Annons

Testa norra Spaniens dolda golfpärla

Torremirona Hotel & Spa ligger som en oas i det gröna landskapet. Pinjeträd och palmer sträcker sig över den något kuperade fairwaymattan. Det vida landskapet bjuder in till en lugn och rofylld tillvaro där golfen står i centrum och du har nära till allt.

Text: • 2023-12-04 Uppdaterad 2023-12-04

Vi befinner oss en dryg timmes timmes bilfärd från Barcelona, inte långt från Costa Bravas pittoreska vikar och vita medelhavsstränder. Det som slår mig är hur allt är samlat kring resorten i det vackra landskapet. Och samtidigt – det går inte att ta fel – här står verkligen golfen i centrum. Från hotellets uteservering har man utsikt över både inspel och utslag. Man kan faktiskt följa hela det tionde hålet, ett par tre-hål, hela vägen från tee till green. Några meter åt andra hållet ligger poolen, och några steg åt andra hittar man den härliga spaanläggningen med inomhuspool och wellnessavdelning.

Bakom ryggen på mig, där jag sitter på uteserveringen, pågår förberedelserna inför kvällens trerättersmiddag. Spännande ska det bli, för trots att jag och mitt sällskap bara varit här i knappt åtta timmar, har förväntningarna byggts upp. Stället andas golf och en tillvaro med avslappning, goda smaker och hög service. Men golfen då? 

Allt ligger som sagt nära hotellet och när man efter ankomst på förmiddagen var incheckad och klar drog vi direkt ut på banan. Första tee är placerad precis utanför klubbhuset och framför oss sträcker en välskött fairway ut sig, och lite längre bort skymtar vi flaggan på detta par fyra-hål som är en värdig inledning på Torremirona Golf. Bakom det tunna diset i horisonten skymtar bergen och nedanför ramar träden in första hålet i en rofylld balans. Solen står lagom högt på himmelen och kepsen skärmar av helt perfekt när man tittar efter sitt utslag.

De första nio hålen är ganska böljande, men jag skulle ändå inte klassa dem som kuperade. Lutningarna är harmoniska, följer naturen och ger en mängd lägen i lutning men inget extremt. Det är aldrig värre än att man kan ta ny stans och hitta rätt för att lägga sig bra inför inspelet. De flesta fairways är väl tilltagna och väldigt få bollar går förlorade i den ganska nedklippta ruffen, som är precis lagom tät. Varken för tunn eller för tjock.

När vi kommer till hål tio är vi tillbaka vid resorten och vi ser hotellgästerna som sitter och äter en sen lunch uppe på terrassen. Andra nio är lite flackare än de första och det ger banan en skön variation. De mjukt ondulerade greenerna är roliga och utmanande men inte för svåra, som det ibland kan kännas på vissa anläggningar. De känns rättvisa och puttarna går dit de ska. Missar man en putt här så missar man helt enkelt för att man läste linjen fel. Det är skönt med greener som man inte kan skylla ifrån sig på.

Det roliga med Torremirona Golf är att banan är lika snäll som den är utmanande, och det gäller både oss nöjesgolfare och de med lite lägre handicap. Nästan alla greener bjuder på inspelsmöjligheter där man kan ta det säkra före de osäkra, samtidigt som man kan välja att gå rakt på flagg, över vatten, över träd, över bunkrar. Det finns alltid ett val.

Bara några kilometer från Torremirona Hotel & Spa ligger muséet över en av historiens största konstnärer. Det var i Figueres som den spanska stoltheten Salvador Dalí föddes. Vi beger oss dit på vår spellediga dag och trots att varken jag eller mitt sällskap är överdrivet konstintresserade måste jag säga att det är ett måste. Det är en häftig upplevelse även för den som inte har ett gediget konstintresse. Bara några meter innanför entrén möter du ”The Rainy Taxi”, ett av muséets allra mest kända verk. På innergården står det en bil, en Cadillac. I den sitter skyltdockor. En man med hajhuvud sitter bakom ratten och i baksätet sitter en kvinna med rufsigt hår. Sniglar kryper på hennes kropp och runt henne växer det sallad. Uppifrån faller det ett konstant regn från ett rörsystem. Installationen kallas ”världens största surrealistiska konstverk”. Även om du inte gillar att spela golf, kan du ändå resa iväg och bo en vecka på Torremirona Golf & Spa, bara för att besöka detta fantastiska museum! 

Hela reportaget kan handla om golf och Dalí och hans verk, men när du ändå läst hela vägen hit måste jag berätta kort och gott om närområdet också. Ett par dagar efter besöket på museet åker vi till Girona. Här flyter kanaler mellan de färgglada husen och man förstår direkt varför staden ofta kallas för ”Spaniens Venedig”. Vi slår oss ner på en liten uteservering och njuter en bättre paella medan vi spejar ut över de små båtarna som passerar. Jag trodde inte man kunde få den här sortens upplevelser i Spanien.

Under veckan ingår fem rundor golf och då vi reser med Easton Golf är det heldagsgreenfee. Utöver rundan vi spelade extra första dagen, så spelar vi 27 hål, tre av fem golfdagar. Med lätthet. Banan är inte ansträngande att gå och hela tiden får man njuta av vyerna över bergen och grönskan. När benen blir trötta är det bara att gå ner i spa-avdelningen och ta en massage innan man tar det lugnt vid poolen. De flesta kvällarna avslutades sedan med trerättersmiddagar och ett gott spanskt vin.

Vill du ha en golfresort där du har nära till allt du behöver, och fokusera på det goda livet med golf, avkoppling, god mat och inslag av kultur, så kan Torremirona Golf & Spa verkligen rekommenderas.

Läs mer om Torremirona här. 


Text: • 2023-12-04
PartnerEaston GolfPartnerTorremirona Golf
Rulla till toppen