi på närspelet. Favoritklubbor? Drivern. Den har varit över förväntan och Callaways FT-iZ har i samarbete med Taylor Mades Rescue-fyra tagit mig rätt långt från tee.

Vad har varit enklast i omställningen? Puttningen. För några år sedan när jag ville bryta en dålig trend på greenerna så köpte jag en vänsterputter och den var alltså redan inkörd.

När jag under ronderna berättat för spelkamraterna om mitt radikala projekt har den vanligaste – och mest befogade – frågan varit: varför då!? Samtidigt har diskussionerna ibland lett fram till att motparten informerat om bekantas bekanta som också bytt håll, en del från vänster till höger.

Efter en säsong som vänsterspelare är det bara att konstatera att… left is right.
För mig.


Text: CM Hellsten • 2010-11-30
SpelaNyheter
Scroll to Top